Nämä 14 asiaa voivat paljastaa, että olet valmis ottamaan seuraavan askeleen suhteessasi.

Olipa saman katon alla asumisesta kokemusta jo aiemmin tai ei, on luultavasti jokaiselle selvää, että yhteenmuuttaminen on iso askel parisuhteessa.

”Suurelle osalle ihmisistä päätös yhteenmuuttamisesta ei pohjaudu mukavuussyihin”, parisuhdeasiantuntija ja deittailuvalmentaja Maryanne Comaroto totesi Women’s Healthille.

”Siihen sisältyy ajatus, että he menevät kohti suurempaa sitoutumista, avioliitto mukaan luettuna”, hän jatkoi.

Päätöstä ei yleensä tehdä hetken mielijohteesta. Avoliitosta olisikin hyvä keskustella rehellisesti sekä kumppanin että itsensä kanssa, jotta selviää, ovatko suhteen osapuolet samalla sivulla.

On tärkeä myös miettiä, onko itse todella valmis yhteenmuuttoon. Women’s Healthin mukaan jos nämä 14 merkkiä pätevät sinuun, olet silloin valmis ottamaan tämän askeleen suhteessasi.

Olette määritelleet suhteenne

Women’s Healthin mukaan tämä ei ole itsestäänselvyys, vaikka olisittekin päättäneet muuttaa yhteen. Ihanteellista on, että tämä ”Mitä me ollaan? Tapaillaanko vain toisiamme? Olemmeko parisuhteessa?” -keskustelu on käyty hyvissä ajoin ennen kuin yhteinen koti nousee esiin, mutta epämukavat keskustelut jäävät helposti käymättä, kun suhde etenee tasaisesti.

”Ole selvä siitä, keskityttekö vain toisiinne vai tapailetteko muitakin ja miten määrittelette suhteenne – ja mitä se tarkoittaa”, Comaroto kertoi.

Tiedät, miksi olet muuttumassa yhteen

Rakkauteen ja johtamiseen erikoistunut psykologi Krystal White selitti, että yhteenmuuttoon liittyen ihmiset usein voivat käyttää loogisia syitä emotionaalisen päätöksen tekemiseksi. Eli saat sanoa itsellesi, että koska vietätte muutenkin aina yönne yhdessä, on vain järkevää muuttaa yhteen. Sen sijaan olisi kuitenkin parempi keskittyä emotionaalisiin syihin, miksi haluat muuttaa saman katon alle – kuten ”Haluan tulla kotiin hänen luo joka ilta töiden jälkeen” tai ”Haluan varmistaa, että selviämme arjesta yhdessä”.

Olette keskustelleet tulevaisuudestanne

Monille pareille yhteenmuutto on askel kohti avioliittoa, mutta kaikki se ei ole niin selvää eikä toisen näkemyksistä pidä tehdä olettamuksia.

”Sinun ja kumppanisi ei tarvitse olla samalla sivulla siitä, mihin yhteenmuutto saattaa johtaa, mutta teidän täytyy tietää, mitä toinen ajattelee tulevaisuudesta ja olla sujut sen kanssa”, White sanoi.

Et toivo yhteenmuuton muuttavan kumppaniasi

Kuten jo todettiin, yhteenmuutto on iso askel. Se vaatii myös rehellisyyttä itseä kohtaan: toivotko, että yhteenmuuton myötä hän on viimein parempi kommunikoimaan? Tai että hän motivoituu selvittämään ura-aikeitaan? Comaroton mukaan jos perussyysi liittyvät enemmän siihen, mitä haluat kumppaniltasi kuin mitä haluat suhteellesi, voi se olla merkki, ettet ole valmis yhteenmuuttoon.

Olette riidelleet jo kunnolla

Riidat ovat normaali osa parisuhdetta ja on hyvä asia, jos riitoja on ollut ennen yhteisen kodin hankkimista. Comaroton mukaan sinulla ja kumppanillasi täytyy olla ymmärrys siitä, miten reagoitte stressitekijöihin ja miten pärjäätte niiden kanssa. Jos tiedätte, miten riitelette ja sovitte riidat – ja ongelmienratkaisukykynne sopii molemmille – se on hyvä asia.

Tiedätte, miten tarvitsette omaa tilaa

Whiten mukaan ihmiset yleensä jakautuvat kolmeen kategoriaan oman tilan tarpeiden suhteen:

  • Tarvitset oman työ- ja hupitilan
  • Et kaipaa omaa tilaa (jaat sen mielelläsi)
  • Mielellään muutat tilaasi (eli voit jakaa sen, mutta sinun täytyy pystyä muuttamaan sitä ilman, että kysyt siihen lupaa)

On tärkeä tietää omat ja kumppanisi tarpeet tilan suhteen ja miten/jos ne sopivat yhteen ennen kuin laitatte yhteisen kodin.

Tiedätte, mitkä asiat piristävät ja mitkä tympäisevät

Women’s Healthin mukaan tämä tarkoittaa sitä, että olette tunnistaneet kolme asiaa, jotka antavat teille energiaa ja kolme asiaa, jotka vievät energiaa pois, sekä kertoneet niistä toisillenne. Energiaa antavia asioita voivat olla esimerkiksi se, että tulet kotiin ja ruoka on jo valmiina tai lähdette viikonloppuaamuna yhdessä lenkille. Energiaa vievä asia voi olla taas esimerkiksi se, että tulee kotiin ja siellä on odottamaton vieras. Whiten mukaan tämä on kiva ja helppo harjoitus, jota hän suosittelee parien tehtäväksi, jotta he voivat kohdata toistensa tarpeet.

