Suoraa puhetta seksistä: Etenkin suomalaismiehet kaipaavat avoimempaa seksikeskustelua kumppaninsa kanssa

Moni suomalainen puhuu seksistä säännöllisesti kumppanin kanssa, mutta etenkin miehet kaipaisivat lisää avointa keskustelua.

Kaksi kolmesta suomalaisesta uskoo tuntevansa hyvin kumppaninsa seksimieltymykset, selviää Kaalimato.comin teettämästä kyselytutkimuksesta. Kyselyn mukaan 17 prosenttia suomalaisista uskoo tuntevansa oman seksikumppanin mieltymykset erittäin hyvin ja 51 prosenttia uskoo tuntevansa ne melko hyvin.

Tästä huolimatta kolmannes suomalaisista (32 %) haluaisi keskustella avoimemmin seksistä oman kumppaninsa kanssa. Tämä pätee erityisesti miehiin, joista 37 prosenttia toivoo avoimempaa keskusteluyhteyttä kumppaninsa kanssa, ja naisista samaa toivoo reilu neljännes (28 %).

”Jotkut miehet voivat olla naisia avoimempia puhumaan itse seksistä ja siihen liittyvistä toiveista ja haasteista, kun taas naiset saattavat kaivata miehiltä avoimempaa keskustelua tunteista”, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen arvelee.

”Parisuhteessa seksistä olisi tärkeää puhua rennoissa merkeissä ja jatkuvasti normaalin arkisen keskustelun lomassa, eikä vain silloin, kun seksielämässä on joitakin haasteita”, hän muistuttaa.

Suomalaiset haluaisivat keskustella seksistä avoimemmin myös ystäviensä kanssa. Kyselyn mukaan 13 prosenttia kaipaa parempaa keskusteluyhteyttä ystäviensä kanssa.

Vanhemmat sukupolvet puhuvat harvimmin seksistä

Vaikka moni kaipaa lisää avointa seksikeskustelua, käy kuitenkin enemmistö suomalaisista (31 %) seksiin liittyviä keskusteluja kumppaninsa kanssa kuukausittaisella tasolla ja viidennes (21 %) jopa viikoittain. Noin neljänneksellä seksi ja siihen liittyvät mieltymykset tulevat puheeksi muutamia kertoja vuodessa (23 %).

Etenkin vanhemmilla sukupolvilla seksistä keskusteleminen on kuitenkin harvinaisempaa kuin nuorilla. Esimerkiksi 55-vuotiaista ja sitä vanhemmista joka neljäs keskustelee vakituisen kumppaninsa kanssa seksiin liittyvistä mieltymyksistä harvemmin kuin kerran vuodessa, kun alle 25-vuotiaista yhtä satunnaisesti aiheesta keskustelee vain kuusi prosenttia.

”Joskus saatamme uskoa tuntevamme kumppanimme paremmin kuin todellisuudessa tunnemmekaan. Klassinen esimerkki on pidempiaikainen parisuhde, jossa osapuolet uskovat pitkän historiansa takia tuntevansa toisensa kuin omat taskunsa”, Lavikainen kertoo.

”Ihminen jatkaa kuitenkin psyykkistä kehittymistään, jonka lisäksi vanhetessamme kehossamme tapahtuu terveydellisiä muutoksia. Tunteakseen tutunkin ihmisen, täytyy hänen kanssaan ylläpitää avointa keskusteluyhteyttä vuodesta toiseen”, seksuaaliterapeutti huomauttaa.

Keskusteluapua kannattaa hakea

Kaalimadon mukaan kyselyssä ilmeni, että tarvetta ammattilaisten kanssa käydylle keskustelulle koetaan jonkin verran kaikissa ikäryhmissä, alle 25-vuotiaista yli 65-vuotiaisiin. Esimerkiksi alle 25-vuotiaista kahdeksan prosenttia haluaisi puhua avoimemmin seksistä joko seksuaaliterapeutin tai jonkun muun ammattilaisen kanssa.

”Ulkopuolisen ammattilaisen puheille voi ja kannattaakin hakeutua kaikissa henkilön omaan tai parisuhteen seksuaalisuuteen liittyvissä kysymyksissä”, Lavikainen muistuttaa.

Tällaisia syitä ovat muun muassa haluttomuus tai kommunikaatio-ongelmat. Lavikaisen mukaan ammattilaisen kanssa keskustellessa asioista on mahdollista nähdä sellaisia puolia, joita ei itse välttämättä tulisi huomanneeksi ajatella.

”Keskusteluapua kannattaa reippaasti hakea, vaikka haasteet eivät olisi vielä saaneet suuria mittasuhteita”, hän rohkaisee.

Naiset uskovat tuntevansa kumppaninsa paremmin

Kaalimadon kyselyssä erinomaisiksi kumppanituntijoiksi itsensä kokivat erityisesti naimissa olevat sekä yhdessä asuvat kumppanit. Tämän lisäksi etenkin naiset kokivat olevansa erinomaisesti perillä seksikumppaninsa toiveista makuuhuoneessa (20 %), kun miehistä sen sijaan vain 14 prosenttia koki tuntevansa kumppaninsa erittäin hyvin.

”On mahdollista, että naiset tuntevat kumppaninsa mieltymykset keskimäärin paremmin. Kaalimato.comin aikaisemmat tutkimukset ovat esimerkiksi osoittaneet, että naiset kokevat miehiä useammin haasteista saada orgasmi ja naiset myös feikkaavat enemmän orgasmeja”, Lavikainen toteaa.

”Puhumattomuus seksiin liittyvistä haasteista ja kumppanille annetut väärät signaalit hankaloittavat huomattavasti toisen todellisten mieltymysten tuntemisesta”, hän sanoo.

Kaalimato.comin tilaamaan ja Pohjoisranta BCW:n analysoimaan kyselytutkimukseen vastasi tuhat iältään 18-70-vuotiasta suomalaista. Tutkimusaineisto koottiin verkkotutkimusyhtiö Bilendin M3 Paneelissa huhti-toukokuussa 2020 ja lähtöotos on kansallisesti edustava.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.