Opettajien ja vanhempien mietteet täyskiellosta ovat jakautuneet.

Ranskassa aiotaan ottaa käyttöön kännyköiden käytön täyskielto kouluissa ensi vuonna, kertoo brittilehti The Telegraph. Ranskan opetusministeri Jean-Michel Blanquer on vahvistanut, että kielto alkaa syyskuussa 2018.

The Telegraphin mukaan puhelimet ovat jo kielletty ranskalaiskoulujen luokissa. Seuraavasta kouluvuodesta alkaen oppilaat eivät saa ottaa puhelimia esiin enää edes tauoilla, ruokatunneilla ja oppituntien välissä.

”Nykypäivänä lapset eivät enää leiki tauoilla, he ovat vain älypuhelintensa parissa ja koulutuksellisesta näkökulmasta se on ongelma”, opetusministeri sanoi.

”Tässä on kyse sen varmistamisesta, että sääntöjä ja lakia kunnioitetaan. Puhelinten käyttö on kielletty luokassa. Rehtoreiden, opettajien ja vanhempien kanssa meidän täytyy kehittää tapoja suojella oppilaita keskittymisen menettämiseltä ruutujen ja puhelinten takia”, hän jatkoi.

”Aiommekko kieltää kännykät kouluissa? Vastaus on kyllä”, opetusministeri totesi.

The Telegraphin mukaan Ranskassa noin 93 prosenttia 12-17-vuotiaista omistaa kännykän. Tutkimusten mukaan suuri määrä oppilaista käyttää puhelimia luokissa ja saa tai lähettää viestejä ja soittaa puheluita.

Pariisilaisen koulun rehtori Philippe Tournier sanoi, että jopa 40 prosenttia rangaistuksista koulussa liittyy puhelimiin. Tournierin mukaan on kuitenkin hankalaa tietää, miten puhelinten käyttöä rajoitetaan, kun esimerkiksi oppilaiden laukkuja ei voida tutkia.

Miten kielto käytännössä toimisi on vielä epäselvää. Opetusministeri Blanquer on aiemmin ehdottanut, että koulut tarjoaisivat lokerot oppilaille, joissa säilyttää puhelimia koulupäivien aikana.

”Parhaillaan työstämme tätä kieltoa ja se voisi toimia lukuisilla tavoilla”, hän sanoi.

”Puhelimia voidaan tarvita opetustarkoituksiin tai hätätilanteissa, joten puhelimet pitäisi olla lukitussa tilassa”, opetusministeri lisäsi.

Aiemmin tänä vuonna opetusministeri totesi, että jos ranskalaiset poliitikot pystyvät laittamaan puhelimensa pois kokousten ajaksi, pitäisi minkä tahansa ihmisryhmän, myös oppilaiden pystyä samaan. Käytäntöjä on jo olemassa monissa lukioissa.

The Telegraphin mukaan opettajien ja vanhempien suhtautuminen täyskieltoon on jakautunut. Osa on todennut, että lasten pitäisi saada elää omassa ajassaan, kun taas jotkin ovat ottaneet esiin huolen siitä, että puhelimet voivat mennä sekaisin toisten kanssa, kadota tai niitä saatetaan varastaa.

”Jos ne ovat sammutettuina laukun pohjalla, sitten se toimi”, yksi rehtori pohti.

Mitä mieltä sinä olet tällaisesta täyskiellosta? Pitäisikö tästä ottaa mallia Suomen kouluihin? Kerro se kommenteissa!

Lähde: The Telegraph