Erilaiset tekijät uhkaavat viedä nämä matkakohteet pois matkailijoiden ulottuvilta, joten niissä kannattaa vierailla vielä, kun se on mahdollista.

Aika on käymässä vähiin monien suosittujen matkakohteiden kanssa, kiitos muun muassa ilmastonmuutoksen vaikutusten ja massaturismin. Matkailublogi Viator listasikin matkakohteita, joissa voit nähdä niin luonnonihmeitä kuin uhanalaista luontoa, mutta aika on käymässä vähiin.

Nauti siis näistä 6 matkakohteesta vielä, kun voit:

1. Etelämantereen risteily

Monien seikkailua kaipaavien matkailijoiden listalla on yhtenä kohteena Etelämanner, joka ei tule olemaan aina olemassa, koska ilmaston lämpeneminen vaikuttaa siihen suuresti. Keskilämpötilat ovat nousseet kolmella asteella viime vuosina ja jäävuoret ovat alkaneet sulaa ja romahdella sekä alueen asukkien, kuten pingviinien määrät ovat laskeneet. Jos haluat vierailla Etelämantereella, valitse ympäristötietoinen pieni risteily ja pidä huolta, ettet häiritse tai muuta luonnollista ympäristöä aina, kun se on mahdollista.

2. Kuolleessameressä kelluminen

Kuollutmeri ei ole vain turistikohde, vaan myös terapeuttinen kylpyläkohde ja suosittu lähde luonnolliselle kosmetiikalle. Asiantuntijoiden mukaan se on kuitenkin kuivumassa ja ilman suojelutoimia se voi kadota kokonaan jopa 40 vuodessa. Tee päivän reissu kellumaan Kuolleessameressä Israelista tai Jordaniasta ja nauti samalla upeasta maisemasta.

3. Ihastele Taj Mahalia

Intian Agrassa sijaitseva upea nähtävyys vetää puoleensa yli kolme miljoonaa vierailijaa vuosittain. Mutta suosiolla on haittapuolensakin ja Taj Mahal on alkanut rapautua ja haalistua saasteiden takia sekä se on kärsinyt huonosti toteutetuista restauroinneista. Jotkut asiantuntijat uskovat, että tunnettu mausoleumi voi sortua ja toiset ovat toivoneet rajoituksia päivittäisten vierailijoiden määriin. UNESCO:n maailmanperintökohteisiin kuuluva Taj Mahal seisoo kuitenkin vielä toistaiseksi ylväänä paikallaan, mutta sen sulkemisesta tai turistien pääsyn rajoittamisesta on ollut puhetta, joten jos haluat ihastella Taj Mahalia, kannattaa suunnata sinne vielä, kun voit.

4. Kulje Kiinan muurilla

Kiinan muuri on myös monien matkailijoiden suosikki. Pitkän ja todella vanhan muurin tunnetuimmat osat rakennettiin Qin- ja Ming-dynastioiden aikana. Tähän mennessä yli 30 prosenttia muurista on menetetty eroosion ja ihmsten aiheuttaman vahingon takia sekä monet osat ovat kiellettyjä turisteilta niiden epävakauden takia. Suosituimmat osat ovat edelleen kuitenkin vierailtavissa, mutta liian kauaa ei kannata odottaa matkailun kanssa.

5. Näe läheltä jääkarhuja

Ilmaston lämpeneminen vaikuttaa myös suuresti jääkarhujen asuinseutuun ja jääkarhujen määrä laskeekin nopeasti. Asiantuntijoiden mukaan ne voivatkin kuolla sukupuuttoon vuoteen 2050 mennessä. Jääkarhuja on mahdollista nähdä monissa eläintarhoissa, mutta niiden näkeminen niiden luonnollisessa ympäristössä on ihan erilainen kokemus. Lähde safariretkelle Kanadan pohjoisosissa, lennä Alaskan yllä helikopterilla, risteile Grönlannin jäisissä maisemissa tai seikkaile Norjalle kuuluvassa Huippuvuorten saaristossa.

6. Sukella Ison valliriutan luona

Iso valliriutta on yksi maailman vaikuttavimmista luonnonihmeistä, mutta saasteet sekä ilmastonmuutos ja turismin sekä liikakalastuksen vaikutukset ovat sille suuri uhka. UNESCO ei ole vielä lisännyt sitä vaarassa olevien perintökohteiden listalle ja suojelutoimia on lisätty runsaasti, mutta riutta on silti menettänyt jo paljon koralliaan ja merieläimet, kuten dugongit ja liemikilpikonnat ovat vaarassa. Jos päätät uida, risteillä tai sukeltaa riutan alueella, muista noudattaa ympäristöohjeita, kuten olla koskematta koralliin.

Lue lisää matkakohdevinkkejä täältä.

Lähde: Huffington Post