Kun on aika maustaa ruoka, ei suolaa välttämättä tarvita. Sen varmasti jo tiedät, että suola ei ole terveellistä, varsinkaan jos sitä syö liikaa.

Mutta suolan sijaan voit maustaa ruuan monilla muilla vaihtoehdoilla. Jos haluat niiden olevan erittäin terveellisiä, tässä on viisi maustetta, jotka tekevät sinulle todella hyvää. Ravitsemusterapeutti on valinnut nämä mausteet sen perusteella, mitä on oltava aina saatavilla ja mitä kannattaa käyttää terveyden vuoksi.

Kaneli

Monissa tutkimuksissa on todettu, että kaneli auttaa alentamaan verensokeria. Kanelin bioaktiivisilla yhdisteillä ovat yhdessä antioksidanttisia ja antimikrobisia. On jopa joitain alustavia todisteita siitä, että kaneli voi auttaa alentamaan kolesterolia.

Kurkuma

Kurkuman terveyshyötyjä on lukuisia. On tutkittu, että siinä on tulehduksia estäviä ominaisuuksia. Sen vaikutuksia on tutkittu myös suolen ja aivojen terveyshyötyjen kohdalla. Myös kurkuma auttaa alentamaan kolesterolia. Siitä voi olla apua myös masennuksen hallinnassa ja Alzheimerin taudin terapeuttisissa hoidoissa.

Inkivääri

Inkivääri sisältää fytoravinteita, jotka toimivat antioksidantteina yhdessä esimerkiksi viruslääkkeiden kanssa. Inkivääri auttaa vähentämään pahoinvointia ja oksentelua. Sen käyttö voi myös auttaa lievittämään reuman aiheuttamia kipuja. Yleensä 1 tl päivässä tarjoaa tehokasta helpotusta.

Aiemmin on myös uutisoitu, kuinka aamuisin kannattaa juoda yksi inkiväärishotti ja kehossa alkaa tapahtua mielettömiä muutoksia.

Fenkolin siemenet

Fenkolissa on voimakas aniksen aromi. Siinä on anti-inflammatorisia, antimikrobisia ja antioksidanttisia ominaisuuksia ja siitä on apua esimerkiksi ruuansulatuksessa. Se auttaa parantamaan aineenvaihduntaa, kalsiumin imeytymistä ja verensokerin säätelyä. Siitä on apua myös aivojen ja hermoston toiminnassa. Fenkolin siemenissä on kalsiumia, rautaa, magnesiumia ja kaliumia.

Paprika

Paprikassa on paljon terveyshyötyjä. Sillä on antioksidanttisia ja anti-inflammatorisia ominaisuuksia. Paprika sisältää yllättävän paljon vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten rautaa, A-vitamiinia, E-vitamiinia ja B6-vitamiinia, sekä erilaisia fytokemikaaleja. Vain 1rkl paprikaa sisältää lähes 20 % päivittäisestä A-vitamiinitarpeesta.

Lähde: Realsimple