Pääsiäisen koristeet ja ruoat eivät sovi lemmikeille ja voivat aiheuttaa ikäviä seurauksia.

Pääsiäiseen liittyvät ruoat ja koristeet ovat monien mieleen, mutta niiden kanssa kannattaa olla tarkkana, jos kodissa on lemmikkejä. Pääsiäisruoat voivat aiheuttaa vatsavaivoja koiralle, kun taas kissalle ongelmia voi aiheutua pääsiäiskukista ja -koristeista.

Pääsiäiskoristeet ja –ruoat kannattaa säilyttää lemmikin ulottumattomissa, jotta pääsiäinen sujuu turvallisesti, muistuttaa Agria Eläinvakuutus tiedotteessaan. Lemmikeille turvallisen pääsiäisen kannalta onkin tärkeä kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin:

Suklaa on vaarallinen koiralle

Agria Eläinvakuutuksen mukaan suklaan sisältämä teobromiini on koiralle myrkyllistä ja mitä tummempaa suklaa on, sitä enemmän siinä on teobromiinia. Yleisesti ottaen 10-kiloinen koira voi saada myrkytysoireita syötyään yli 100-200 grammaa maitosuklaata tai 25-50 grammaa tummaa suklaata. Suklaamyrkytyksen voi tunnistaa oireista, joista tavallisimpia ovat kuolaaminen, oksentelut, vatsavaivat erityisen kova jano ja pissahätä. Koira voi myös täristä, vaikuttaa levottomalta sekä saada kramppeja ja sydämentykytystä. Elänlääkäriin on otettava heti yhteys, jos koiralla ilmenee myrkytyksen oireita tai koira on syönyt vaarallisen määrän suklaata.

Ei pääsiäisruokia koiralle

Vaikka koira kuinka haluaisi osansa pääsiäsiruoista, on niissä yleensä paljon suolaa sekä rasvaa eivätkä ne tästä syystä ole hyväksi koiralle. Vatsavaivoja voivat aiheuttaa myös viinirypäleet ja rusinat, pähkinät, sipuli ja erilaiset taikinat. Agria Eläinvakuutuksen mukaan jos haluat hemmotella koiraasi pääsiäisherkulla, anna sille mieluumminen puruluu tai annos jotain erityisen herkullista koiranruokaa.

Tietyt kukat myrkyllisiä kissoille

Monet kukat ja kasvit ovat osa pääsiäistä, mutta tietyt kukat ovat kissalle myrkyllisiä. Tällaisia ovat muun muassa narsissi ja pääsiäislilja. Jos ostat kotiisi pääsiäiskukkia, varmista ensin, että ne ovat kissalle myrkyttömiä tai hanki tekokasveja.

Tukehtumisen ja suolitukoksen vaara pääsiäiskoristeista

Erilaiset pääsiäiseen liittyvät koristeet, kuten pääsiäsimunat, virpomisoksat, tipukoristeet, höyhenet ja pääsiäismunien lelut voivat näyttää kissan tai koiran silmissä lelulta tai syötävältä. Sitä ne eivät kuitenkaan ole, joten on parempi laittaa ne lemmikin ulottumattomiin. Nieltynä koristeet tai muut pikkuesineet voivat juuttua lemmikin nieluun tai ruoansulatuskanavaan, mikä voi aiheuttaa tukehtumisen, suolistotukoksen tai haavoja ruoansulatuskanavaan. Vierasesine voidaan joutua poistamaan tähystämällä tai leikkaamalla.

Lähde: Agria Eläinvakuutus