Moni meistä huolehtii siitä, ettei söisi liikaa. Ongelma voi kuitenkin olla päinvastainen, ja saatat syödä liian vähän.


Paino on loppujen lopuksi vain yksi pieni osa sitä, minkä perusteella päättelemme, syömmekö terveellisesti. Vaikka paino olisikin kunnossa, saattaa olla, että saat liian vähän ravintoaineita, koska syöt liian vähän. Jos huomaat itsessäsi seuraavat merkit, kannattaa miettiä, voisiko syy olla liian vähäisessä syömisessä.


 1. Sinulla on jatkuvasti kylmä
  Haluatko jatkuvasti kaivautua viltin alle ja kaivat villasukat kesälläkin esiin? Parempi tapa taistella kylmää vastaan on kuitenkin, että yksinkertaisesti söisit enemmän. Kehosi tarvitsee kaloreita säädelläkseen omaa lämpötilaansa. Jos syöt kaloreita liian vähän, on kehollasi ongelmia lämmönsäätelyssä. Kokeile siis vaihtaa viltti ja villasukat kunnon annokseen lämmintä ruokaa, ja vilu saattaa helpottaa saman tien.

 2. Sinulla on ongelmia vatsasi kanssa
  Jos syömme liian vähän, saattaa ruuansulatusjärjestelmämme toiminta kärsiä. Asiantuntija kertoo, että erityisesti vatsamme kärsii, jos pidämme pitkän tauon jonkin ruokaryhmän syömisestä, ja kun syömme tätä ruokaa tauon jälkeen uudestaan, ei vatsamme enää tiedä, kuinka toimia. Jos vaikkapa et syö pitkään aikaan maitotuotteita, viljaa tai lihaa, ja syömme näitä kuitenkin tauon jälkeen uudelleen, on vatsallamme ongelmia näiden ruokien sulattamisessa. Kannattaa siis syödä paitsi riittävästi myös monipuolisesti.

 3. Sinulla on hiustenlähtöä
  Hiuksia irtoaa toki normaalistikin koko ajan, mutta jos olet huomannut, että hiuksia lähtee poikkeuksellisen paljon, voi syynä olla, ettet syö tarpeeksi. Hiustenlähtöön voi toki olla monia syitä, kuten stressi, hormonitoiminta tai sairaudet, mutta yksi syistä on ruokavalio. Erityisesti proteiinin puute on merkittävä syy hiusten lähdölle. Jos haluat panostaa hiuksiisi, kannattaa lisätä ruokavalioon lohta, munia ja mustapapuja, jotka auttavat hiuksiasi kasvamaan kiiltävinä ja vahvoina.

 4. Nukut huonosti
  Hyvät yöunet ovat tärkeä elementti terveyttäsi. Jos sinulla on ongelmia nukkumisen kanssa, kannattaa sinun yrittää selvittää syy ongelmiin. Yksi syy nimittäin voi olla niinkin yksinkertainen syy kuin ruoka. Asiantuntija sanookin, että nukkumaan ei ikinä pitäisi mennä nälkäisenä, sillä on todella vaikeaa saada kunnon 8 tunnin unet niin, että vatsasi kurnii.

 5. Olet jatkuvasti kiukkuinen
  Ruokavaliollasi on merkittävä vaikutus henkiseen hyvinvointiisi ja siihen, millä tuulella olet. Jos ärsyynnyt helposti ja olet jatkuvasti kiristelemässä hampaitasi, saattaa syy piillä siinä, mitä olet syönyt – tai tässä tapauksessa, et ole syönyt. On tärkeää syödä paitsi riittävästi, myös oikeanlaisia ruokia. Asiantuntija muun muassa varoittaa, että hiilihydraattien liiallinen karsiminen ruokavaliosta voi olla haitallista henkiselle hyvinvoinnillesi, sillä ne vaikuttavat voimakkaasti aivojen toimintaan. Pidä siis hiilarit mukana ruokavaliossasi!

Osuvatko merkit sinuun? Siinä tapauksessa kannattaa miettiä, miten voisit lisätä syömäsi ruuan määrää, ja tietysti myös laatua!

Jaa artikkeli myös ystävillesI!

Lähde: Mashed