Supernainen: Anna Bessonova tekee startup-maailmaa tutuksi Hyben avulla
Vajaat kymmenen vuotta Suomessa asunut Anna Bessonova rakentaa uutta mediayritystä Suomeen. Startup-maailman mukaan tempautunutta Bessonovaa kutsutaan jo startup-elämän veteraaniksi ja Nainen.comin haastatelussa hän paljastaa muun muassa sen, mikä startup-skenessä niin kiehtoo.
26-vuotias Anna Bessonova muutti syksyllä 2006 Helsinkiin opiskelupaikan perässä. Viipurissa kasvanut Bessonova teki lapsena usein perheensä kanssa viikonloppumatkoja Suomeen ja hänen päätettyä opiskella ulkomailla, oli Helsinki luonteva vaihtoehto. Helsingin yliopistossa Bessonova teki kandin sekä gradun, minkä jälkeen hän löysi töitä ja jäi Suomeen.
Nyt Bessonovalla on Suomen kansalaisuus ja hän rakentaa uutta mediayritystä, Hybeä, jossa hän toimii vastaavana tuottajana. Työnsä myötä Bessonovan on myös voinut nähdä televisiossa viime syksynä, kun MTV, Sub ja Ava näyttivät Hybe-ohjelmaa, joka käsittelee startup-yrittämistä.
Nainen.comin haastattelussa Bessonova kertoo muun muassa siitä, mistä Hybessä on oikein kyse, minkälaista hänen työnsä on, kokemuksistaan julkisuudessa ja antaa vinkkinsä heille, jotka ovat kiinnostuneet startup-yrittämisestä.
Työskentelet Hyben parissa. Kerrotko lukijoillemme, mistä siinä on oikein kyse – onko se muuta kuin televisio-ohjelma startupeista?
Hybe on uusi mediayritys, joka avaa ikkunan startup-maailmaan ihmisille, jotka eivät ole osa sen ”skeneä”. Startupit antavat vilauksen siitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan ja kuka tahansa voi oppia paljon tavoista, joilla ihmiset tekevät töitä startup-yrityksissä, ja innovaatioista, joita he keksivät.
Haluamme tuoda niitä näkemyksiä suurelle yleisölle ja näyttää, miten nämä innovaatiovat vaikuttavat kaikkien meidän elämiin tulevaisuudessa. Olemme tuottaneet televisio-ohjelman, jonka kymmenen 22 minuuttia kestävää jaksoa esitettiin MTV-, Sub- ja Ava-kanavilla syksyllä 2015 ja ne voi edelleen katsoa Katsomosta tai kotisivuiltamme.
Televisio-ohjelman lisäksi julkaisemme päivittäisiä uutisia ja viikottaisia videoita, jotka kertovat tarinoita yrittäjistä ja ihmisistä, jotka työskentelevät startupeissa.
Toimit vastaavana tuottajana Hybessä. Mitä työhösi kuuluu?
Työtehtäväni ovat laajat: ohjelman hahmottelusta – eli mitä aiheita käsittelemme, missä muodossa ja ketä otamme mukaan – videokuvausten suunnitteluun ja aikataulujen tekemiseen, deadlinejen päättämiseen ynnä muuhun. Kerron koko tiimille toimitusjohtajasta videokuvaajiin, tuottajiin ja ulkosiin freelancereihin järjestelyt. Menen myös mukaan kuvauspaikoille tai studioon, missä olen joko kameran edessä tai takana haastattelemassa ihmisiä ja koordinoin kuvauksia videokuvaajien kanssa.
Jälkeenpäin katson kuvatun materiaalin ja editoin sen. Meillä on muitakin tuottajia, joten autan heitä suunnittelemaan työtään ja arvioin lopputulokset myöhemmin. Huolehdin myös budjetista, varmistan, että matkustusjärjestelyt on tehty ja tapahtumaliput on varattu, kun on tarpeen. Minun täytyy myös varmistaa, että tiimini on samalla sivulla asioista – videotuotannosta toimitukseen ja markkinointiin – ja väki on motivoitunutta ja onnellisia.
Onko sinulla tyypillistä työpäivää vai eroaako jokainen päivä toisistaan?
Jokainen päivä on erilainen, mutta yleensä on kahdenlaisia työpäiviä: kun olen kuvaamassa ja kun en ole kuvaamassa. Molemmat päivät alkavat aikaisin ja ovat aika hektisiä, mutta erilaisin tehtävin.
Kun kuvaamme, aloitan hiuksilla ja meikillä, sitten vietän 4-8 tuntia kuvauksissa. Jos kuvaamme kohteessa, se vie enemmän aikaa, koska meidän pitää matkustaa paikasta paikkaan ja kuljettaa kalustoa mukana – kukaan ei kertonut minulle, että tämä työ voi olla melko fyysistä!
Muina kuin kuvauspäivinä käytän paljon aikaa puhelimessa varaten kuvauksia, koordinoimalla sisäiten ja ulkoisten tiimiläisten kanssa, suunnitellen, tutkien, tehden budjettia tai katsoen ja editoiden kuvattua materiaalia.
Olet ollut julkisuudessa juontaen Hybe televisiossa ja olet antanut haastatteluja. Minkälaisia kokemuksia sinulla on julkisuudesta?
Olen ollut mielestäni tähän mennessä onnekas. Ihmiset ovat olleet mukavia esiintymisilleni ja haastatteluilleni enkä ole saanut vihapostia tai ilkeitä twiittejä. Olemme vasta matkan alussa ja monet ihmiset eivät tiedä meitä vielä, joten en ole ollut niin paljoa julkisuudessa. Kenties sen takia olen saanut vain pääasiassa positiivista ja rakentavaa palautetta.
Sinua on kuvailtu startup-elämän veteraaniksi – mikä sinua kiinnostaa startupeissa ja yrittäjyydessä?
On hassua, että kutsutaan 26-vuotiaana veteraaniksi. Olen ollut osa startup-skeneä vuoden 2009 lopulta lähtien ja minua vetosi puoleensa ihmisten draivi ja energia. Startup-piireissä tapaat ihmisiä, jotka haluavat muuttaa maailmaa ja haluavat tehdä jotain elämällään – eivät vain tulla tekemään työtä, jota vihaavat ja viettää kahdeksan tuntia päivässä viitenä päivänä viikossa odottamassa viikonloppua.
Kiinnostustani startupeihin on pitänyt vuosien aikana yllä teknologia itsessään. Mitä startupit rakentavat ja miten he sen tekevät – se minua todella kiehtoo. Taustani on yhteiskuntatieteissä, joten en ole rakentamassa teknologiaa. Minua kiinnostaa se, miten innovaatioita voidaan ottaa osaksi päivittäistä elämää auttamaan kaikkia ymmärtämään kehojaan paremmin, löytämään parempia tapoja tehdä töitä, syödä, urheilla… Ja jopa futuristisemmat asiat, kuten avaruusmatkailu! Startupeissa on kyse tulevaisuudesta. Miten siitä ei voi olla innostunut?
Miten päädyit työskentelemään startup-maailmaan?
Sain työn ArcticStartupsilta, joka on ison blogi teknologiasta ja startupeista Pohjoismaissa ja Balttiassa ja työ sai minut koukuttumaan startupeihin. Kirjoitin päivittäin juttuja uusista yrityksistä, kävin tapahtumissa ja kokoontumisissa etsien skuuppeja, oppien ymmärtämään alaa paremmin ja paremmin. Se on vahvistanut intohimoani sisällön tekemiseen kuin startupeihin.
Olet haastatellut monia yrittäjiä eri aloilta. Mitä olet oppinut heiltä?
