Kaiken kanssa voi liioitella, ja sama pätee myös laihduttamiseen.

Vaikka laihduttaminen onkin joissain tapauksissa tärkeää oman terveyden ja hyvinvoinnin kannalta, ei se saisi karata käsistä. Terveys ja hyvinvointi itsessään ovat paljon laihtumista tärkeämpää, mutta monella meistä voi joskus karata mopo käsistä, kun pyrimme karistamaan kiloja.

Kun sinusta alkaa tuntua, että menetettyjen kilojen ja senttien laskeminen on kaikkea muuta tärkeämpää ja laihtuminen hallitsee elämääsi, pitäisi sinun osata hellittää hieman, ja priorisoida muita arvoja.

Jos huomaat itsessäsi seuraavat merkit, kannattaisi sinun lopettaa laihduttaminen, tai ainakin hellittää hieman.

 1. Tiukat ruoka- ja kalorirajoitukset
  Ruoasta on tarkoitus myös nauttia, ja syömisen pitäisi olla positiivinen kokemus. Jos ruoasta on tullut sinulle pelkkää polttoainetta ja syömisestä matematiikkaa, kannattaa sinun hellittää laihtumistavoitteitasi.

 2. Tekosyyt syömisen välttämiseksi
  Keksitkö tekosyitä, ettei sinun tarvitsisi syödä? Väitätkö vaikkapa olevasi allerginen, tai kerrot, että söit juuri äsken ja olet vielä aivan täynnä? Yksi merkki on myös, että välttelet minkäänlaisiin tapahtumiin osallistumista, joissa tarjoillaan ruokaa.

 3. Treenaat väsyneenäkin
  Treenaaminen on sinänsä toki hyvä juttu, mutta jos treenaat myös silloin, kun olet aivan uupunut, et tee itsellesi palvelusta. Muista, että kehosi vaatii myös lepoa ja unta, että se pysyy kunnossa.

 4. Ahdistus ja syyllisyys
  Tunnet kamalaa syyllisyyttä, ellet ole mielestäsi treenannut tarpeeksi tai olet mielestäsi syönyt liikaa, tai syönyt jotain väärää.

 5. Punnitset itsesi päivittäin
  Oletko alkanut punnita itsesi päivittäin, tai jopa useamman kerran päivässä? Tässä ei ole mitään, järkeä, sillä et havaitse muutoksia niin nopeassa tahdissa, ja teet itsesi vaan pakkomielteiseksi. Kerran viikossa on paljon järkevämpi sykli punnita painosi.

 6. Menkkojen poisjääminen
  Jos menkkasi jäävät välistä vai loppuvat kokonaan, on se merkki siitä, että olet luultavasti menettänyt liikaa rasvaa. Tässä kohtaa kannattaa ehdottomasti lopettaa laihduttaminen ja odottaa, että kuukautisesi palaavat!

  Liian kova laihduttaminen ja raskaat pikadieetit eivät ole avain onneen, vaan aiheuttavat vain ahdistusta, epätoivoa ja masennusta. Panosta terveellisiin pieniin valintoihin ja pysyviin elämäntapamuutoksiin, ja tulokset ovat hitaampia, mutta kestäviä!

  Jaa artikkeli myös ystävillesi!

  Lähde: All Women’s Talk / Kuva: Karolina Grabowska, Pexels