Kuinka stressaantunut olet ollut viimeisen 12 kuukauden aikana?

COVID-19-pandemian puhkeaminen on ollut kenties viime aikoina eniten ihmisiä stressaavin tapahtuma. Ei siis ole yllätys, että yli puolet viime vuonna Harvardin tutkimista amerikkalaisista on tiettävästi stressaantuneempia kuin ennen pandemian alkua.

COVID-19 ja naisten stressiin liittyvä hiustenlähtö

Yksi hälyttävä tilasto on, että New York Times -lehden äskettäin julkaistun artikkelin mukaan hiustenlähtöön liittyvät Google-haut ovat lisääntyneet lähes 10% viimeisten 12 kuukauden aikana. Tämä tarkoittaa, että COVID-19-pandemian puhkeamisen jälkeen yhä useammat naiset kokevat ilmiön, joka tunnetaan nimellä ”telogeeninen hiustenlähtö”. Tämä ilmiö, joka tunnetaan yleisemmin väliaikaisena hiustenlähtönä, voi saada hiukset lähtemään kolme kertaa nopeammin, joskus jopa vielä nopeammin.

Vaikka hiustenlähtö on yleensä yleisempää miehillä, itse telogeenistä hiustenlähtöä esiintyy yleisemmin naisilla – varsinkin raskaiden jaksojen, kuten synnytyksen jälkeen. Eräs New Yorkin lääkärikeskuksen ihotautilääkäri, tohtori Abigail Cline, sanoo, että ”kaikenlainen stressi” voi laukaista telogeenisen hiustenlähdön. Riippumatta siitä, liittyykö se suoraan fyysiseen tai henkiseen stressiin.

Harvardin lääketieteellisen koulun mukaan, väliaikainen hiustenlähtö, joka tapahtuu telogeenisen hiustenlähdön kautta, alkaa tyypillisesti näkyä 2-4 kuukauden kuluttua stressaavasta tapahtumasta. Aika jonka hiustenlähtö kestää on yksilöllistä, kuten myös se, kuinka paljon hiuksia lähtee. Monet lääketieteen ammattilaiset suosittelevatkin kääntymään asiantuntijan tai lääkärin puoleen, jos telogeeninen hiustenlähtö aiheuttaa huolta tai siihen haluaa apua.

Lue myös, miten hiustenlähtöä voi tulevaisuudessa estää.

Onko sinulla tai tutuillasi lähtenyt hiuksia enemmän pandemian aikana? Jaa juttu ja keskustele!

Lähde: Women Daily Magazine