Useat tatuoinnit voivat vahvistaa immuunijärjestelmää, kun taas vain yhden tatuoinnin ottaminen voi alentaa vastustuskykyä.

Tatuointien suosio on noussut parin viime vuosikymmenen aikana suuresti, ja tatuoinneista innostuneille onkin luvassa nyt hyviä uutisia. Tutkimuksen mukaan useiden tatuointien ottaminen voi vahvistaa immuunivasteita ja auttaa pitämään yleiset tulehdukset ja pöpöt loitolla.

Alabaman yliopiston tutkimuksen mukaan yhden tatuoinnin ottaminen ei vielä auta, sillä se voi hetkellisesti laskea vastustuskykyä flunssan kaltaisille tartunnoille. Tutkimusta tehnyt tohtori Christopher Lynn yhtäläistikin tatuointien ottamisen treenaamiseen: ensimmäinen kerta sattuu, mutta jos päätät jatkaa, vahvistut ja arkuus poistuu.

”Stressivasteen jälkeen keho palaa takaisin tasapainoon”, Lynn kertoi.

”Jos kuitenkin jatkat kehosi rasittamista uudelleen ja uudelleen, keho ei palaa enää samaan pisteeseen, vaan sen sijaan säätää sisäisiä asetusarvojaan ja nousee korkeammalle”, hän lisäsi.

Tatuoitujen sylkinäytteet tutkittiin

Tutkimusta varten Lynn tutkijaryhmineen lähestyi vapaaehtoisia tatuointiliikkeissä Alabaman Leedsissä ja Tuscaloosassa. Heiltä kysyttiin heidän tatuointiensa määrää ja kuinka kauan niiden tekemisessä oli kestänyt.

Osallistujilta otettiin sylkinäytteet ennen tatuoinnin ottamista sekä sen jälkeen. Näytteistä analysoitiin stressihormoni kortisolin tasot sekä tasot hengitysteiden ja ruuansulatuskanavan limakalvojen pinnalta löytyvästä immunoglobuliini A (IgA) -vasta-aineesta, jota Lynn kuvaili etupuolustuslinjaksi muun muassa flunssaa vastaan.

Näytteiden analysoinnilla selvisi, että IgA-tasot laskivat merkittävästi niillä vapaaehtoisilla, jotka ottivat ensimmäisen tatuointinsa, koska kokemuksesta aiheutunut stressi vapautti kortisolia, joka tukahdutti IgA:ta. IgA:n lasku oli pienempi heillä, jotka olivat ottaneet tatuointeja useammin.

Lynnin mukaan keho lähettää immunologisia aineita uuden tatuoinnin tekokohtaan siltä varalta, että niitä tarvitaan tulehduksen taltuttamiseen. Useita tatuoimiskertoja kokenut keho toistuvasti nostaa kynnystä immunologisen vasteen laukaisemiseksi tottuen stressiin ajan myötä.

Tatuointeja ei kuitenkaan kannata mennä ottamaan vain sen takia, että flunssa pysyisi loitolla. Jos taas todella haluat ottaa tatuointeja, älä mene sairaana tatuoitavaksi – kortisolivaste voi sekoittaa toipumistasi.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Human Biology -journalissa. Voit lukea siitä lisää täältä.

Lähde: Medical Daily