Usein vanhemmat voisivatkin kiinnittää huomioita omaan käytökseensä, jos haluavat myös lapsen käyttäytyvän hyvin.

Kaikkihan me haluamme uskoa, että oma lapsemme osaa käyttäytyä kauniisti tilanteessa kuin tilanteessa. Todellisuudessa se tuskin on näin ihanteellista, ja usein vanhemmat voisivatkin kiinnittää huomioita omaan käytökseensä, jos haluavat myös lapsen käyttäytyvän hyvin.

Bright Side kokosi listan vanhempien virheistä, jotka saattavat aiheuttaa ongelmia lapsen käytöksessä.

1. Toisten keskeyttäminen

Ei riitä, että kiellät lastasi keskeyttämästä. Sen sijaan opeta häntä odottamaan vuoroaan kaikissa päivän aikana käydyissä keskusteluissa kotona ja muualla, esimerkiksi perhepäivällisellä tai silloin, kun puhut puhelimessa työkaverisi kanssa.

Voit esimerkiksi ennen puhelua selittää lapsellesi, että aiot nyt soittaa jollekulle, eikä sinua saa keskeyttää. Voi helpottaa, jos pystyt vielä sanomaan, että lopetat puhelun, kun kellon pitkä viisari osoittaa jotakin tiettyä numeroa.

2. Lapsesi koskee kaupassa kaikkea ja mankuu sinua ostamaan itselleen jotakin

Lapsesi on opittava hillitsemään haluaan saada kaikkea kaupasta, sillä et voi ostaa hänelle jokaista asiaa, eikä tarvitsekaan. Lapset kuitenkin ajattelevat, että sinä valitset kaupasta asioita satunnaisesti, koska he eivät ymmärrä, että etsit tiettyjä asioita.

Valmistaudu siis kauppareissuun laatimalla ostoslista yhdessä lapsesi kanssa (piirtäkää kuvia, jos lapsi ei osaa vielä lukea). Anna lista lapsellesi kaupassa, jotta hän saa seurata, että noudatatte listaa.

3. Lapsesi ei ole kohtelias

Mitä aiemmin alat opettaa lapsellesi kohteliaisuutta, sitä parempi. Osoita lapsellesi, mikä taika kohteliaissa sanoissa on: älä tee mitään, ennen kuin hän oppii sanomaan kiitos tai pyytämään kauniisti.

Muista myös itse käyttää kohteliaita sanoja, kuten päivää, hei hei ja kiitos, äläkä odota, että lapsesi sanoo nämä ensin.

4. Lapsi ei osaa hillitä kieltään

Lapsen on vaikea ymmärtää, ettei kaikkia asioita voi sanoa ääneen. He eivät vielä ymmärrä häpeää tai nolostumista, eivätkä sitä, että joillakin sanoilla on ikävä vaikutus muihin ihmisiin. Vanhemmat voivat kuitenkin joutua kärsimään lapsen julkisesti sanomista asioista.

Yritä opettaa lapsellesi, että tietyt asiat ovat niin sanottuja kotisalaisuuksia, eli niistä ei saa puhua kuin kotona perheen kesken.

Lähde: Bright Side