Oman itsenäisyyden menettäminen ei haittaa

Yhteenmuutossa on paljon hyviä puolia, mutta siinä joutuu myös luopumaan asioista: etenkin omasta vapaudesta ja itsenäisyydestä.

”Yhdessä asuminen tarkoittaa usein sitä, että luopuu jonkinlaisesta tavasta kulkea itsenäisesti”, Comaroto sanoi.

Kumppanisi on melko hyvin kartalla, missä menet ja milloin tulet. Siinä ei ole mitään väärää, mutta jos sinua häiritsee se, että et voi kulkea enää niin vapaasti menojasi kertomatta niistä toiselle, et välttämättä ole valmis saman katon alle.

Tiedät, mitä tarvitset kriisissä

Vaikka sinusta tuntuisi, että vietätte kaiken aikanne yhdessä, on se silti uusi kokemus, kun toisen luota ei voi lähteä omaan tilaan ja rauhaan, jos sitä tarvitsee. Tässä ”emotionaalinen tila” on olennaista.

”Mieti, mitä tarvitset huonon päivän jälkeen”, White sanoi.

Kaipaatko aikaa yhdessä kumppanisi kanssa? Haluatko ensin rauhoittua ja sitten olla yhdessä? Haluatko puhua aiheesta ja saada neuvoja toiselta? Sinulla ja kumppanillasi voi olla täysin erilaiset vastaukset, mutta sinun pitäisi tietää, miten kumpikin parhaiten toimii ennen kuin päädytte yhteiseen kotiin.

Olette kartalla raha-asioista

”Jos harrastat seksiä jonkun kanssa, pitäisi sinun pystyä keskustelemaan raha-asioista. Jos se ei tunnu mukavalta, mieti miksi niin on”, Comaroto neuvoi.

Rahasta puhuminen voi olla vaikea aihe, mutta on ymmärrettävää, että siitä täytyy puhua. Jos kumppanisi ei suostu keskustelemaan raha-asioista tai käyttäytyy kuin hänellä olisi jotain salattavaa, on ehkä parempi harkita rehellisempää ja avoimempaa asuinkumppania.

Lähestyt sitä kuin työprojektia

Oletteko istuneet alas ja laatineet listan kotitöistä ja -askareista ja puhuneet siitä, kuka tekee mitäkin? Eli kuka siivoaa, laittaa ruokaa? Miten lemmikit ja niistä huolehtiminen? Budjetointi?

”Lähesty tätä ’Miten me hoidamme tämän projektin yhdessä?’ -mentaliteetilla”, Comaroto vinkkasi.

Jos et ajattele asioista näin, on siinä riski potut pottuina -tilanteelle, missä alatte pitää kirjaa siitä, kuinka paljon kumpikin tekee enemmän kuin toinen – eikä siitä seuraa mitään kivaa.

Tiedätte toistenne rajat

Tietääkö kumppanisi, että menetät hermosi, jos lattialla lojuu hänen likaiset alusvaatteet? Tiedätkö, että häntä ärsyttää, kun jätät lähes tyhjän maitopurkin jääkaappiin? Women’s Healthin mukaan joitakin näitä asioita ei opi kuin asumalla toisen ihmisen kanssa, mutta ennen yhteenmuuttoa olisi hyvä tietää, minkälaiset seikat toista ärsyttää ja missä menee rajat. Ne selviää, kun niistä keskustelee ja kysyy suoraan.

Se tuntuu sinusta oikealta

Sisäinen tuntemus, intuitio – kuuntele sitä, vaikka et pitäisi siitä, mitä se sanoo. Jotkut parit muuttavat yhteen, kun toinen haluaa vahtia suhdetta tarkemmin.

”Heistä tuntuu, että jos he ovat enemmän toistensa läheisyydessä, ei kumppani valehtele tai petä heitä”, Comaroto sanoi.

Jos koet tällaista oman kumppanisi kohdalla, älä tee päätöksiä yhteisestä kodista. Toisaalta, jos pieni ääni sisälläsi kertoo, että olet valmis muuttamaan yhteen tämän ihmisen kanssa ja siitä tulee mahtavaa, anna mennä.

Olet koettanut puhua itsesi olemaan muuttamatta yhteen

Women’s Health muistuttaa, että kun haluat jotain, on todella helppoa keskittyä vain positiivisiin asioihin, jotta voi ottaa ison askeleen. Siksi kannattaa kokeilla tätä helppoa harjoitusta, jonka White vinkkasi: koeta tunnistaa negatiivisia puolia yhteenmuutossa. Jos et keksi mitään ja et löydä selviä syitä, miksi suhteessa ei kannattaisi mennä eteenpäin ja ottaa seuraavaa askelta, voi se olla riittävä syy alkaa etsiä yhteistä kotia.

Aiemmin olemme kertoneet asioista, joista keskustella ennen yhteenmuuttoa. Voit lukea lisää aiheesta täällä.

Lähde: Women’s Health