Ennen kuin aloittaa yhteisen kodin etsimisen tai muuttaa kumppaninsa luo, on syytä keskustella tärkeistä aiheista.

Yhteenmuutto on iso ja jännittävä askel parisuhteessa, mutta ennen sitä on tärkeä käydä läpi tiettyjä asioita oman kumppaninsa kanssa.

”Suuren osan ajasta kun pariskunnat tekevät näitä tärkeitä päätöksiä, he tekevät oletuksia kumppaninsa toiveista”, yhdysvaltalaisen Widenerin yliopiston apulaisprofessori Sabitha PillaiFriedman kommentoi HuffPostille.

”Kun nämä aiheet nostetaan esiin ja niistä kesustellaan, ei pettymyksille ja kaunoille jää niin paljon tilaa myöhemmin”, hän huomautti.

Jotta yhteisen kodin laittaminen sujuisi ongelmitta, kannattaa kumppanin kanssa keskustella näistä viidestä asiasta:

Kysy: Kuka maksaa mitäkin?

Tässä yhteydessä kannattaa myös keskustella siitä, kuka tuo mitä mukanaan yhteiseen kotiin, mitä ostetaan yhdessä ja mitä vielä tarvitaan.

Miksi näistä on tärkeä keskustella? Parisuhdeasiantuntija Andrea Syrtashin mukaan rahankäytöstä on olennaista puhua ennen kuin muuttaa saman katon alle.

”Rahaongelmat ovat yleisiä parisuhteissa, mutta jos asioita on hahmoteltu ja niistä on sovittu etukäteen, voi yleisiä rahariitoja välttää. Päättäkää, laitatteko yhteisen tilin kotitalousmenoja varten ja/tai kumpi vastaa mistäkin. Ei ole epätavallista, että toinen suhteen osapuolista on tuhlailija ja toinen säästäväinen. Se ei haittaa, jos ette ole kaikesta samaa mieltä rahankäytön suhteen. Muistakaa vain, että parisuhteessa oleminen tarkoittaa toisen kohtaamista puolimatkassa, jotta kumpikaan ei tunne oloaan epämukavaksi”, Syrtash neuvoi.

Pillai-Friedman huomautti, että tässä yhteydessä on tärkeä keskustella myös lemmikeistä, kuten siitä kuka vastaa lemmikkien hoidosta ja eläinlääkärikuluista. Sen lisäksi täytyy huomioida, että jos kummallakin on lemmikkejä, tulevatko ne toimeen? Saavatko ne olla sohvalla, sängyssä, keittiön pöydällä jne? Eikä pidä unohtaa keskustelua uskonnollisista symboleista ja niiden pitämisestä esillä; jos kumppani kuuluu eri uskontoon, onko silloin esimerkiksi joulukuusen pitäminen esillä sopivaa molemmille?

Kysy: Tulevatko kummankin nimet vuokrasopimukseen?

Miksi tästä on tärkeä keskustella?

”Voi tuntua epämukavalta keskustella tästä, etenkin kun siinä tiedostaa sen, ettei suhde välttämättä kestä ikuisesti eikä suhde toimi. Mutta on tärkeä nostaa tämä esiin, jotta kumpikaan ei tule yllätetyksi”, Syrtash kertoi.

Kysy: Miten kotityöt hoidetaan?

Tässä yhteydessä kannattaa keskustella muun muassa siitä, miten ruokaostokset ja aterioiden suunnittelu hoidetaan, kuinka usein esimerkiksi kylpyhuone siivotaan, kuinka usein roskat viedään ulos ja esimerkiksi laittaako toineen mieluummin ruokaa, kun toinen tiskaa.

Miksi tästä on tärkeä keskustella? Syrtashin mukaan on hyvä listata kotiaskareet (kylpyhuone, roskat, tiskit yms) ja selvittää, mitkä huoneet tai alueet kumpikin mielellään hoitaisi.

”Suurin osa pareista löytää rutiinin, jossa toinen tekee suuren osan työstä yhdellä alueella (esim. vie roskat ulos tai tekee ruokaostokset). Kunhan kotityöt jaetaan, tuntuu tilanne molemmille sopivalta. Voi myös auttaa pitää kotitöistä aikataulua tai toimia onnenpyörämäisesti niiden jakamisen kanssa, jos tuntuu, että toinen tekee enemmän”, Syrtash totesi.

Pillai-Friedmanin mukaan on parempi, että parit suunnittelevat tätä osa-aluetta liian hyvin.

”Suosittelisin pareille, että he tekevät kotiaskareaikataulun, johon on listattu kummankin vastuualueet. Tästä voidaan neuvotella ajan mittaan”, hän sanoi.

Kysy: Miten toinen osapuoli suhtautuu vieraiden tuloon? Minkä verran varoaikaa tarvitaan?

Tässä yhteydessä voi keskustalla myös siitä, onko jotain tv-ohjelmia, joita jompikumpi haluaa ehdottomasti katsoa, minkälainen aikataulu kummallakin on ja onko kumppani enemmän aamu- vai iltaihminen.

Miksi tästä on tärkeä keskustella? Tuskin kukaa haluaa tulla kotiin ja siellä on oma kumppani parhaan ystävänsä kanssa katsomassa hömppäsarjaa tai urheilua suurena osana viikon illoista.

”Jos olette seurustelleet jonkin aikaa, on mahdollista, että sinulla on jonkinlainen käsitys siitä, mistä ohjelmista kumpikin pitää, minkälainen sosiaalinen tyyli kummallakin on ja oletko suhteessa aamu- vai iltavirkun kanssa”, Syrtash selitti.

”Mutta on hyvä muodostaa oma systeemi nyt, kun on tarkoitus asua yhdessä. Ehkä toinen on spontaanimpi ja toinen tarvitsee suunnitelman. Tässä tapauksessa on hyvästä tehdä rajat, jonka mukaan ilmoitatte toisillenne ennen kuin vieraita tulee käymään. Tällä tavoin voitte päättää tapauskohtaisesti, sopiiko tämä teille”, hän lisäsi.

Kysy: Mikä on pohjimmainen tarkoitus yhteenmuutolla?

Miksi tästä on tärkeä keskustella? Pillai-Friedmanin mukaan suurin osa pareista ei puhu asiasta.

”Tavoitteena voisi olla esimerkiksi säästää vuokraa (ei pysyviä suunnitelmia), nautia toisen seurasta ja katsoa, miten suhde siitä etenee, suunnitella avioliittoa tai pysyvää sitoutumista toiseen tietyn ajanjakson jälkeen”, hän mainitsi esimerkkeinä.

Lähde: HuffPost