Asiantuntijoiden antamat esimerkit kertovat, ettei suhteella ole ruusuista tulevaisuutta.

Kun etsii kestävää parisuhdetta, on tärkeä kiinnittää huomiota toisen ihmisen käytökseen ja tapoihin, jotka voivat paljastaa, onko suhteella potentiaalia onnistua ja kestää. Tällaiset varoitusmerkit (englanniksi red flags) ovat deittailupsykologi Madeleine Mason Roantreen mukaan asioita, joita kumppani tekee, mitkä osoittavat häneltä puuttuvan kunnioitusta, rehellisyyttä tai kiinnostusta suhdetta kohtaan.

Deittailun asiantuntijat listasivat The Independentille tällaisia varoitusmerkkejä, joita kannattaa pitää deittaillessa silmällä, ja kertoivat, miksi niihin on syytä kiinnittää huomiota. Suomensimme asiantuntijoiden neuvot alle.

Hän ei halua määritellä parisuhdetta muutaman kuukauden deittailun jälkeen

Monet pariskunnat käyvät yleensä jossain vaiheessa tapailua ”Mitä me oikein olemme”-keskustelun ja määrittelevät parisuhteen. Jokainen pääsee tähän vaiheeseen omaa tahtia. Tästä huolimatta voi olla suuri varoitusmerkki, jos muutaman kuukauden jälkeen hän ei suostu kutsumaan sinua tyttö- tai poikaystäväkseen. Mason Rantreen mukaan se voi kertoa siitä, ettei hän ole halukas sitoutumaan sekä siitä, että hän on romanttisesti tekemisissä jonkun toisen kanssa.

”Jos kumppanisi vaikuttaa muutaman kuukauden tapailun jälkeen välttävän kaikkia keskusteluja suhteen määrittelemisestä ja siitä, ettette tapailisi muita, ei hän todennäköisesti ole vakavissaan suhteessanne”, Mason Roantree kertoi The Independentille.

Et näy hänen sosiaalisen median profiileissaan muutaman kuukauden jälkeen

Tämän voi jättää huomiotta, jos sinä tai kumppanisi ette ole sosiaalisessa mediassa tai ette juuri käytä sitä, sillä kaikkea somen käyttö ei kiinnosta. Mutta jos tapailet ihmistä, joka selailee paljon somea ja hänellä on ollut aiemmin ex-kumppaneidensa kuvia esimerkiksi Instagram-sivullaan, voi se Mason Roantreen mukaan olla sinun kannalta huono uutinen, jos hän ei ole julkaissut sinusta vielä mitään.

”Se voi tarkoittaa, ettei hän näe sinua pitkäkestoisena vaihtoehtona tai hän ei ole valmis esittelemään sinua maailmalle”, hän selitti.

Poikkeus tähän on se, jos hän käyttää Instagramia/somea työhönsä. Silloin on täysin ymmärrettävää, ettei hän halua julkaista profiilissaan romanttisia ja rakkautta pursuavia kuvia teistä.

Hän ei koskaan ehdota treffejä/tapaamista

Tämä voi kuulostaa simppeliltä, mutta deittailussa on Mason Roantreen mukaan tärkeää tehdä aloite toisen tapaamiseksi.

”Jos sinä olet aina se, joka ehdottaa tapaamisia, on kyse yksipuolisesta suhteesta. Sinä joudut tekemään kaiken työn”, hän selitti.

”Joku, joka todella pitää sinusta, antaa osansa ja tekee suunnitelmia suhteessa”, Mason Roantree jatkoi.

Suhteessa on epätasapaino vallan suhteen

Deittailuvalmentaja James Preece muistutti, että deittailussa on kyse siitä, että yhdessä tuetaan toisia yhtä paljon. Preecen mukaan parisuhteessa olemisen pitäisi tuntua kuin olisi parhaassa mahdollisessa tiimissä. Jos se ei tunnu siltä ja vaikuttaa siltä, että toinen on jatkuvasti enemmän vallassa ja toinen alistuu, on se merkittävä varoitusmerkki.

