Älykkyys ei ole hiusväristä kiinni, selvitti tutkimus.

Jokainen on kuullut blondivitsejä elämänsä aikana, vaikka ei olisi itse edes blondi. Usein vaaleaveriköt ilmaistaan vitseissä tyhmiksi, mutta todellisuudessa näin ei ole, kuten tutkimus osoittaa.

Ohion osavaltionyliopiston tutkijat halusivat lopullisesti todistaa, etteivät vaaleat hiukset omaavat ihmiset ole tyhmiä. Tutkimusta varten analysoitiin tietoja yli 10 000 amerikkalaiselta, jotka osallistuivat National Longitudinal Survey of Youth 1979 -tutkimukseen ja olivat sen alkaessa vuonna 1979 14-21-vuotiaita.

Tutkijat tulivat aika itsestään selvään lopputulokseen, sillä älykkyys ei ole hiusväristä kiinni. Tutkijoiden mukaan valkoihoiset naiset, jotka kertoivat luonnollisen hiusvärinsä olevan vaalea, olivat yhtä älykkäitä kuin ruskea-, puna- tai mustahiuksiset naiset.

Women’s Healthin mukaan tutkijat jopa huomasivat, että blondinaisten keskiverto ÄO oli hieman korkeampi kuin muilla ihmisillä, mutta tiedot eivät olleet tilastollisesti merkittäviä.

Blondien miesten kohdalla tulokset olivat pitkälti samanlaiset; heidän älykkyysosamääränsä oli samankaltaiset eri hiusvärien omaavien miesten kanssa.

Tutkijoiden mukaan stereotypiat ovat haitallisia ja he halusivat osoittaa, että blondeja ei saisi syrjiä. Kenties tällä saadaan piste typerille blondivitseille.

Lähde: Women’s Health