Olet saattanut varmasti kokeilla jo monia keinoja maskin käytön ongelmiin, mutta kannattaa vielä lukea, olisiko näistä vinkeistä apua.

Yleisiä ongelmia ovat silmälasien huurtuminen, korvien kipeytyminen, hengitysvaikeudet ja maskin käytön tuoma ahdistus. Tässä 13 vinkkiä, joilla voit helpottaa näitä ongelmia:

Apua lasien huurtumiseen

1. Saippua ja vesi. Pese silmälasit saippualla ja vedellä, ja kuivaa sitten mikrokuituliinalla. Saippua vähentää pintajännitystä ja estää huurua tarttumasta linsseihin.

2. Parranajovaahto. Levitä ohut kerros partavaahtoa lasien sisäpuolelle ja pyyhi se sitten varovasti pois. Parranajovaahto suojaa linssejä huurtumiselta.

3. Huurtumisenestosuihke. Varmista, että suihke on yhteensopiva linssityyppisi tai linssiesi nykyisen pinnoitteen kanssa.

4. Sulje maskin aukko. Muovaa kirurgisen maskin yläosassa oleva nenäsilta tiiviisti nenän muotoon, jotta kostea hengityshöyry ei pääse nousemaan ylös.

5. Laita kotitekoiseen maskiin piipunrassi – jos teet oman kangasmaskin, ompele yläpuolelle paikka piipunrassille, jonka voit sujauttaa maskiin. Näin voit muovata maskin kasvojen muotoon sopivaksi.

6. Teippi. Monet terveydenhuollon ammattilaiset käyttävät ns. haavateippiä maskin yläpuolella. Haavateippi on ihoystävällistä ja tekee maskin tiiviiksi yläpuolelta.

7. Kostea paperi. Pehmeän paperin kostuttaminen ja taittaminen maskin yläpuolelle on myös yksi keino estää huurtumista.

8. Nylon-sukka. Leikkaa pala nylon-sukkaa ja laita maskin yläreunan alle, näin yläosasta tulee tiiviimpi.

Katso vielä video, jossa kirurgi neuvoo, kuinka estää silmälasien huurtumista:

Jos video ei näyn, voit katsoa sen täältä.

Jos maskin käyttö ahdistaa tai aiheuttaa hengitysvaikeuksia

9. Harjoittele kotona. Pidä maskia kotona, jotta totut siihen paremmin. Harjoittele hengitystä maskin kanssa. Hengitä hitaasti ja rauhallisesti.

10. Kokeile toista naamiota. Jos tuntuu, että hengitys on vaikeaa tai maski ahdistaa, kokeile toista maskia tai eri maskin materiaalia.

Korvien kipeytyminen

11. Käytä napeilla tai solmulla kiinnitettävää maskia. Näin maski ei paina lainkaan korviasi.

12. Laita narujen taakse pehmuste. Esimerkiksi nenäliinasta tehdyt sopivat pehmustepalat tuovat pehmeyttä korvan ihon ja maskin narun väliin.

13. Teetä kasvoillesi sopiva maski. Sellainen maski, joka täysin kasvosi muotojen mallinen, estää myös kiristyksiä, painautumia ja hankaantumista.

Lue myös: 8 kohtalokasta virhettä kasvomaskien käytössä – näin moni on käyttänyt toisen käyttämää puhdistamatonta kasvomaskia

Jaa tämä juttu myös kavereille, jotta maskin käytön ongelmat vähenevät!

Lähde: The Conversation