Monarkkia sinusta tuskin tulee, vaikka näitä tapoja noudattaisitkin, mutta paljon muita hyötyjä niistä kyllä on!

Lähes jokainen meistä varmaankin toivoo elämänsä pitkän elämän. Jos sen lisäksi onnistuu vieläpä elämään terveen ja onnellisen elämän, ovat pullat jo aika hyvin uunissa.

Kuningatar Elizabeth oli erinomainen esimerkki naisesta, joka eli paitsi poikkeuksellisen pitkän, myös poikkeuksellisen terveen ja onnellisen elämän. Hän syntyi vuonna 1926 ja eli 96-vuotiaaksi saakka. Saavutus on erittäin merkittävä, sillä vuonna 1926 syntyneellä naisella oli keskimäärin vain 3,2 % mahdollisuus elää seuraavan vuosisadan vaihteen yli, eli 2000-luvulle saakka.

Kuinka Elizabeth sitten onnistui elämään niin pitkän ja terveen elämän? Toki hyvillä geeneillä ja tuurillakin on tässä osansa, mutta hyvin paljon riippui myös Elizabethin elämäntavoista ja erityisesti päivittäisistä rutiineista.

Seuraavia Elizabethin päivittäisiä tapoja kannattaa sinunkin noudattaa, jos sinäkin haluat elää yhtä pitkän ja terveen elämän.

 1. Aamiainen
  Kuningatar Elizabeth söi päivittäin aamiaisensa tasan kello 8.30. Hänen aamiaiseensa kuului aina teetä, keksejä ja muroja.

 2. Lemmikki
  Kuningatar oli kuuluisa koiristaan, erityisesti corgeistaan. Tutkimustan mukaan lemmikin omistaminen laskee verenpainetta, vähentää stressiä, ehkäisee masennusta ja lihavuutta ja auttaa myös ehkäisemään syöpää ja diabetesta.

 3. Ratsastus
  Elizabeth oli tunnetusti suuri hevosten ystävä, ja hän ratsastikin lähes päivittäin. Tämänkaltainen harrastus piti Elizabethin kunnossa paitsi fyysisesti, myös henkisesti. Kuningatar olikin tunnettu älystään ja nokkeluudestaan, ja ratsastus auttoikin osaltaan pitämään yllä kognitiivisia kykyjä iän kasvaessa.

 4. Teehetki
  Kuningatar aloitti aamunsa aina kupillisella Earl Grey -teetä. Tee onkin tärkeässä roolissa terveyden kannalta, sillä sen sanotaan tukevan elinten hyvinvointia, estävän kroonisia tauteja ja korjaavan soluja. Yleensä puhutaan vain vihreän teen eduista, mutta myös mustassa teessä on paljon hyötyjä. Se muun muassa parantaa vastustuskykyäsi ja auttaa ehkäisemään tulehduksia.

 5. Välipalat
  Elizabeth nautti teensä kanssa aina hillovoileipiä. Hillovoileivät sinänsä eivät ole mikään terveellinen vaihtoehto, mutta ravitsemusasiantuntija korostavat, että ajoittaisen herkuttelun salliminen tekee terveydelle hyvää. Tämän kuningatar osasikin, ja hillovoileipiä nautittiin palatsissa vain kohtuudella.

 6. Nauraminen
  Kuningatar oli tunnettu nokkeluudestaan ja kuivasta huumorintajustaan, ja hänet kuvattiinkin usein nauramassa. Huumori tekee hyvää niin kehollemme kuin mielellemme. Se parantaa mielialaamme, alentaa stressitasoja, parantaa sosiaalisia suhteitamme ja pidentää myös ikää.

 7. Rakastava parisuhde
  Kuningatar Elizabethilla ja prinssi Philipillä oli varmasti omat huonot hetkensä ja ongelmansa, mutta kokonaisuudessaan he olivat keskenään todella läheisiä, olivathan he sentään naimisissa yli 70 vuotta! Tasapainoisessa suhteessa olemisen onkin todettu edistävän monenlaisia terveyshyötyjä, kuten terveellistä painoa, liikuntaa, lomailua ja muutenkin kokonaisvaltaista hyvinvointia.

 8. Läheinen ja perhe ja ystävät
  Vaikka kuninkaallisessa perheessä oli ajoittain paljonkin draamaa, oli Elizabethilla paljon läheisiä ihmisiä ympärillään. Yksinäisyys ja eristyneisyys ovat kumpikin hyvin huonoja asioita terveyden kannalta, sillä niiden on todettu lyhentävän elinikää yhtä voimakkaasti, kuin vaikkapa tupakoinnin.

 9. Luonnosta nauttiminen
  Elizabethin suosikkipuuhia olivat puutarhanhoito ja ulkona käveleminen. Tämä oli hyvä uutinen kuningattaren kannalta, sillä kummankin aktiviteetin on todettu pidentävän elinikää ja parantavan elämän laatua. Jo pelkkä luonnossa oleilu laskee stressihormoneita, alentaa verenpainetta, laskee sykettä ja lisää turvallisuuden tunnetta. Jo pelkästään huonekasvien on todettu parantavan mielenterveyttä.

 10. Merkityksellinen työ
  Kuningatar Elizabeth rakasti työtään, ja sen huomasi! Jos ihminen tuntee tekevänsä merkityksellistä työtä tai on intohimoinen jonkin tekemänsä asian suhteen, elämänlaatu paranee ja myös elinikä pitenee. EI siis ole lainkaan yhdentekevää, mihin aikasi käytät!

  Jaa artikkeli myös ystävillesi!

  Lähde: The Healthy