Nukutko tuuletin päällä? Se voi tehdä olosi kurjaksi – vaikuttaa myös ihoon

Kuumina öinä tuuletin voi tuntua oivalta avulta helpottamaan nukkumista, mutta sillä on myös haittavaikutuksensa.

Onko sinulla tapana nukkua kesäöinä tuuletin päällä? Jos vastaus on kyllä, saatat tehdä itsellesi haittaa, jotka ovat yhtä ärsyttäviä kuin hikisenä nukkuminen.

Sleep Advisorin mukan vaikka tuuletin kierrättää ilmaa, se myös kierrättää siitepölyä ja pölyä. Jos allergiat ja heinänuha vaivaavat, on tässä ainekset kutisevaan kurkkuun, vuotaviin silmiin ja tukkoiseen nenään, kertoo Metro.

”Katso tuuletintasi tarkemmin. Jos se on kerännyt pölyä, lentää se pöly ilmassa joka kerta, kun laitat sen päälle”, Sleep Advisor selittää.

Vaikuttaa ihoon ja lihaksiinkin

Vaikka tuulettimen käyttö voi tuntua ihanan viileältä iholla, voi se viedä iholta pois kosteutta. Se on Metron mukaan ongelma, jos sinun ihosi on rasvainen: kun iho on liian kuiva, se ylituottaa talia, joka sekoittuu likaan ja hikeen, aiheuttaen ärsytystä ja näppyjä.

Tuulettimen käyttö voi myös johtaa siihen, että heräät aamulla ja huomaat kroppasi olevan jumissa ja sitä kolottaa. Tämä johtuu siitä, että viileä ilma saa lihakset jännittymään ja kramppaamaan.

Jos tuuletin osoittaa päätäsi läpi yön, voitkin varautua siihen, että heräät kipeän niskan kanssa aamulla.

Positiivisia puoliakin on

Tuulettimia ei kuitenkaan kannata hävittää, vaan niistä on hyötyäkin. Jos tuuletin on ainoa apukeino, joka helpottaa nukkumista, kannattaa sitä silloin käyttää ja heinänuha sekä allergiat eivät välttämättä reagoi sen käyttöön mitenkään – se on lopulta yksilöllistä.

Ihon kuivumista voi koettaa välttää käyttämällä enemmän kosteusvoidetta, kun menee nukkumaan ja huolehtimalla, että juot nesteitä riittävästi läpi päivän. Metron mukaan se auttaa myös tukkoiseen nenään.

Tuulettimien käyttö yön aikana riippuu täysin siitä, miten kroppasi siihen reagoi. Jos olosi on hyvä aamulla, voit jatkaa sitä, mutta jos ihosi on kuiva ja hilseilevä sekä nenäsi tukkoinen, voi syy olla tuulettimessasi.

Jos tuulettimen käyttö on sinulle enemmän haitaksi kuin siitä on hyötyä, voi kesäöinä koettaa viilentyä muillakin tavoilla: laita petivaatteet pakastimeen muutamiksi minuuteiksi ennen unille menoa, täytä vesipullo jääkylmällä vedellä/jäämurskalla tai pidä kylmässä vedessä kasteltua kangasta/pyyhettä lähellä, jotta voit painella sillä pulssipisteitäsi. Alasti nukkuminen on myös yksi toimiva – ja helppo – keino viilentää itseään öisin.

Lähde: Metro