Niin paljon! Minun pitäisi kirjoittaa kirja, että se kaikki mahtuisi. Yleensä kuulemillani asioilla on samankaltainen tarina taistelusta ja sitkeydestä. Arvokkain opetus on asenne; startup-mielentila. Kun huomaat ongelman, tee sille jotain. Kohtaisi sinut mikä tahansa asia, on aina jotain, mitä voit tehdä. Sillä asenteella voit oppia uusia taitoja, ratkaista kaikki kriisit ja pysyä järjissäsi epävarmuuden ja haasteiden aikana.
Jos voisit haastatella ketä tahansa haluamaasi henkilöä startupeista ja yrittäjyydestä, kuka hän olisi ja miksi?
Tällä hetkellä sanoisin, että Alex Blumberg, yrittäjä, radiotoimittaja ja Gimlet Median perustaja. Olen hänen työnsä suuri fani ja toivon, että voisin jonain päivänä tuottaa yhtä laadukasta sisältöä kuin hän. Minusta kiehtovaa on se, että hän yli 40-vuotiaana aloitti oman yrityksen – tekemällä podcasteja!
Bisneksen teko sisällöntuotannosta on todella vaikeaa nyt ja hänellä oli rohkeutta tehdä se itse ja nyt hänen yrityksensä kasvaa, tuottaa rahaa ja tekee mahtavaa sisältöä, jota haluan jatkuvasti kuulla lisää. Ehkä hänet saataisiin ensi vuonna Slush-tapahtumaan!
Sinulla on kokemusta viestinnästä ja maisterin tutkinto kansainvälisen median ja viestinnän alta. Mikä mielestäsi tekee viestinnästä hyvää ja miten se vaikuttaa työhösi?
Startupeissa viestintää katsotaan usein läpi sormien ja se surettaa minua, koska monet yrityksissä näkemäni ongelmat johtuvat huonosta viestinnästä. Tehokas viestintä sisäisesti ja ulkoisesti voi säästää aikaa ja vaikuttaa siihen vaikutukseen, joka sinulla on ulkopuoliseen maailmaan.
Mielestäni ollakseen tehokas, täytyy viestin olla terävä, asian ytimessä ja viestittää oikean kanavan läpi. Jos haluat saada ihmisissä, joiden kanssa kommunikoit, aikaan toimintaa, pidä huolta, että se selviää viestistäsi. Mieti etukäteen minkälaista äänensävyä haluat tuotteesi tai yrityksesi käyttävän ja pysy siinä.
Ajattele myös aina ensin yleisöäsi: millä on heille merkitystä ja on väliä, minkälaista sanastoa ja kieltä he puhuvat. Tämä päte kautta linjan: olitpa sitten tekemässä projektia kehittäjien ja suunnittelijoiden kanssa tai lanseeraamassa kuluttajille kampanjaa.
Mikä inspiroi sinua?
Kirjat, joita en voi päästää käsistäni ja podcastit, joita toivoisin itse tuottaneeni, koska ne ovat niin koukuttavia. Viime aikoina olen sukeltanut yhdysvaltalaiseen komediaskeneen seuraten Amy Poehlerin, Tina Feyn, Lena Dunhamin, Mindy Kalingin, Judd Apatowin ja Nick Offermanin töitä. Heidän työnsä lukeminen, katsominen ja kuunteleminen saa minut haluamaan kirjoittaa hauskaa ja viihdyttävää fiktiota itsekin.
Harrastuksiisi lukeutuu muun muassa väittely. Mikä on sen paras puoli?
Väittelyn paras puoli on se intellektuelli peli, jota pelaat samanmielisten ihmisten kanssa. Et voi valita kummalla puolen väittelyä ole ja sen takia sinun pitää ajatella loogisia argumentteja sellaisen asian puolesta tai vastaan, mihin et välttämättä itse usko, mutta jotku uskovat. Opit olemaan vakuuttava ja ajattelemaan strategisesti, koska kilpailullinen väittely on oikeaa peliä rooleineen, sääntöineen ja tuloksineen.
