Ennen voittajan julkistamista Aalto sai tuomareilta vuolaat kehut kahdesta esityksestään.

Juuri ennen sunnuntain vaihtumista maanantaiksi Britannian X Factor kruunasi tuoreimman voittajansa – Matt Terryn. Näin itsensä brittienkin sydämiin laulanut Saara Aalto sijoittui kilpailussa toiseksi.

Sijoituksen selviämisen jälkeen Aalto kiitteli tukijoukkojaan lyhyesti ja ytimekkäästi sosiaalisessa mediassa:

Viimeisessä livelähetyksessä kumpikin finalisti esitti kaksi kappaletta, joista toinen oli heidän suosikkinsa kauden aikana jo esittämistään kappaleista ja toinen uusi kappale. Terry lauloi suosikkinaan Sam Smithin Writings On The Wall -hitin ja sen lisäksi Randy Crawfordin One Day I’ll Fly Awayn.

Aalto taas esitti uudelleen kolmanessa livelähetyksessä laulamansa Björkin Oh So Quiet! -kappaleen, joka on alun perin Betty Huttonin esittämä. Toisena kappaleena Aalto lauloi Whitney Houstonin I Didn’t Know My Own Strengthin.

Kummankin esityksensä jälkeen Aalto sai niin sosiaalisessa mediassa kuin kilpailun tuomareilta runsaasti kehuja ja tuomarit osoittivat seisten suosiotaan suomalaiselle.

”Ihailen sinua nuorena, vahvana ja lahjakkaana naisena”, Aaltoa kilpailussa ohjannut tuomari Sharon Osbourne kommentoi.

”Ostaisin albumisi! Voit laulaa mitä tahansa, minkälaista musiikkia tahansa ja olet mahtavan hyvä ihminen. Teet kovasti töitä, sinussa on X Factoria”, tuomari Louis Walsh hehkutti Aaltoa ensimmäisen esityksen jälkeen.

Toisen jälkeen Walsh sanoi, että Aallon esiintyessä tuntuu kuin katsoisi kansainvälistä supertähteä ja kuinka Aalto on syntynyt laulamaan.

”I think a Finn could win”, Walsh lisäsi leikitellen sanoilla suomalainen ja voittaa.

”Yhtenä elämäsi isoimmista päivistä päätät esittää yhden ohjelman historian kahjoimista esityksistä ja tiedätkö mitä, tämän takia minä, tämä yleisö ja brittiläiset olemme rakastuneet sinuun”, tuomari Simon Cowell sanoi Aallon Oh So Quiet! -esityksestä.

Aallon tie X Factorissa ei ollut helppo, sillä hän putosi joukosta alkuvaiheessa, mutta tuomari Nicole Scherzinger nosti hänet takaisin mukaan villinä korttina, mistä Osbourne kiittelikin Scherzingeriä finaaliviikonloppuna.

Livelähetysten alettua Oulunsalosta kotoisin oleva Aalto oli vähiten ääniä saaneiden joukossa parina viikkona ja vaarassa pudota kilpailusta, mutta tuomarit pitivät hänet mukana. Kilpailun edetessä suomalaislaulaja vain kasvatti suosiotaan: ennen finaaliviikonloppua Aalto olikin eniten ääniä saanut kilpailija kahden viikon ajan, selviää X Factorin julkaisemista äänestystilastoista.

Finaalilähetyksissä äänestys oli tiukka, kun lauantaina Aalto piti kärkipaikkaa 35,3 prosentilla ja Terrylla oli 33,4 prosentin kannatus. Lauantaina kilpailusta ulos joutunut ja kolmanneksi sijoittunut poikabändi 5 After Midnight sai äänistä 31,3 prosenttia.

Sunnuntaina Terry kuitenkin meni rinnalle ja ohi ja lopulta voitti 48,5 prosentilla äänistä, kun taas Aalto sai 40,4 prosenttia. Vaikuttaisi siis siltä, että poikabändiä kannattaneet siirtyivät enemmän Terryn taakse.

Voiton meneminen sivu suun ei kuitenkaan välttämättä ole huono asia. Esimerkiksi vuonna 2009 toiseksi tullut Olly Murs on monille tutumpi nimi kuin sen vuoden voittaja, Joe McElderry, ja poikabändi One Direction sijoittu kuusi vuotta sitten kolmanneksi ja he nauttivat suurta suosiota ympäri maailman.

Vaikka Aallon voitto olisi ollut hieno asia, on voittaja sidotumpi X Factor -formaattiin kuin muut kilpailijat, joten Aallolla voi olla nyt enemmän vapauksia uransa ja valintojensa suhteen – näkyvyyttä ja uusia faneja taitava laulaja sai kilpailusta roppakaupalla.

Miltä Aallon kehutut esitykset tänä viikonloppuna sitten näyttivät ja kuulostivat? Voit katsoa Aallon version Whitney Houstonin kappaleesta artikkelin yltä ja Björk-coveroinnin alta – ja muut Aallosta kertovat artikkelimme löydät täältä.

Aallon uran jatkoa voit seurata esimerkiksi hänen some-kanavissaan Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa.