Tutkimuksin on myös selvitetty, miksi osa kokee kylmiä väreitä ja ihon kananlihalle menemistä useammin.

Jokainen on varmasti kokenut sen, kuinka musiikin kuunteleminen voi saada kylmät väreet menemään pitkin vartaloa ja iho menee kananlihalle. Good Housekeepingin mukaan ilmiötä kutsutaan frisson-termillä, joka tarkoittaa äkillistä, voimakasta jännityksen tai innostuksen tunnetta, vaikka osa tutkijoista on nimennyt ilmiön jopa iho-orgasmiksi.

Kananlihalle meneminen on evoluution jäänne ajalta, jolloin ihmisillä oli vielä runsaampi karvapeite ja he pitivät itseään lämpimänä varaten lämpöä ihoonsa. Nykyisin vaatteet pitävät lämpimänä ja kananlihalle menemistä tapahtuukin reaktiona ärsykkeisiin, jotka lämpötilan muuttumisen sijaan liittyvätkin taiteen tai luonnon kauneuteen.

Tutkimukset ovatkin selvittäneet, miksi jotkut ihmiset kokevat tätä ilmiötä enemmän kuin toiset. Psychology of Music -journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan avoimuus kokemiselle on syy, miksi toisten ihmisten iho menee herkemmin kananlihalle.

Good Housekeepingin mukaan tämä ei ole yllättävää, sillä kyseisen ominaisuuden omaavien ihmisten on osoitettu arvostavan kauneutta ja luontoa enemmän, omaavan epätavallisen aktiiviset mielikuvitukset ja todella keskittyvät ja uppoutuvat musiikkiin, jota kuuntelevat.

Jos siis syvennyt musiikkiin enemmän sen sijaan, että annat sen vain mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, koet todennäköisemmin näitä ”iho-orgasmeja”.

Lähde: Good Housekeeping