Vuoden kaunein sormus on valittu 14. kerran.

Eri kullan värejä yhdistelevä kukka-aiheinen sormus on voittanut Vuoden Kaunein Sormus -kilpailun. Forget-me-not-nimeä kantavan sormuksen on suunnitellut kultaseppämestari ja jalometallialan opettaja Pia-Maria Jull.

Helsinkiläinen Jull kuvailee voitokasta sormustaan romanttiseksi ja herkäksi. Sormuksesta tekee erityisen se, ettei siinä ole käytetty ollenkaan jalokiviä.

”Pidän jalokivistä, mutta en ole käyttänyt niitä juurikaan töissäni. Pohdin, miten loisin kauniin sormuksen ilman yhtään kiveä”, Jull sanoo.

Jull paljastaa, että kukka-aiheen valinta oli hänelle helppo ja kukat antoivat mahdollisuuden käyttää kullan eri värisävyjä luonnollisesti. Kukkaiskieli eli floriografia oli kultaseppämestarin mukaan erityisen suosittua 1800-luvulla.

”Forget-me-not-sormuksessa kukan terälehdet ovat punakultaa, sivulehdet viherkultaa, heteet hienokultaa, sormuksen runko valkokultaa ja kukat sitova nauha keltakultaa”, hän kertoo sormuksestaan.

Tältä voittosormus näyttää – artikkeli jatkuu kuvan alla

Pia-Mari Jullin suunnittelema Forget-me-not on Vuoden Kaunein Sormus 2021. Kuva: Teemu Töyrylä

Teema inspiroi suunnittelijaa

Vuoden Kaunein Sormus -kilpailun järjestävät vuosittain I love me -messut ja Häät-media. Tämän vuoden kilpailuteemana ollut menneiden aikojen estetiikka inspiroi suunnittelijaa.

”Olen seurannut kisaa useampana vuonna ja ajatellut mitä tekisin, jos osallistuisin. Mikään aiheista ei inspiroinut minua niin paljon kuin tämänkertainen aihe, eli menneisyyden muistot”, Jull toteaa.

Kultaseppämestari kertoo, että hän on aina ollut kiinnostunut korujen historiasta ja vanhoista korunvalmistustekniikoista.

”Suomalainen koruhistoria on tullut hyvinkin tutuksi yli 10 vuoden aikana, jolloin olen tehnyt jatkuvaa tutkimustyötä yhtenä jäsenenä leimatoimikunnassa ja leimat-sivuston ylläpitäjänä. Vierailen antiikkimarkkinoilla ja antiikkiliikkeissä, joista löytyy upeita koruja ja innostuksen lähteitä”, hän sanoo.

Yli 80 sormusta mukana kilpailussa

Tänä vuonna kilpailuun ilmoitettiin yhteensä yli 80 sormusta, joista esiraati valitsi 10 finalistia yleisöäänestykseen. Yleisöäänestyksessä annettiin kaiken kaikkiaan 7 759 ääntä, ja voittosormus Forget-me-not sai äänistä 21 prosenttia

Voitto oli iloinen yllätys Jullille, joka kertoo saavansa voiton myötä lisää pontta uusien korujen suunnitteluun tulevaisuudessa.

”Olin sanaton, kun sain tietää kilpailun voitosta. Olen ollut alalla jo pitkään, mutta toiminut viimeiset vuodet enimmäkseen opetustyössä, jolloin aikaa omien korujen suunnitteluun ja valmistamiseen ei ole ollut. Kilpailun voitto merkitseekin minulle paljon ja antaa itsevarmuutta jatkoon”, hän sanoo.

Vuoden kauneimman sormuksen suunnittelija kertoo lopuksi, millaiset trendit hänen mielestään ovat pinnalla juuri nyt.

”Kivisormukset ovat aina trendikkäitä, joista varmaan seppeleistukset/halosormukset ovat edelleen suosittuja. Hieman kulmikkuutta on tullut myös viime aikoina mukaan, esimerkiksi pentagoni- ja heksagonimuodot.”