Jos haluat ihosi näyttävän nuoremmalta pidempään, kannattaa näihin tapoihin kiinnittää huomiota.

Jokainen meistä ikääntyy ja ikääntyminen jättää jälkensä myös ihoon. Omat tavat ja teot voivat kuitenkin saada ihon näyttämään vanhemmalta ennen aikojaan; stressi, ruokavalio, yöunet ynnä muut seikat jättävät jälkensä.

Toiset antavat ikääntymisen jälkien näkyä ja nauttivat siitä, kun kasvoilta näkee, että takana on elettyjä vuosia. Jos kuitenkin kuulut heidän joukkoon, ketkä haluavat näyttää nuoremmalta pidempään, on alla vinkiksi kymmenen tapaa, jotka voivat saada ihosi näyttämään vanhemmalta aiemmin.

1. Vietät liikaa aikaa sosiaalisessa mediassa

Somen selaaminen puhelimella rasittaa niskaa ja voi aiheuttaa selkävaivoja, mutta se voi myös saada niskan ja leuan seudun ikääntymään nopeammin.

”Niskalihasten, joita tarvitaan katsottaessa alaspäin käsissä olevaan laitteseen, kasvanut aktivointi pidemmäksi aikaa luo jännitettä leukaan”, ihonhoidon asiantuntija Elizabeth Rimmer kertoi.

”Myös painovoiman veto tarkoittaa, että kasvojen alaosan ja kaulan iho voi alkaa roikkua aiemmin”, hän lisäsi.

2. Juot pillillä

Vaikka pillin käyttäminen on hyvästä hampaita ajatellen, ei se ole sitä ihon kannalta. Independentin mukaan pillin käyttäminen juodessa voi aiheuttaa juonteita ja ryppyjä suun ympärille.

3. Käytät puhelinta sängyssä

Älypuhelimen ruudulta tuleva valo voi vaikuttaa yöuniin, mutta pimeässä huoneessa se voi myös vanhentaa silmiä.

”Kirkas älypuhelin pimeässä huoneessa voi rasittaa joidenkin ihmisten silmiä, kun taas puhelimen näytön tuijottaminen voi kuivattaa silmiä”, optikko Bhavin Shah sanoi.

4. Olet liian paljon tietokoneen äärellä esim. TV-sarjamaratonin takia

Jos haluat pitää ihosi nuoremman näköisenä, ei silloin kannattaisi katsoa tietokoneen näytöltä ohjelmia liian pitkään. Ihotautilääkäri Justine Hextallin mukaan näytöltä heijastuva valo läpäisee ihon syvemmät kerrokset ja lisää MMP-1-entsyymiä. Tämä on tärkeää, koska MMP-1 rikkoo ihon kollageenia ja elastiinia, jotka pitävät ihoa kimmoisena ja nuorekkaana.

5. Hierot ihoasi

Jos hierot kasvoillesi liian aggressiivisesti kosteusvoidetta tai muita tuotteita, saatat aiheuttaa vain enemmän vahinkoa. Independentin mukaan onkin parempi hellästi taputella tuotteita kasvoille, jotta et venytä ihoa lisää.

6. Juot liikaa

Yksi alkoholin haittavaikutuksista on sen kyky kuivattaa ihoa. Ihotautilääkäri Hextallin mukaan liiallinen alkoholin juominen voi aiheuttaa ihon punoitusta ja toimii diureettina ja aiheuttaa kuivumista. Ihon suojakerroksen kuivuessa ihosta voi tulla herkkä ja se voi alkaa hilseillä.

7. Et nuku tarpeeksi

Jos et saa nukuttua tarpeeksi, voi se näkyä mielialan ja virkeystason lisäksi ihollasi ja tehdä siitä turvonneen. Harley Street Dermatology Clinicin tohtori Adam Friedmannin mukaan unen jäädessä vähemmälle saatat myös näyttää kalpeammalta, koska melanokortiinin tuotanto laskee.

8. Kodissasi on liian lämmin

Olipa kyse sitten kuumasta suihkusta tai keskuslämmityksestä, korkeat lämpötilat kuivattavat ihoa. Ihon kuivuessa on riski, että se halkeilee ja huomaamattomammat rypyt pääsevät esiin.

9. Olet valinnnut vääränlaiset vuodevaatteet

Silkkinen tyynynpäällinen voi kuulostaa luksukselta ja sitä se iholle onkin, sillä se on hellävaraisempi. Tämä on etenkin silloin syytä huomioida, jos sinulla on tapana nukkua kyljelläsi. Ihoasiantuntija Lorena Öbergin mukaan synteettisistä materiaaleista tehdyt tyynynpäälliset voivat johtaa ”poimuttmiseen” keholla ja aiheuttaa ennenaikaisia ryppyjä.

10. Et syö tarpeeksi tai syöt epäterveellisesti

Sokeriset ja rasvaiset syötävät eivät ole hyvästä ihollesi, mutta jos rajoitat kaloireiden määrää liikaa, ei sekään ole hyvästä. Jos olet liian kiireinen huolehtimaan terveellisesten ravintoaineiden saamisesta, voi se näkyä kasvoillasi.

Tiivistettynä siis jos haluat saada ihosi pysymään nuoren näköisenä, sinun ei tarvitse Independentin mukaan kuin lopettaa sosiaalisen median käyttö, olla käyttämättä pillejä, lopettaa puhelimen käyttö sängyssä tai näyttöjen tuijottaminen pitkään, välttää ihon hieromista, lopettaa alkoholin juominen, nukkua enemmän, olla viileässä, hankkia silkkiset vuodevaatteet ja syödä riittävästi terveellistä ruokaa.

Lähde: Independent