Kun otat nämä tavat osaksi elämääsi nyt, niin koet niiden hyödyt tulevien vuosien muodossa.

Ikuinen elämä on ainakin toistaiseksi vielä mahdottomuus, mutta elinikäänsä voi koettaa itse vaikuttaa ja pidentää sitä erilaisilla tavoilla. Women’s Health -lehti listasi kahdeksan tällaista tapaa ja suomensimme ne alle.

Syö sushia

Japanilaisnaisilla on yhdet pisimmistä elinajanodotteista maailmassa ja asiantuntijoiden mukaan se voi johtua heidän ruokatavoistaan. Sen lisäksi korkeat määrät omega-3-rasvahappoja, jota on muun muassa kalassa, olivat kytköksissä tutkimukseen osallistuneiden alhaisempaan riskiin kuolla mistä tahansa syystä vuonna 2013 julkaistussa tutkimuksessa.

Hemmottele itseäsi suklaalla

Tutkimukset ovat osoittaneet tumman suklaan syömisen – kohtuudella – olevan kytköksissä alhaisempaan riskiin sairastua sydämen vajaatoimintaan.

Ole onnellisempi

Vuonna 2012 julkaistun tutkimuksen mukaan onnellisimmat ihmiset kuolevat kolme kertaa epätodennäköisemmin tiettynä ajanjaksona kuin vähiten onnelliset. Kyse ei ole pelkästään optimismista: onnellisilla ihmisillä on alhaisemmat kortisolitasot ja alhaisempi verenpaine. Alhaisempi verenpaine vähentää muun muassa sydän- ja verisuonitautien uhkaa.

Syö pähkinöitä

Pähkinöitä syövät vähentävät merkittävästi riskiään sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen, syöpään, keuhkosairauksiin sekä muihin. Eräässä tutkimuksessa ilmeni, että pähkinöitä syövät menehtyivät 20 prosenttia epätodennäköisemmin kuin he, jotka eivät syö pähkinöitä.

Lopeta tupakointi

Tupakoinin lopettamiselle on runsaasti syitä. Yhden tutkimuksen mukaan ennen 40 ikävuotta tupakoinnin lopettavat naiset elävät vuosikymmenen pidempään kuin ne naiset, jotka lopettavat myöhemmin.

Seiso

Koko päivän istuminen voi olla tarpeen joissakin työpaikoissa, mutta se ei ole hyvästä kehollesi. Tutkimus on osoittanut, että naiset, jotka istuvat yli kuusi tuntia päivässä on noin 40 prosenttia korkeampi riski kuolla mistä tahansa syystä kuin naisilla, jotka istuvat alle kolme tuntia päivässä – huolimatta siitä, millainen heidän kuntonsa on.

Juo lasillinen viiniä

Kyllä, vain yksi. 24 tutkimuksen arviossa tutkijat huomasivat, että naiset, joiden alkoholin kulutus oli alhaisesta kohtalaiseen, omasivat alhaisemman riskin kaikkiin kuolinsyihin. Kohtalainen alkoholin juominen on naisille määritelty korkeintaan yhtenä juomana per päivä.

Jatka liikkumista

Kuntoilu pitää sinut kunnossa, antaa energiaa ja vapauttaa endorfiineja muiden hyötyjensä lisäksi. Yksi tutkimus sai selville myös, että aktiivisena pysyminen on kytköksissä pidempään elinajanodotteeseen.

Lähde: Women’s Health