Harvinainen geeni toimii ”luonnollisena epiduraalina” ja toiveissa on, että löydös voisi auttaa tulevia äitejä pärjäämään synnytyskipujen kanssa.

Tutkijoiden mukaan jotkut naiset eivät tarvitse kivunlievitystä synnytyksen aikana, kiitos harvinaisen geenin. The Telegraph kertoo, että yksi prosentti naisista, eli noin yksi sadasta, kantaa geeniä, joka toimii ”luonnollisena epiduraalina” ja tekee epätodennäköisemmäksi sen, että kipusignaalit saavuttavat aivot supistusten aikana.

Tämä geneettinen variantti on nimeltään KCNG4 ja se estää hermosolujen kykyä lähettää kipusignaaleja aivoihin, missä kokemus kivusta sitten rekisteröidään. The Telegraphin mukaan tämä tarkoittaa sitä, että geeniä kantavilla naisilla pitäisi olla korkeampi kipukynnys synnytyksen aikana, koska vaaditaan todella vahvoja supistuksia ”laittamaan päälle” kipuprosessi.

”Geneettinen variantti, jonka löysimme vähemmän kipua synnytyksen aikana tuntevilta naisilta, johtaa ’vikaan’ hermosolujen kytkimen muodostumisesa”, tutkimusta tekemässä ollut tohtori Ewan St John Smith kommentoi.

”Itse asiassa tämä vika toimii luonnollisena epiduraalina. Se tarkoittaa sitä, että vaatii paljon voimakkaamman signaalin, toisin sanoen voimakkaampia supistuksia synnytyksen aikana, jotta se käynnistyy. Tämä tekee epätodennäköisemmäksi sen, että kipusignaalit saavuttavat aivot”, hän jatkoi.

Löydöksestä apua tuleville äideille?

Tutkimuksessa Cambridgen yliopiston tutkijat vertasivat ilman kivunlievitystä esikoisensa alateitse synnyttäneitä 33 naista kontrolliryhmän 33 naiseen, joille annettiin kivunlievitystä esikoisensa synnytyksen aikana. Kahdella ensimmäisen ryhmän naisista oli KCNG4-geeni – siis keskimääräistä useammalla.

Naisille tehtiin kolme sietokykytestiä kylmällä, kuumalla ja mekaanisella paineella; testeissä esimerkiksi upotettiin naisten kädet jäiseen veteen, kiinnitettiin kuuma lämmitin heidän käsivarteen sekä laitettiin puristava kahle olkavarteen kiinni. Ensimmäisen naisryhmän, johon KCNG4-geeniä kantaneet kaksi naista kuuluivat, todettiin sietävän kpua paremmin, mikä voi selittää, miksi he eivät pyytäneet kivunlievitystä synnytyksen aikana.

”On epätavallista, että naiset eivät pyydä ilokaasua tai epiduraalia kivunlievitykseen synnytyksen aikana, etenkin synnyttäessään ensimmäistä kertaa. Kun testasimme näitä naisia, oli selvää, että heidän kipukynnys oli yleisesti korkeampi kuin muilla naisilla”, tohtori Miachel Lee sanoi.

Cell Reports -journalissa julkaistun tutkimuksen toivotaan auttavan kehittämään uusia lääkkeitä, jotka auttavat kontrolloimaan synnytyskipuja. The Telegraphin mukaan nyt tutkijat tietävät KCNG4-geenin vaikeuttavan hermosolujen kipuviestintää ja tulevat kivunlievitykset voivat liittyä sellaisten lääkkeiden kehittämiseen, mitkä estävät kipuviestintää samalla tavalla.

Tutkijat myös uskovat, että löydös voi johtaa parempiin hoitomuotoihin myös muunlaiselle kivulle kuin synnytyksen aikana koettuun kipuun.

Voit lukea tutkimuksesta lisää täällä tai tutustua koko tutkimustekstiin täällä.

Lähde: The Telegraph