Älypuhelimet ovat helpottaneet yhteydenpitoa läheisiin ja internetistä löytyvä tieto sekä viihde ovat vain sovelluskuvakkeen painamisen päässä.

Etenkin korona-aikana ihmiset ovat viettäneet paljon aikaa älypuhelimiensa parissa niin sosiaalista mediaa selaten, uutisia seuraten kuin pitäen yhteyttä läheisiinsä. Vaikka luureissa on hyvätkin puolensa, on älypuhelimen käyttöön helppo jäädä koukkuun ja ruutuaika voi nousta huomaamatta huimiin lukemiin.

Jos koet olevasi paljon puhelimella – vai kenties läheisesi huomauttelevat jo ruutuajastas – ja haluat tehdä puhelintavoistasi parempia, löydät alta muutaman asiantuntijaneuvon, miten vähennät ruutuaikaasi.

Laita ilmoitukset pois päältä

Mentaalivalmentaja Vanessa Gebhardtin mukaan yksi yleisimpiä syitä jatkuvalle puhelimen selailulle on loputtomat ilmoitukset ystäviltä, ryhmäkeskusteluista ja eri sovelluksista.

”Kun laitat ilmoitukset pois päältä – tai ainakin laitat puhelimesi äänettömälle ja pois lähettyviltäsi – voit merkittävästi vähentää päivittäistä ruutuaikaa”, Gebhardt sanoi Metrolle.

Tällä tavoin puhelimesi ei vedä sinua heti puoleensa, kun ilmoitusvalo tai -ääni kertoo sinulla olevan jotain uutta sisältöä puhelimessasi. Tämä tapa vähentää myös tunnetta tarpeesta vastata heti muille.

”Kun laitat puhelimen äänettömälle tai hiljennät joitakin keskusteluja tai sovelluksia, otat ohjat omiin käsiisi ja se mahdollistaa sen, että katsot ilmoitukset silloin, kun itse päätät”, psykologian ja neurotieteen asiantuntija Ruth Kudzi selitti.

Ota ajastin käyttöön

Monissa laitteissa on ominaisuuksia, jotka mahdollistavat ajastimien käytön tietyille sovelluksille. Ajastimet auttavat niin vähentämään ruutuaikaa kuin seuraamaan sitä.

”Nyky-yhteiskunnassa käytämme usein jopa 10 tuntia päivässä puhelimiimme. Suositeltu määrä on noin kaksi tuntia päivässä. Vaikka tämä ei ole aina mahdollista töiden tai muiden tekijöiden myötä, on sinulle sopivan realistisen tavoitteen asettaminen hyvä aloituspiste”, Gebhardt neuvoi.

Muuta näytön sävyä

Tämä ei ehkä ole niin tunnettu neuvo, mutta Gebhardt suosittelee vaihtamaan näytön värin harmaaksi, mikä voi vähentää ruutuaikaa.

”Tähän ei ole mitään selvää syytä, mutta kun vaihdat värimaailman harmaaksi asetuksista, ovat Instagramin kaltaiset sovellukset yllättäen vähemmän houkuttelevia mustavalkoisena kuin värillisenä, ja tämä voi auttaa ruutuajan vähentämisessä”, Gebhardt kertoi Metrolle.

Vastusta ’aina saatavilla’ -kulttuuria

Kudzin mukaan jatkuvasti tavoitettavissa olosta syntyy stressiä. Hän muistuttaa, että on tärkeä olla myös erossa sosiaalisesta mediasta ja vähentä ruutuaikaa joka viikko.

”Paras tapa tähän on sammuttaa puhelin, jolloin sinulla ei ole sitä häiriötekijänä ja se mahdollistaa ruutuajan vähentämisen”, Kudzi sanoi.

King’s College Londonin digitapojen tutkija Rachel Kent on samoilla linjoilla ja totesi Metrolle, ettei ihmisten pitäisi lähteä mukaan ’aina saatavilla’ -puhelin- ja viestintäkulttuuriin, joka yhteiskuntaan on kehittynyt.

”Meidän ei tarvitse olla aina saatavilla puhelimen kautta. Maailmanlaajuisen pandemian traumareaktio saa meidän ahdistuksen ja uupumuksen kasautumaan. Sinun ei pitäisi murehtia tekeväsi mitään muuta kuin laittaa henkinen ja fyysinen terveytesi etusijalle juuri nyt ja totutella yhteiskunnan avautumiseen”, Kent kertoi.

Laita puhelimesi kiinni tunniksi tai pariksi päivittäin. Tämä auttaa sinua luomaan rajat ja auttaa sinua olemaan irti puhelimestasi.

Laita puhelin pois luotasi

Niinhän sitä sanotaan, että poissa silmistä, poissa mielestä. On hyvä alkaa opettaa itseään jättämään puhelin rauhaan pidemmäksi aikaa, jos haluat vähentää ruuturiippuvuuttasi, ja laittamalla puhelimen laatikkoon tai toiseen huoneeseen pidät sen pois silmistäsi.

”Jos huomaat etsiväsi puhelintasi, kun se on pois ulottuviltasi, tai nappaat jopa kaukosäätimen käteesi, kertoo se siitä, että sinulle on syntynyt tapa katsoa puhelintasi usein”, Kudzi selitti.

”Kun vietät puhelinvapaata aikaa, etsi tapoja pitää huomiosi muualla ja keksi muuta tekemistä”, hän lisäsi.

Varo loputonta selailua

Jos aiot käyttää puhelintasi, pidä mielessä jokin tarkoitus siihen sen sijaan, että vain selaisit sitä muuten vain jatkuvalla syötöllä. Kudzin mukaan korona-aikana puhelimen käyttö lisääntyi merkittävästi, kun monet ihmiset etsivät yhteyttä, tukea ja ajatuksia maailman tapahtumista kaivaten vastauksia, selkeyttä ja yhteyttä muihin.

”Kohtaamme päivittäin jatkuvan syötteen ääntä, ajatuksia, kommentteja ja vahvoja uskomuksia sosiaalisessa mediassa, uutisissa ja keskusteluissa. Tämä voi tuntua ylivoimaiselta, mutta silti monet huomaavat vain selailevansa lisää ja lisää”, Kuszi sanoi Metrolle.

”Ajaudumme usein tätä kohti, koska meidät on viritetty keskittymään negatiivisiin asioihin ja vakuuttamaan itsemme, että pahin tulee tapahtumaan – se on kytköksissä meidän alkukantaiseen selviytymisviettiin, tietää kaikki ollakseen valmistautunut”, hän jatkoi.

Kudzi neuvoi myös välttämään puhelimen käyttöä myöhään illalla, kun aivot ovat väsyneet. Se on pahin aika antaa ajatuksille polttoainetta.

Näiden neuvojen lisäksi olemme aiemmin kertoneet viisi keinoa, jotka auttavat vähentämään liiallista puhelimen tuijottelua. Voit lukea niistä lisää täällä.

Lähde: Metro