Parisuhteet voivat epäonnistua lukuisista syistä ja suhteen tielle voi tulla monenlaisia kompastuskiviä.

Jotkut suhteen päättävät asiat ovat sellaisia, joille ei voi itse tehdä mitään tai joita ei voi oikein välttää. Esimerkiksi jos pari ei sovi yhteen tai tunteet eivät ole molemminpuoliset, ei yleensä ole muuta vaihtoehtoa kuin erota.

Parisuhdepsykoterapeutti Heather Garbuttin mukaan on kuitenkin olemassa kolme yleistä sudenkuoppaa, jotka usein saavat parisuhteen epäonnistumaan ja ajavat osapuolet eri teille. Garbutt kertoi Metrolle, mitä nämä sudenkuopat ovat ja miten niitä voi välttää, ja suomensimme hänen neuvot alle.

Idealisoit häntä

Pidätkö todella hänestä vai heijastatko häneen jotain keksittyä versioita täydellisestä kumppanista? Garbuttin mukaan ihmiset voivat usein rakastua siihen, millaiseksi jonkun kuvittelemme olevan.

”Me kiirehdimme ja idealisoimme. Emme etene asianmukaisella huolellisuudella ja otamme riskin parisuhderuletissa meidän tärkeimmillä asioilla: sydämellä, mielenrauhalla ja keholla”, Garbutt totesi.

Jos nostat toisen ihmisen jalstalle, ei hän voi kuin epäonnistua. Kukaan ei voi täyttää kuviteltua täydellisten ominaisuuksien listaa, ja kun todellisuus iskee ja näet hänet sellaisena kuin hän todella on, olet vain pettynyt, kun hän ei vastaakaan odotuksiasi.

Etene siis rauhassa ja varmista, että näet deittikumppanisi omana itsenään etkä sellaisena kuin haluat hänen olevan. Mieti myös, oletko todella valmis tuntemaan jotain uutta ihmistä kohtaan vai pelkäätkö vain olla sinkkuna.

Et seuraa sydäntäsi, vaan hormoneitasi

Metron mukaan tätä sudenkuoppaa voi kuvailla myös näin: suhde menee fyysiseksi liian nopeasti. Garbutt varoittikin, ettei sukella intiimiyden puolelle liian nopeasti.

”Saatamme antaa itsemme päästä liian lähelle liian nopeasti ja päästämme irti fyysisen vetovoiman kaikkine hormoonipuolineen ja kiintymysvoimineen. Kun meille selviää, millainen tyyppi hän todella on, olemme jo tarttuneet syöttiin”, parisuhdepsykoterapeutti totesi.

Garbuttin mukaan hormonit ja kiintymysmallit saavat meidät syvästi juttuun mukaan huolimatta siitä, onko toinen osapuoli itselle sopiva, onko hän todella saatavilla ja haluaako hän samoja asioita elämältä kuin sinä.

”Ole varuillasi liiallisen fyysisyyden kanssa alkuvaiheessa. Jos haluat seksiäkin, ei siinä mitään, mutta muista, että hormonit voivat aktivoitua todella helposti. Etenkin naisilla oksitosiini voi luoda kiintymystä lähes välittömästi. Tämä on biologinen kompastuskivi ja sitä täytyy käsitellä huolella”, Garbutt neuvoi.

”Pidä etäiyyttä ennen kuin olet todella nähnyt, onko hän sellainen ihminen, jonka kanssa haluat olla läheisesti ja voit luottaa itseesi ja tunteisiisi”, hän jatkoi.

Et näe hänen vikojaan ja huonoja puolia

Metron mukaan tämä liittyy kahten yllä mainittuun sudenkuoppaan. Jos idealisoit uutta ihmistä ja suhde etenee romanttiseen, fyysiseen suuntaan todella nopeasti, et todennäköisesti pidä silmiäsi tarpeeksi avoinna huomataksesi kaikki hänen mahdolliset huonommat puolet.

Kysy itseltäsi, katsotko tätä ihmistä ja suhdetta vaaleanpunaisten, ihastuneiden lasien läpi. Jätätkö huomiotta varoitusmerkkejä? Oletko niin haluakas olemaan jonkun kanssa, että ohitat asioita, jotka normaalisti häiritsisivät sinua?

”On todella tärkeä edetä rauhassa. Muista ne ominaisuudet, joita kumppanilta haluat ja käytä aikaa siihen, että selvität, pätevätkö ne tapailemaasi tyyppin”, Garbutt kertoi.

”Seuraa, miten hän käyttäytyy muiden kanssa. Kohteleeko hän heitä kunnioittaen, puhuuko hän hyvää muista, onko hän kiltti, mukava ja osoittaa emotionaalista älykkyyttä ja huomioon ottamista. Pärjääkö hän millaan vai etsiikö hän jotakuta huolehtimaan itsestään”, hän listasi.

Garbutt kehotti myös miettimään, vaikuttaako hän liian hyvältä ollakseen totta, koska jos vaikuttaa, hän todennäköisesti myös on sitä. Pidä silmällä myös ”rakkauspommitusta”, eli jos hän tekee sinusta oman elämänsä keskipisteen todella nopeasti, saattaa hän vaatia sinun täyttä huolenpitoasi ja huomiotasi myöhemmin sinun kustannuksellasi.

Muista: ota aikaa ja etene rauhassa

Vaikka onkin houkuttelevaa ajautua uuden ihmissuhteen vietäväksi, koeta pitää silmäsi auki. Metro muistuttaa etenemään hitaasti ja kuuntelemaan itseäsi jokaisessa vaiheessa matkalla eteenpäin.

”On niin helppoa olla huomioimatta onko ihminen sellainen kuin hän sanoo olevansa ja mitä hän haluaa”, Garbutt sanoi.

Vain aika näyttää, onko hän todella luotettava, onko hän sanojensa mittainen ja kohteleeko hän johdonmukaisesti ihmisiä hyvin ja kunnioittaen.

”Todella ota aikaa. Tämä on koko jutun viesti. Älä anna itsesi rakastua johonkuhun ennen kuin tiedät, että hän on halukas, kyvykäs ja luotettava rinnallesi ja sinä hänelle”, Garbutt päätti.

Lähde: Metro