Julkaisujesi aiheet voivat kertoa myös siitä, oletko narsisti.

Tutkimuksen mukaan he, jotka kirjoittavat Facebook-julkaisuja kumppanistaan omaavat todennäköisemmin alhaisen itsetunnon, kertoo Science Daily. Tämän lisäksi he, jotka kehuskelevat dieeteillään, kuntoilullaan ja saavutuksillaan ovat yleensä narsisteja.

Brunel University Londonin psykologit tekivät kyselyitä 555 Facebook-käyttäjille selvittääkseen, minkälaiset persoonallisuuden piirteet ja motiivit vaikuttavat aiheisiin, joista he kirjoittavat tilapäivityksissään.

”On tärkeää ymmärtää, miksi ihmiset kirjoittavat tietyistä aiheista Facebookissa, koska heidän päivityksensä voidaan palkita eri tavoin tykkäyksllä ja kommenteilla. Enemmän tykkäyksiä ja kommentteja saavilla on taipumusta kokea sosiaalisen osallisuuden edut, kun taas he, jotka eivät saa niitä tuntevat olonsa hyljeksityksi”, psykologian luennoitsija Tara Marshall Brunel University Londonista sanoi.

Nettikyselyissä mitattiin viittä suurta persoonallisuuden piirrettä (ekstroversio, neuroottisuus, tunnollisuus, miellyttävyys ja avoimuus) sekä itsetuntoa ja narsismia.

Tutkimuksesta kävi ilmi, että alhaisen itsetunnon omaavat julkaisevat useammin tilapäivityksiä heidän sen hetken romanttisesta kumppanistaan. Jos taas käyttäjä kirjoitti enemmän lapsistaan, oli se kytköksissä tunnollisuuteen.

Tutkimuksen mukaan narsistit kirjoittavat useammin saavutuksistaan, mitä motivoi heidän tarpeensa saada huomiota ja vahvistusta Facebook-yhteisöltä. Nämä päivitykset myös saavat enemmän tykkäyksiä ja kommentteja, mikä osoittaa narsistien kehumisen voivan vahvistua huomiolla, jota he himoitsevat.

Narsistit kirjoittavat enemmän tilapäivityksiä myös ruokavaliostaan ja kuntoilutavoistaan. Tämä tutkijoiden mukaan voi tarkoittaa sitä, että he käyttävät Facebookia kertoakseen siitä vaivannäöstä, jota he näkevät ulkonäkönsä eteen.

”Vaikka tuloksemme osoittavat narsistien kehumisen tuottavan tulosta, koska he saavat enemmän tykkäyksiä ja kommentteja, se voi kuitenkin johtua siitä, että heidän Facebook-kaverinsa kohteliaasti antavat tukeaan, vaikka salaa eivät pidä sellaisesta egoistisuudesta”, Marshall kertoi.

”Parempi tietämys siitä, millaiseksi kaverit mieltävät jonkun päivitykset voisi auttaa ihmisiä välttämään aiheita, jotka ärsyttävät enemmän kuin viihdyttävät”, hän jatkoi.

Lähde: Science Daily