Pitkän päivän päätteeksi kovin moni asia ei ylitä sitä tunnetta, kun saa kivuta omaan, mukavaan sänkyyn.

Sängyssä saattaa kuitenkin piileskellä miljoonia pieniä organismeja, kuten pölypunkkeja, jotka voivat asiantuntijoiden mukaan voivat aiheuttaa erilaisia sairauksia. Patjat, peitot ja tyynyt muuttuvat ihosolujen lähteeksi, mikä edistää pölypunkkien olemassa oloa.

Nämä pienet otukset voivat lisätä riskiä vilustua sekä riskiä erilaisiin allergioihin. Tämän lisäksi petivaatteissa voi olla mikro-organismeja, jotka voivat aiheuttaa tympeitä tauteja flunssasta ruokamyrkytykseen.

Kotihygienian asiantuntija Lisa Ackerley kertoi Daily Mail -lehdelle, kuinka ihmiset voivat tietämättään kärsiä ’sick bed syndromesta’, eli sängystä, joka aiheuttaa sairauksia.

”Ihmisistä irtoaa ihoa puoli unssia viikossa ja suurin osa siitä on sängyssä”, hän sanoi lehdelle.

”Pölypunkit pitävät lämpimistä, kosteista ympäristöistä ja sänky on täydellinen. Ne lisääntyvät siellä, joten niitä on noin 10 miljoonaa per sänky”, Ackerley jatkoi.

Sängystä voi tulla pöpöjen lisääntymiskenttä

Ackerleyn mukaan kahdessa vuodessa 10 prosenttia tyynyn painosta koostuu pölypunkeista ja niiden jätöksistä. Pölypunkit itsessään ovat harmittomia, mutta niiden jätökset ja kehon osat voivat laukaista allergisia reaktioita saaden kehon vapauttamaan histamiineja hyökkäämään allergeenien kimppuun.

Tämä voi aiheuttaa ekseemaa sekä heinänuhaa, ja arvioiden mukaan pölypunkit voivat olla osatekijä jopa 80 prosentilla astmaatikoista. Ackerley myös varoitti, että sängyistä voi tulla lisääntymiskenttä mikro-organismeille, koska ihmiset viettävät paljon aikaa sängyissään ja monet nukkuvat alasti.

”Flunssavirukset voivat selvitä lakanoissa ja ne voivat selvitä jopa pesusta. Norovirusta voi kantaa ilman oireita. Sinulla ei ehkä ole yövaatteita, joten se on helppo siirtää lakanoihin. Ruokamyrkytyksestä kärsivä voi erittää salmonellaa sänkyyn”, Ackerley kertoi.

Ackerleyn mukaan on tärkeää imuroida säännöllisesti, jotta voi estää pölypunkkeja kolonisoitumasta sänkyyn. Hän myös sanoi, että ikkunan jättäminen auki kosteuden poistumiseksi voi auttaa.

Muita apukeinoja pölypunkkeja ja niiden seuraamuksia vastaan on hankkia sänkyyn ja tyynyihin allergiasuojia. Tämän lisäksi Ackerley neuvoi vaihtamaan lakanat säännöllisesti ja pesemään ne tarpeeksi kuumassa vedessä.

Lähde: Daily Mail