Kinkku on joulupöydän kuningas, mutta jopa kolmasosa nuorista olisi valmis jättämään kinkun kokonaan.

Suomalaisten suosituimpia joulun ruokalajeja ovat edelleen kinkku, lanttu- ja porkkanalaatikko sekä joulutortut, -piparit ja -konvehdit. Tämä ilmenee Lidlin teettämästä tutkimuksesta, johon osallistui 1 003 joulua viettävää 18-79-vuotiasta suomalaista.

Suurin osa suomalaisista (59%) kaipaa kuitenkin joulupöytään vaihtelua tai jotain uutta; 48 prosenttia arvostaa perinteisiä jouluruokia, mutta haluaa niiden rinnalle joulupöytään aina jotain uutta, kun taas 11 prosenttia on kyllästynyt perinteisiin jouluruokiin tai ei pidä niistä. 40 prosenttia suomalaisista sen sijaan nauttii jouluna edelleen mahdollisimman perinteisistä jouluruoista.

”Vaihtelunhalusta huolimatta joulukinkku on yhä joulupöydän suosituin ruokalaji. Se kuuluu 82 prosenttiin suomalaisten joulupöydistä. Perinteiseen jouluruokaan kyllästyneiden joulupöytään se kuuluu kuitenkin huomattavasti harvemmin”, kertoo Lidlin kaupallisen osaston johtaja Thomas Heinrichs tiedotteessa.

Myös laatikot ovat pitäneet pintansa suosituimpien jouluruokien kärjessä. Lidlin tutkimuksen mukaan lanttu- ja porkkanalaatikko katetaan 77 prosenttiin joulupöydistä, perunalaatikko 66 prosenttiin ja rosollia on tarjolla 67 prosentissa joulupöydistä.

Vaikka kinkku on edelleen joulupöydän kuningas, aikoo kymmenen prosenttia suomalaisista vähentää porsaanlihan osuutta joulupöydässä. Kinkun sijaan pöytään katetaankin kala- ja kasvisruokia: 17 prosenttia aikoo lisätä kasvisruokia ja 16 prosenttia kalaruokia joulupöytäänsä.

”Bataattilaatikko oli muutama vuosi sitten joulun uutuushittiruoka. Nyt se on vakiinnuttanut paikkansa jo useassa joulupöydässä. On kiinnostavaa nähdä, mistä ruokalajista tulee seuraava jouluruokailmiö”, Heinrichs toteaa.

Pääruokalajeista kinkun jälkeen suosituimpia ovat erilaiset kalat ja 64 prosenttia tutkimukseen osallistuneista kertoi, että graavikala kuuluu joulupöytään. Kalaruoat ovat kärjessä myös silloin, kun perinteisiin joulupöytään halutaan vaihtelua.

Heinrichsin mukaan erityisesti nuoret haluavat joulupöytään jotain täysin uutta ja lähes viidesosa 18-29-vuotiaista on kyllästynyt perinteisiin jouluruokiin tai syö jouluna jotain muuta.

”Jopa 35 prosenttia heistä voisi jättää kinkun kokonaan pois joulupöydästä. 41 prosenttia olisi valmis luopumaan lanttulaatikosta ja 32 prosenttia porkkanalaatikosta”, Heinrichs sanoo.

Äyriäiset ovat tulossa joulupöytään juuri nuorten mukana: 15 prosenttia 18-29-vuotiaista vastaajista haluaa joulupöytään äyriäisiä, kun muissa ikäryhmissä ne ovat vielä tätäkin harvinaisempia. Tämän lisäksi perinteiseen jouluruokaan kyllästyneet liputtavat äyriäisten puolesta ja heistä neljäsosa kertoi äyriäisten kuuluvan joulupöytään.

Herkuttelukin kuuluu vahvasti suomalaisten joulunviettoon. Suosituimpia jouluherkkuja ovat joulutortut (76%), -piparit (70%) ja -konvehdit (70%), jotka maistuvat erityisesti naisille.

Jouluna syödään myös riisipuuroa (65%) ja juodaanglögiä (63%). Joulupöytään katetaan lisäksi runsaasti erilaisia juustoja ja joka toiselle suomalaiselle (55%) joulun tärkeimpiin antimiin kuuluvatkin juustot.

”Herkuttelu kuuluu olennaisena osana joulunviettoon. Siksi ei olekaan ihme, että suosituimpien jouluruokien kärjessä on näin monta makeaa herkkua. Erityisesti vaihtelua kaipaavien joulupöydästä löytyy juustoja”, kertoo Lidlin ostopäällikkö Riikka Nordqvist tiedotteessa.

Joulupöydän antimissa ja suhtautumisessa perinteisiin jouluruokiin on selviä eroja eri puolilla maata. Lidlin tutkimuksen mukaan Uudellamaalla ja Länsi-Suomessa asuvat kaipaavat eniten vaihtelua perinteisiin jouluruokiin, kun taas tuttuun ja perinteiseen luotetaan Pohjois- ja Itä-Suomessa.

”Pohjois- ja Itä-Suomessa syödään eniten perinteisiä joululaatikoita, kuten lanttu- ja porkkanalaatikkoa, mutta perunalaatikko ei ole siellä yhtä suosittu. Bataattilaatikko ja maksalaatikko puolestaan ovat löytäneet tiensä erityisesti länsisuomalaisten joulupöytiin”, Heinrichs sanoo.

Kinkku on osa joulupöytää koko Suomessa, mutta kalkkuna maistuu eniten Länsi-Suomessa, missä sitä on joka viidennessä (22%) joulupöydässä. Erityisesti Uudellamaalla nautitaan erilaisista kala- ja äyriäisruoista, kun taas Itä-Suomessa joulupöytään valmistuu karjalanpaisti.

”Joulun herkuttelusta suomalaiset ovat kuitenkin yhtä mieltä. Leivonnaiset ja muut jouluun kuuluvat herkut, kuten joulutortut, -piparit ja -konvehdit, glögi ja riisipuuro maistuvat kaikille ympäri Suomen”, Nordqvist toteaa.

Mikä ruoka on ihan ehdoton osa sinun joulupöytääsi? Kerro se kommenteissa!