Suomalaisten seksielämästä on paljastanut kiinnostavia alueellisia erovaisuuksia.

Noin kolmannes suomalaisista (34 %) harrastaa seksiä vähintään kerran viikossa, selviää Kaalimato.comin teettämästä tutkimuksesta. Viidennes (20 %) heiluttaa peittoa useamman kerran viikossa, kun taas kerran viikossa petipuuhiin ryhtyy 14 prosenttia suomalaisista.

Aktiivisimmasta seksielämästä nauttivat Pohjois-Suomessa asuvat, joista neljännes (26 %) harrastaa seksiä 2-4 kertaa viikossa. Etelä- ja Länsi-Suomessa useamman kerran lakanoiden välissä lempii 21 prosenttia ja vähiten useamman kerran viikossa seksiä harrastavia löytyy Itä-Suomesta (19 %).

“Usein seksin vähäisyys ei johdu haluttomuudesta, vaan pari saattaa kokea halukkuutta seksiin eri aikaan. Vaikuttaisi siis siltä, että pohjoisessa parit saavat ainakin muuta Suomea paremmin sovitettua seksuaaliset halunsa ajallisesti yhteen, ja siksi seksiä kumppanin kanssa on useammin”, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen kertoo.

Kaksi viidestä (40 %) suomalaisesta nautii myös sooloseksistä vähintään kerran viikossa. Kaalimadon mukaan itsetyydytys on suosituinta ajanvietettä Etelä-Suomessa, jossa yli neljännes (28 %) masturboi vähintään kahdesti viikossa, kun taas pohjoisessa yhtä ahkerasti sooloseksiä harrastaa vain viidennes (20 %).

Itä-Suomesta löytyy eniten heitä, jotka eivät harrasta seksiä kumppanin kanssa lainkaan (19 %), sekä eniten heitä, jotka eivät masturboi lainkaan (23 %).

Tyytyväisimmät pohjoisessa ja lännessä

Lähes puolet suomalaisista (46 %) ovat Kaalimadon tutkimuksen mukaan melko tai erittäin tyytyväisiä omaan seksielämäänsä. Eniten tyytyväisyyttä omaan seksielämäänsä kokevat pohjoissuomalaiset (48 %) sekä länsisuomalaiset (47 %).

Melko tai erittäin tyytymättömiä on puolestaan korostuneesti Itä-Suomessa (31 %) suhteessa muuhun Suomeen.

“Tyytyväisyyden kokemus on vahvasti yhteydessä seksin määrään, joten ei ole ihme, että pohjoisessa tyytyväisyys seksielämään on näin korkealla tasolla. Kyseessä on tietyllä tapaa itseään ruokkiva positiivinen kierre, jossa tyytyväisyys seksielämään lisää tyytyväisyyttä parisuhteeseen ja lisää näin myös seksuaalista halukkuutta”, Lavikainen sanoo.

Suomessa keskimääräistä vähemmän seksiin liittyviä paineita koetaan Kaalimadon mukaan Itä-Suomessa ja keskimääräistä enemmän Pohjois-Suomessa. Verrattaessa Pohjois-Suomea muihin alueisiin koetaan pohjoisessa erityisesti paineita antaa kumppanille orgasmi (24 %) sekä saada orgasmi hitaammin (21 %).

Seksiasennoissa selvä suosikki

Eri seksiasennoista suomalaisilla on selvä suosikki: takaapäin on ylivoimaisesti paras (25 %) ja jaetulta kakkossijalta löytyvät perinteinen ja paranneltu lähetyssaarnaaja (14 % molemmille). Takaapäin oli sekä kaikki vastaukset huomioidessa että alueellisesti vertaillessa selvä ykkönen.

Kaalimadon mukaan alueellisesti vertailtaessa takaapäin on kaikista suosituin seksiasento Länsi-Suomessa (28 %), missä tykätään myös parannellusta lähetyssaarnaajasta (16 %). Tässä asennossa alla olevan kumppanin jalat on nostettuna esimerkiksi harteille.

Myös ratsastus (14 %) on länsisuomalaisten mieleen enemmän kuin muualla Suomessa. Sen sijaan klassinen lähetyssaarnaaja-asento on Länsi-Suomessa huomattavasti vähemmän suosittu (10 %) kuin muualla päin Suomea.

Asusteissa suomalaisten mieleen on erityisesti seksikkäät alusvaatteet (31 %), jotka vetoavat etenkin Etelä-Suomessa asuviin (35 %). Itä-Suomessa seksikkäät alusvaatteet mainitaan keskivertoa harvemmin (18 %), minkä lisäksi idässä ei juuri koeta muita eri vaatteita tai asusteita toistaan seksikkäimmäksi.

“Kenties Itä-Suomessa vaatteita ei pidetä yhtä tärkeänä asiana, ja itsevarmuudelle ei kaivata ulkoista lisäboostia vaatetuksesta. Osin kyse voi olla myös tietynlaisesta vaatimattomuudesta tai häpeästä seksiin ja seksuaalisuuteen liittyen”, Lavikainen arvelee.

Kaalimato.comin tilaamaan ja Pohjoisranta BCW:n analysoimaan kyselytutkimukseen vastasi tuhat iältään 18-70-vuotiasta suomalaista. Tutkimusaineisto koottiin verkkotutkimusyhtiö Bilendin M3 Paneelissa huhti-toukokuussa 2020 ja lähtöotos on kansallisesti edustava.