”Merkit vallan epätasapainosta voivat ilmentyä mustasukkaisuutena tai kontrolloivana käytöksenä”, Preece selitti.

”Molemmat voivat helposti johtaa parisuhteen päättymiseen, joten koeta käsitellä tätä varhaisessa viheessa sen sijaan, että pitäisit tunteesi sisällä”, hän neuvoi.

Preecen mukaan omat huolet kannattaa tuoda esiin ja jos mikään ei muute, on aika arvioida suhdetta uudelleen.

Ilmaisette tunteet eri tavalla

Vastakohdat täydentävät toisiaan, mikä on usein hyvä asia: kumppanisi antaa suhteelle jotain, mitä sinulta puuttuu ja päinvastoin. Kun on kyse tunteiden ilmaisemisesta, voi tämä olla kuitenkin syy huoleen. On mahdollista, että sinä ilmaiset tunteesi paremmin sanoin, kun taas hän osoittaa sen teoin. Jos olet kuitenkin tottunut tiettyyn tapaan, voi se johtaa siihen, että odotat sitä myös kumppaniltasi ja kun et saa sitä, se voi Preecen mukaan olla pettymys.

”Jos odotat yhtä asiaa ja saat toista, ette kenties olekaan niin toisillenne sopivia kuin toivoit”, hän lisäsi.

Toisella teistä on salaisuuksia

Kyse ei ole mistään pienestä asiasta, kuten mieltymyksestä dipata ranskalaisia pehmikseen. Jos sinä tai kumppanisi salaatte asioita toisiltanne, tekee se väistämätöntä vahinkoa suhteelle jossain vaiheessa ja on Preecen mukaan ehdottomasti varoitusmerkki.

”Meidän ei tarvitse jakaa jokaista pientä asiaa kumppanillemme Mutta jos toisella teistä on jotain suurta mielessä ja pimittää sen, tulee siitä ongelmallista, koska salaisuuksien pitäminen voi vaikuttaa onnellisuuteen ja ajatus kiinnijäämisestä voi aiheuttaa vainoharhaisuutta ja riitoja”, Preece totesi.

The Independentin mukaan tuore kysely Elite Singles -deittisivustolta paljasti, että 34 prosenttia ihmisistä ajattelee, että salaisuuksien jakaminen on tärkeä osa intiimin suhteen muodostamista, joten siitä on myös hyötyä, että on kuin avoin kirja.

Hän ei tee kompromisseja

Se on selvää, ettei kaikesta voi olla kumppaninsa kanssa samaa mieltä. Toisen kohtaaminen puolivälissä ja kompromissien tekeminen on kuitenkin avainasemassa kukoistavan suhteen kannalta.

”Kompromississa on kyse siitä, ettei pidä pintaansa ja pidä rauhaa yllä. Kyse on siitä, että kohtaa puolivälissä, missä kumpikin osapuoli voi olla tyytyväinen. He eivät ole ilahtuneita, mutta eivät pettyneitäkään”, Preece muotoili.

Jos huomaat, että sinulle ja kumppanillesi on lähes mahdotonta tehdä kompromisseja, kenties toinen teistä ei suostu joustumaan tietyssä asiassa, voi suhteessa olla Preecen mukaan jotain todella pielessä.

Ystäväsi tai perheesi eivät voi sietää häntä

Preecen mukaan on selvä varoitusmerkki, jos sinut parhaiten tuntevat ihmiset eivät pidä kumppanistasi.

”Joskus on helppo kulkea laput silmillä ja nähdä vain se, mitä haluat nähdä, mutta jos perheesti tai ystäväsi eivät selvästi pidä kumppanistasi, täytyy sinun ymmärtää miksi”, Preece sanoi.

Tietysti kaikki ihmiset eivät aina tule toimeen keskenään, mutta jos alat kuulla enemmän negatiivisuutta lähipiiriltäsi, kannattaa mahdollisesti arvioida suhdetta uudelleen.

”Lähelläsi olevat usein näkevät niitä asioita, joita sinä itse et”, Preece muistutti.

Lähde: The Independent