Nämä huonot tavat tekevät hallaa aivosoluillesi.

Jo pitkään vallinnut terveysbuumi on saanut meistä monet panostamaan terveyteensä aiempaa enemmän. Punnitsemme ruokamme, jotta emme söisi liikaa, vältämme huonoja rasvoja, pyrimme käyttämään vähemmän suolaa, juomme enemmän vettä ja pyrimme kävelemään vähintään 10 000 askelta päivässä.

Vaikka panostammekin paljon kehomme terveyteen, moni meistä on unohtanut pitää huolta aivojen terveydestä. Kuten kehomme, myös aivomme voivat hyvin tai huonosti pitkälti sen perusteella, millaisia valintoja teemme päivittäin.

Suurin osa meistä tekee päivittäin asioita, jotka voivat vahingoittaa aivojamme jopa pysyvästi. Seuraavat tavat pitäisikin lopettaa, tai niitä tulisi ainakin vähentää, jos arvostat aivojesi hyvinvointia.

 1. Kaiken mahdollisen googlaaminen
  Jos olet yli 30-vuotias, muistat vielä ajan, jolloin sinun piti opetella ulkoa asioita, sillä jotkin asiat oli yksinkertaisesti muistettava ulkomuistista. Tämä teki hyvää kognitiivisille kyvyillemme ja muistillemme, mutta nykyään Googlen käyttö on syrjäyttänyt ulkoa muistamisen tarpeen, koska kaiken tiedon löytää nopeasti muutenkin. Koita vähentää Googlen käyttöä ja pyri opettelemaan edes joitakin asioita taas ulkoa!

 2. Liika tosi-tv:n tuijottaminen
  Tosi-tv on asiantuntijan mukaan yhtä lailla roskaruokaa aivoillemme, kuin hampurilaiset ja ranskalaiset ovat kehollemme. Tosi-tv tekee muuttaa lapsilla aivojen rakennetta, ja laskee siten verbaalista älykkyyttä ja tekee meistä aggressiivisempia.

 3. Multitaskaus
  Joitakin vuosia sitten multitaskingia pidettiin tavoittelun arvoisena kykynä, ja siihen kykeneviä henkilöitä ihailtiin varauksettomasti. Sittemmin on kuitenkin todettu, että multitaskauksesta on meille paljon haittaa. Tämä huono tapa muun muassa pudottaa älykkyysosamääräämme ainakin hetkellisesti, ja voi aiheuttaa pysyvää vahinkoa aivoillemme, jos sitä tehdään usein. Multitaskaus aiheuttaa ongelmia esimerkiksi siinä aivojen osassa, joka on vastuussa empatiasta sekä kognitiivisesta ja emotionaalisesta kontrollista.

 4. Työskentely kipeänä
  Kipeänä työskentely ei ole koskaan hyvä idea, sillä sairaudesta toipuminen vaatii energiaa myös aivoiltasi. Kun pakotat aivosi keskittymään vaikkapa raporttien laatimiseen tervehtymisen sijaan, tekee se immuniteettijärjestelmäsi heikommaksi, mikä puolestaan saa sinut sairastumaan erilaisiin tauteihin helpommin. Tämän lisäksi se aiheuttaa myös aivosumua, mikä tekee työskentelystä entistä vaikeampaa.

 5. Tupakointi
  Tiesitkö, että nikotiini saa aivosi kutistumaan? Jos tämä jatkuu pitkään, voi seurauksena pahimmillaan olla Alzheimerin tauti!

 6. Unen puute
  Tästä on viime vuosina puhuttu paljon, mutta asia kaipaakin paljon esille nostamista, sillä unen puute aiheuttaa merkittäviä vaurioita aivoissasi. Jos unen puute nimittäin jatkuu pitkään, laskee se kognitiivista toimintakykyäsi ja voi jopa alkaa tappaa aivosolujasi.

  Lopeta siis tupakointi, nuku enemmän ja katso vähemmän Kardashianeja!

  Jaa artikkeli myös ystävillesi!

  Lähde: Best Life / Kuva: Cottonbro, Pexels