Vielä vuosi sitten, jos joku käytti Suomessa kasvomaskia, oli se erittäin harvinainen näky. Nyt sitä käyttää meistä lähes jokainen.

Osa ei käytä kasvomaskia oikein. Huffpost esittelee tutkimuksen, jossa on selvitetty kuinka monilla eri tavoilla kasvomaskia käytetään väärin. Lue mitä virheitä kasvomaskin kanssa tehdään ja miksi ne ovat huonoja tapoja.

Virhe 1: Ei pestä käsiä ennen ja jälkeen maskinkäyttöä

Jopa 35 % tutkimukseen osallistuneista ilmoitti jättäneensä kädet pesemättä ennen kasvonaamion käyttöä, kun taas 43,7 % myönsi, että he ovat ottaneet kasvonaamion pois pesemättä ensin käsiään. Käsiä kannattaa pestä 20–30 sekunnin ajan ennen maskin asettamista ja poistamista, koska käsiin siirtyneet infektiot voivat helposti siirtyä nenän, suun ja silmien alueille.

Virhe 2: Kasvoja ei puhdisteta maskin käytön jälkeen

Tämä virhe ei liity viruksen tarttumiseen. Mutta jos haluaa estää esimerkiksi aknen syntymistä, johon liiallinen kasvomaskin käyttö voi johtaa, kannattaa kasvot pestä maskin käytön jälkeen. Tutkimukseen osallistuneista 31,9 % kertoi jättäneensä kasvot pesemättä, kun olivat käyttäneet kasvomaskia.

Virhe 3: On käytetty toisen käyttämää puhdistamatonta kasvomaskia

Vaikka voisi luulla, että kukaan ei käytä käytettyä kasvomaskia, mutta tutkimus osoitti ihan muuta. Melkein 25 % kyselyyn vastanneista kertoi käyttäneensä kasvomaskia, jota joku toinen oli jo käyttänyt, ja jota ei ollut puhdistettu siinä välissä. Jokainen varmasti näistäkin vastaajista tietää, että siinä siirtyy omille kasvoille edellisen käyttäjän bakteereita ja viruksia.

Virhe 4: Käytetään kertakäyttöisiä kasvomaskeja uudelleen

Tutkimukseen osallistuneista 44,2 % myönsi käyttäneensä kertakäyttöistä kasvomaskia useita kertoja ennen kuin heittivät sen pois. Kertakäyttöisiä kasvomaskeja tulisi käyttää yhden päivän ajan ja heittää ne sitten pois, koska ne menettävät nopeasti kyvyn suodattaa hiukkasia, kuljettaa mikro-organismeja ja ne ovat tietysti myös likaisia.

Virhe 5: On pesty kertakäyttöisiä kasvomaskeja

Kertakäyttöiset kasvomaskit on tarkoitettu kertakäyttöisiksi, kuten jo nimityskin kertoo. Kun ne kastuvat tai niihin pääsee kosteutta, niiden tehokkuus suojella virukselta vähenee. Kuidut hajoavat eivätkä ne pysty suojaamaan virukselta yhtä hyvin kuin ennen pesua tai kastumista.

Virhe 6: Ei pestä uudelleenkäytettävää kasvomaskia tarpeeksi usein

Suositus on, että uudelleenkäytettävät kasvomaskit pestäisiin jokaisen kerran jälkeen. Silti tutkimuksen mukaan yhdeksän päivää oli keskimäärin pisin aika pesujen välillä. Peräti 10,6 % tutkimukseen osallistuneista sanoi käyttäneensä kasvomaskia yli kaksi viikkoa ennen kuin pesi sen.

Kyselyyn osallistuneista 79 % myönsi, etteivät he pese kangasmaskeja jokaisen käyttökerran jälkeen, kun taas 8 % myönsi, ettei pese niitä lainkaan. Kannattaa huomioida, että kahden viikon aikana, saati että se ei suojaa enää käyttäjäänsä kunnolla virukselta, on siihen kertynyt myös paljon hikeä ja rasvaa. Se haiseekin tämän takia jo varmasti pahalle.

Virhe 7: Kasvomaskilla ei peitetä suuta tai nenää

Joillakin on tapana vetää maski pois suun tai nenän edestä. Jokainen varmasti tietää, että silloin koko maskin käyttö on turhaa.

Virhe 8: Kasvomaskia ei säilytetä oikein

Silläkin on merkitystä, että missä kasvomaskeja säilytetään. Muistathan, että kasvomaskiin ei pidä koskea likaisin käsin. Märät ja likaiset kasvomaskit on hyvä laittaa muovipussiin, kunnes ne aiotaan puhdistaa. Niiden säilyttäminen pussissa estää viruksen leviämisen käsistä silmiin, nenään ja suuhun.

Lähde: Huffpost