Lukuisat suomalaiset hyppäävät auton rattiin päivittäin, mutta läheskään kaikki eivät aja nopeusrajoitusten mukaan.

Suomalaiset eivät ole kovin lainkuuliaisia, mitä tulee nopeusrajoitusten noudattamiseen. Kamuxin teettämän Suomalaiset autokaupoilla 2022 -kyselytutkimuksen mukaan lähes kaksi kolmesta (64 %) myöntää yleensä ajavansa ylinopeutta moottoritiellä ja vain neljännes vastaajista pitää huolen siitä, että kaasujalka pysyy sallitun rajoissa.

”Niille, jotka tuntevat piston sydämessään, voi varauksetta suositella lisävarusteita, jotka paitsi auttavat pitämään kaasujalan aisoissa, myös parantavat ajon turvallisuutta yleisemminkin”, Kamuxin myyntipäällikkö Ilari Kiviniemi toteaa tiedotteessa ja mainitsee esimerkkinä vakionopeudensäätimen.

Liikenteessä hurjastelevat Kamuxin tutkimuksen mukaan todennäköisemmin miehet. Naiskuskien keskuudessa rajoitusten noudattajat ovat suurin yksittäinen ryhmä (29 %), kun miehistä sen sijaan lähes joka kolmas (31 %) myöntää tavanomaisesti ajavansa 6–10 km/t verran ylinopeutta.

”Jokainen autokoulun käynyt tietää, minkälaisille riskeille pieneltäkin tuntuva ylinopeus altistaa. Kuitenkin tutkimuksen valossa näyttää siltä, ettei oppi ole mennyt täysin perille etenkään miehillä”, Kiviniemi sanoo.

Kaupungissa maltillisempaa ylinopeutta

Suomalaiset ajavat ylinopeutta myös kaupunkiliikenteessä, mutta Kamuxin mukaan ylinopeuden määrä on maltillisempaa kuin moottoriteillä. Sekä miehissä (45 %) että naisissa (40 %) suurin ryhmä ovat he, joilla vauhti karkaa 1–5 km/t ylinopeuden puolelle.

”Taajama-alueella turvallinen ajotapa tietysti korostuu entisestään, koska kuvaan tulevat mukaan pyöräilijät ja jalankulkijat sekä risteävä autoliikenne”, Kiviniemi kertoo.

”Varovaisuus on tärkeää etenkin näkyvyyttä rajoittavissa sääolosuhteissa, joissa ympäristön havainnointi vaikeutuu entisestään. Automaattinen hätäjarrutus kaupunkinopeuksissa on minusta täysin aliedustettu lisävaruste Suomessa – soisin, että jokaisesta autosta sellainen löytyisi”, hän lisää.

Kamuxin tutkimuksen mukaan neljännes vastaajista pitää huolen siitä, että kaasujalka pysyy sallitun rajoissa moottoritiellä. Kaupunkiliikenteessä kylttejä noudattaa säntillisesti hieman alle kolmannes.

Kamuxin Suomalaiset autokaupoilla 2022 -tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin online-kyselynä Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa 13-17. tammikuuta 2022 ja siihen vastasi 1 041 suomalaista. Kohderyhmänä olivat 18-70 vuotiaat, jotka omistivat ajokortin ja joiden taloudessa on auto sekä vastaavat joko yksin tai yhdessä perheenjäsenen kanssa talouden autohankinnoista. Tutkimuksen otos painotettiin iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti.