Valkoisempi hymy on monen naisen unelma. Jotkut jopa piilottelee hampaitaan nauramisen aikana, koska eivät pidä hampaittensa väristä tai ne ovat omasta mielestä kellertävät.

Terveystalon sivuilla kerrotaan, että hampaiden valkaisu on tehokas tapa saada iän tuomia kellastumia tai hampaiden luontaista kellertävyyttä valkoisemmaksi. Asiantuntijan tekemä valkaisu on turvallinen ja se sopii lähes kaikille yli 18-vuotiaille. On kuitenkin asioita, jotka on hyvä tiedostaa, ennen ajan varaamista asiantuntijan vastaanotolle.

1. Onko hampaasi ehjät?

Valkaisu tehdään aina terveeseen suuhun. Hampaat tulee siis tarkistuttaa joko suuhygienistin tai hammaslääkärin luona, ennen kuin varaa ajan valkaisuun.

2. Onko valkaisu turvallista?

Hampaiden valkaisu on turvallista suuhygienistin tai hammaslääkärin tekemänä. Myös kotona tehty valkaisu on turvallinen, kunhan se on tehty suun terveydenhuollon ammattilaisen ohjeita noudattaen. Suun tulee olla täysin terve (ei reikiä, ientulehdusta tai hammaskiveä), jotta hampaiden valkaisu voidaan tehdä.

3. Kuka voi mennä hampaiden valkaisuun?

Hampaiden valkaisu sopii lähes kaikille mutta sitä ei suositella raskaana oleville tai alle 18-vuotiaille. Hampaiden proteettiset ratkaisut kuten sillat, kruunut ja paikat eivät ole este valkaisulle. On kuitenkin hyvä tietää, että nämä jäävät saman värisiksi, kuin ennen muiden hampaiden vaalentuessa.

4. Hampaiden valkaisu kotona vai vastaanotolla?

Vastaanotolla tehty valkaisu on nopeampi ja tehokkaampi, koska siellä valkaisua voi tehostaa UV-valolla tai laserilla. Kotivalkaisumenetelmällä hampaiden vaaleneminen on hitaampaa, koska aineet ovat miedompia kuin vastaanotolla. Lähtötilanne arvioidaan aina vastaanotolla ja siellä ammattilaisen kanssa voi keskustella omista mieltymyksistä ja kuinka nopeaa valkaisutulosta toivoo.

5. Sattuuko hampaiden valkaiseminen?

Hampaita voi vihloa valkaisun jälkeen, mutta se menee yleensä muutamassa päivässä ohi. Vihlomista voi helpottaa käyttämällä vihloville hampaille tarkoitettua hammastahnaa.

6. Miten toimia hampaiden valkaisun jälkeen?

Kotivalkaisun ja vastaanottovalkaisun jälkeen tulee välttää kahden päivän ajan värjääviä ruoka-aineita ja juomia sekä tupakointia ja nuuskaamista. Värjääviä ruoka-aineita ja juomia ovat esimerkiksi mustikka, kahvi, tee ja punaviini.

7. Kestääkö valkaisutulos?

Valkaisutuloksen kestävyys on yksilöllistä. Siihen vaikuttavat elintavat, hampaiden rakenne ja suunhoidon tottumukset. Hampaat voivat edelleen värjääntyä valkaisun jälkeen.

Lähde: Terveystalo