Onko tavaroista eroon pääseminen sinulle vaikeaa? Kuvan ottaminen voi auttaa

Kodin siivoaminen turhasta roinasta voi olla yllättävän haasteellinen tehtävä.

Moniin esineisiin voi liittyä muistoja, joiden takia emme tahtoisi hävittää niitä. Toisaalta saatamme ajatella, että ehkä vielä joskus teemme jotakin tuolla leipäkoneella tai tällä ristipistotyöllä.

Tutkijat kuitenkin uskovat, että tavaroista eroaminen voi olla helpompaa, jos niistä ottaa ensin itselleen kuvan. Tutkimuksen mukaan kuvan ottaneet ihmiset luopuvat muistoesineistään 15-35 prosenttia todennäköisemmin kuin ne, jotka eivät ota kuvaa.

Tutkimus sai syntynsä, kun tutkimusta johtanut Karen Winterich tarkasteli vanhoja urheilushortsejaan.

”Shortsit muistuttivat minua siitä, kun voitimme merkittävän koripallojoukkueen yläasteella. En käyttänyt shortseja enää, mutta halusin muistaa niiden avulla tuon voiton”, hän sanoi.

Winterich tajusi, että hän voisi yhtä hyvin katsella shortseja valokuvasta ja muistella voitokasta peliä sen sijaan, että säilyttäisi shortsit konkreettisesti. Hän alkoi pohtia, voisiko tavasta olla hyötyä myös muille.

Niinpä Winterich kollegoineen järjesti muutamia testejä. Ensiksi he järjestivät lahjoituskeräyksen opiskelija-asuntolassa, ja pyysivät mainoksissa opiskelijoita lahjoittamaan pois tavaroita, joihin heillä liittyi muistoja, mutta joita he eivät enää tarvinneet – osassa mainoksista neuvottiin ottamaan kuva esineistä ennen pois antamista, osassa ei.

Asuntolasta kertyi 1 146 lahjoitettua tavaraa: 613 niistä paikoista, joiden mainoksissa neuvottiin ottamaan kuva, ja 533 tavaraa niistä, joissa kuvanotto-ohjeita ei ollut. Tämä tarkoitti sitä, että kuvan ottaneista paikoista lahjoitettiin 15 prosenttia enemmän tavaraa kuin niistä, joissa kuvia ei ollut otettu.

Tutkijat tekivät myös viisi seurantakoetta pienillä muutoksilla. Yhdessä kokeessa opiskelijoita neuvottiin lahjoittamaan turhat tavaransa pois lukuvuoden päätyttyä, kun he siivosivat huoneitaan.

Jos opiskelijat ottivat kuvan muistoesineistään, he päätyivät lahjoittamaan niistä pois 35 prosenttia enemmän kuin ne, jotka eivät ottaneet kuvaa. Toisessa seurantakokeessa kuitenkin huomattiin, että kuvan ottamisella ei ollut samanlaista vaikutusta silloin, kun ihmisiä pyydettiin myymään tavaransa lahjoittamisen sijaan.

”Jos muistoesineelle on annettava rahallinen arvo, asia muuttuu hankalaksi. Ihmiset sanoivat todennäköisemmin, etteivät koskaan myisi muistoesinettään, ottivat he sitten kuvan tai eivät”, Winterich kertoi.

Jos tavarat sen sijaan lahjoitetaan hyvään tarkoitukseen, kuvan ottaminen voi olla se ratkaiseva tekijä, joka auttaa luopumaan esineistä.

”Ihmiset tahtovat todellisuudessa pitää kiinni muistoistaan, eivät esineistä”, Winterich totesi.

Lähde: Time