Luulet kehuvasi lastasi, mutta sillä voikin olla ikäviä seurauksia.

Vanhempana on vaikea välttää tekemästä virheitä lapsen kasvatuksessa, vaikka kuinka kovasti toivoisimmekin, että osaisimme välttää virheet ja sudenkuopat. Erityisesti kommunikoinnissa voi vahingossa tehdä virhearviointeja ja lapselle voi joskus tulla sanottua asioita, joita ei oikeastaan kannattaisi sanoa.

Osa mokista ei kenties ole pahoja, mutta osa saattaa vääristää lapsen minäkuvaa, vahingoittaa lapsen ja vanhemman välistä suhdetta ja pahimmillaan traumatisoida lasta. Joskus hyvääkin tarkoittava lausahdus voi olla todellisuudessa haitallinen.

Psykologi, tohtori ja kirjailija Carl Pickhardt kertoo, että eräs lause, jota vanhempi itse saattaa pitää isona kehuna, onkin lapsen kannalta haitallinen, eikä vanhemman tulisikaan sanoa tätä lapselle.

Tämä lause on ”olen ylpeä sinusta”.

Miksi lausetta ei sitten saisi sanoa? Pickhardt kertoo, että lause voi saada lapsen ajattelemaan, että hänen tietynlainen käytöksensä ja saavutuksensa tekevät vanhemman ylpeäksi ja vanhemman tuntema ylpeyden tunne on nyt hänen vastuullaan. Käytännössä vanhempi sanoo, että lapsen tekemä asia saa vanhemman olemaan ylpeä siitä, että on hänen vanhempansa, eli käytännössä vanhempi on tavallaan ylpeä itsestään vanhempana. Tämä saa lapsen tuntemaan olevansa vastuullinen tämän tunteen aikaansaamisesta.

Mitä lapselle sitten kannattaa sanoa, jos tämä on tehnyt jotain hyvin? Pickhardtin mukaan lapselle voi yksinkertaisesti sanoa, että ”hyvin tehty” tai ”onnistuitpa hienosti”. Lasta siis kannattaa ehdottomasti kehua, mutta älä sido hänen onnistumistaan sinun ylpeyteesi.

Jaa artikkeli myös muille vanhemmille!

Lähde: Care.com