Mikä on viestisi niille naisille, jotka ovat kiinnostuneita startupeista tai kenties oman mediayrityksen aloittamisesta?
Jos olet kiinnostunut startupeista, liity skeneen mukaan, jotta tiedät onko se sinua varten. Tule tapaamiseen, lähde kahville jonkun kanssa, kenen tiedät olevan osa startup-skeneä tai pyydä, että sinut esitellään, jos et oikein tunne ketään. Lukea ja katso startup-mediaa saadaksesi käsityksen skenestä, se on hyvä lähtökohta.
On myös aloitteita, kuten Girls in Tech ja Rails Girls, jotka erityisesti koettavat auttaa naisia liittymään startup- ja teknologiaskeneen. AaltoES ja Statup Sauna järjestävät viikoittain aamiaisia ja järjestävät usein tapahtumia ja tämän lisäksi on #HelYes-tapaaminen, joka alkoi syksyllä 2015.
Yllä oleva on myös vinkiksi, jos haluat aloittaa oman yrityksen: tapahtumat ja tapaamiset ovat paikkoja, missä kohtaat ihmisiä, joista voisi tulla sinun kumppaneitasi, työntekijöitäsi, sijoittajiasi ja ystäviäsi. Minun neuvoni on, että älä tee sitä yksin. Etsi joku rinnalle tai tiimi, joka auttaa sinua rakentamaan haluamasi yrityksen. Ja jos haluat rakentaa mediaa, benchmarkkaa olemassa olevia bisnesmalleja ja katso, voitko hyödyntää niitä tai keksi jotain omaa. Sisällöntuotannossa se on se vaikein osa.
Voit tutustua Hybeen tarkemmin heidän kotisivuillaan täällä. Annan löydät Linkedinistä ja Twitteristä.
[vieraskyna]
Tiedätkö tai tunnetko sinä jonkun ihailtavan naisen? llmianna seuraava Supernainen ja lähetä meille viestiä sähköpostitse!
[/vieraskyna]
Voita viikonloppuristeily Tukholmaan neljälle – arvo 249€!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 249€ arvoisen viikonloppuristeilyn Tukholmaan!
- Kahden yön risteily neljälle hengelle. Majoitus Promenade-hytissä. Lähtö ja paluu Helsingistä.
- Nainen tekee nämä 4 virhettä, kun hän täyttää 30 vuotta
- 40 miesten tekoa, joita toivoisit omankin miehesi tekevän
- Nainen ei pese käsiään jokaisen WC-käynnin jälkeen ja toimii omasta mielestään oikein
- Tällä keinolla saadaan kaksi toisille vierasta rakastumaan toisiinsa
- Karoliinan tytär saa rahaa koulun myyjäisiin – tyttö tulee kotiin vieläkin suuremman rahamäärän kanssa
- Tässä ovat 10 oudointa miesten haluamaa asiaa, joista he eivät edes myönnä haaveilevansa
- Nämä 9 asiaa ärsyttävät aviomiehissä suunnattomasti: ”Hän ei katso tarpeeksi usein peiliin, joten…”
- Näin tunnistat narsistin, kun vain katsot häntä kohti
- Tästä syystä hiuksia irtoaa syksyllä enemmän kuin muina vuodenaikoina
- Jos miehesi pettää sinua, näet sen näistä 5 kehonmerkistä
- Jos miehesi pettää sinua, näet sen näistä 5 kehonmerkistä
- Tässä ovat 10 oudointa miesten haluamaa asiaa, joista he eivät edes myönnä haaveilevansa
- Näin tunnistat narsistin, kun vain katsot häntä kohti
- Tällä keinolla saadaan kaksi toisille vierasta rakastumaan toisiinsa
- Nämä 9 asiaa ärsyttävät aviomiehissä suunnattomasti: ”Hän ei katso tarpeeksi usein peiliin, joten…”
- Tästä syystä hiuksia irtoaa syksyllä enemmän kuin muina vuodenaikoina