Moni saattaa puhdistaa nämä asiat harvoin, osalla se saattaa unohtua jopa kokonaan.

Jos haluat välttyä paremmin flunssalta ja muilta syksyin ja talvisin liikkeellä olevilta taudeilta, kannattaa silloin tietyt, joka kodista löytyvät asiat puhdistaa kunnolla. Näin voit paremmin välttyä joutumasta viikoksi sängyn pohjalle sairastamaan kuumetta ja flunssaa.

Women’s Health listasi viisi yleistä pöpöpesäkettä, joita jokaisesta kodista löytyy ja kuinka usein ne kannattaisi puhdistaa.

1. Käsilaukkusi

Sen lisäksi, että koskettelet laukkuasi usein pitkin päivää, saatat jättää sen likaisille vessojen lattioille tai myymälöiden tiskeille useammin kuin huomaatkaan ja niihin tarttuu bakteereja. Women’s Healthin mukaan se kannattaakin pyyhkiä laukun materiaalille sopivalla puhdistussuihkeella yhdessä paperin kanssa päivittäin ja kotona ollessa vaikkapa ripustaa roikkumaan jonnekin, jotta pöpöt eivät leviä laukun mukana pitkin kotiasi.

2. Yhteiskäytössä oleva tietokone

Mikä tahansa asia, joka on paljon suorassa kosketuksessa käsien ja sormien kanssa, omaa yleensä paljon pöpöjä ja ne tarttuvat mukaasi todella helposti: kosketa hiirtä tai näppäimistöä ja sen jälkeen silmiäsi, nenääsi tai suutasi ja voila! Vaikka tietokonetta käyttäisi satunnaisesti 1-2 henkilöä, kannattaa Women’s Healthin mukaan sitä pyyhkiä aina ennen jokaista käyttöä elektronisten laitteiden puhdistusta varten suunnitelluilla liinoilla.

3. Jääkaapin ovi

Oli se sitten kotonasi tai työpaikan taukohuoneessa, saa jääkaapin kahva paljon kosketuksia pitkin päivää ja jos siinä on edes pikkiriikkisiä ruoanpalasia, bakteerit ja viruset pääsevät ruokailemaan ja niiden määrä kasvaa. Women’s Healthin mukaan kannattaakin kerran viikossa (tai päivittäin, jos kotonasi joku sairastaa) pyyhkiä puhdistuspyyhkeellä koko ovi ja erityisesti kaikki pienet urat. Desinfiointisuihke toimii myös, mutta puhdistuspyyhkeissä oleva desinfiointiaine pysyy oven pinnalla pidempään ja on näin tehokkaampi.

4. Kaukosäädin

Yksi bakteeripitoisimmista asioista kotonasi on kaukosäädin. Sitä kosketellaan jatkuvasti, etenkin syödessä ja se johtaa bakteerin kasvuun. Kaukosäädinkin kannattaa pyyhkiä kerran viikossa.

5. Puhelin

Jos kaukosäädin kerää bakteereja, kerää älypuhelin niitä luultavasti vielä enemmän, koska sitä yleensä käsitellään paljon enemmän kuin kaukosäädintä. Women’s Healthin mukaan puhelin kannattaakin puhdistaa viikoittain digitaalisten laitteiden puhdistukseen tarkoitetuin, alkoholipohjaisin tuottein.

Lähde: Women’s Health

Kommentit

Kommenttia