Nestehukasta kärsiminen voi vaikuttaa haitallisesti reaktionopeuteen ja arviontiin samalla tavalla kuin alkoholikin.

Ennen kuin siirryt auton rattiin, pidä huolta, että olet juonut tarpeeksi – vettä. Nestehukkaisena ajaminen voi olla yhtä haitallista kuin alkoholin vaikutuksen alaisena ajaminen, kertoo Journal of Physiology and Behaviorin julkaisema tutkimus.

Shapen mukaan brittitutkijat saivat selville, että ihmiset tekivät saman verran virheitä ajaessaan nestehukkaisena kuin ajaessaan humalassa ja kummankin kaltaiset kuskit tekivät tuplasti virheitä verrattuna riittävästi vettä juoneisiin kuskeihin. Tutkijoiden mukaan nestehukka voi johtaa vähentyneeseen aivojen toimintaan, keskittymiseen, valppauteen ja voi haitata lyhytkestoista muistia.

”Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö ajaminen alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena lisäisi onnettomuusriskä, mutta löydöksemme korostavat tunnistamatonta vaaraa”, päätutkija Ron Maughan kommentoi.

”Kaikki paheksumme humalassa ajamista, mutta emme yleensä ajattele muiden asioiden vaikutusta ajotaitoon ja yksi niistä on nestehukka”, hän jatkoi.

Ongelma on onneksi helppo korjata. Nestehukkaiset osallistujat olivat juoneet vain 200 millilitraa vettä tuntia kohden, kun suositus on noin 1,5-2 litraa päivässä.

Jos olet siis yleensä juonut tuon verran, ei nestehukka todennäköisesti pääse vaikuttamaan ajotaitoihisi. Jos taas sinulla on vaikeuksia juoda tarpeeksi, kannattaa ennen rattiin siirtymistä juoda tarpeeksi vettä.

Lähde: Shape