Nämä kymmenen tapaa ovat pahimmat kasvatusmokat, mitä vanhempi voi tehdä.

Kukaan meistä ei missään nimessä ole täydellinen vanhempi, mutta on olemassa yleisesti hyväksyttyjä asioita, jotka lasketaan joko hyviksi tai huonoiksi kasvatusmetodeiksi.

Erilaisia vinkkejä ja sääntöjä löytyykin valtava määrä, mutta asiaa vaikeuttaa se, että myös näkökulmat voivat olla hyvin erilaisia liittyen siihen, millainen kasvatustapa lopulta on kaikkein paras.

On kuitenkin olemassa muutamia kasvatustapoja, joita ei missään nimessä voi suositella yhdellekään vanhemmalle.

Seuraavaa kymmentä kasvatustapaa ei kenenkään vanhemman tulisi lapselleen käyttää.

  1. Väkivalta
    Ruumiillisen kurituksen lisäksi myös henkinen väkivalta kuuluu tähän kiellettyyn kategoriaan. Vanhempi ei esimerkiksi koskaan saa nöyryyttää, alistaa tai vähätellä lastaan, sillä se on lapselle hyvin traumatisoivaa.

  2. Rakkauden kieltäminen
    Jos vanhempi käyttää rangaistuskeinona sitä, että hän ei enää osoita lastaan kohtaan rakkautta, voi tätä verrata suoraan henkiseen väkivaltaan.

  3. Välinpitämättömyys
    Lapselle on tärkeää, että vanhempi on hänestä ja hänen tekemisistään kiinnostunut. Jos lapsi vaikkapa esittelee ylpeänä piirrostaan, on tärkeää, että vanhempi osoittaa olevansa kiinnostunut ja kehuu lasta. Vanhemman osoittama välinpitämättömyys heikentää lapsen itseluottamusta.

  4. Huono esikuva
    Vanhempien pitää osoittaa käyttäytyvänsä itsekin siten, kuin ohjeistavat lasta käyttäytymään. Jos sanoo lapselle, ettei saa valehdella, mutta tekee niin kuitenkin itse, seuraa lapsi huonoa esimerkkiä.

  5. Lapsen käyttö statussymbolina
    Lapsi ei ole mikään näyttelykoira, vaan pieni ihminen. Älä pue lasta tehdäksesi vaikutuksen muihin tai ohjeista lasta noudattamaan pilkuntarkkaa käyttäytymismallia, jotta muut ihailisivat lastasi. Anna lapsesi olla oma itsensä!

  6. Kilpailu muiden vanhempien / lasten kanssa
    Älä koskaan ala kilpailla muiden vanhempien kanssa ja vertailla lapsia keskenään! Lapset kehittyvät eri tahtiin ja kaikki ovat yksilöitä. Jos lapsi huomaa, että vertailet häntä muihin lapsiin, voi se satuttaa lasta psyykkisesti.

  7. Liikaa vaatiminen
    Älä vaadi lapseltasi liikaa, vaan anna lapsen olla lapsi. Vaikka tarkoittaisit lapsen parasta, on lapsen kehityksen kannalta tärkeää, että hän saa leikkiä ja nauttia riittävästä vapaa-ajasta.

  8. Anna lapsen oppia
    Lapset ovat uteliaita ja tarvitsevat vanhempiaan opettamaan heille maailmaa. Jos et opeta lastasi ja näytä hänelle häntä kiinnostavia asioita, ei lapsi kehity.

  9. Laita rajat somelle ja muulle medialle
    Älä anna lapsesi pelata, surffata ja katsoa televisiota mielensä mukaan, vaan aseta tiukat ja lapsen iälle sopivat rajat. Lapsi ei osaa itse kontrolloida sitä määrää, jonka viettää puhelimella tai tv:n ääressä.

  10. Et ole lapsesi kaveri
    Vaikka haluatkin että lapsesi pitää sinusta, on tärkeää, että olet lapsellesi vanhempi, etkä kaveri. Sinun tehtäväsi on asettaa lapsellesi rajat, vaikka hän ei siitä pitäisikään.

    Jaa artikkeli myös ystävillesi!

    Lähde: Wunderweib / Kuva: Kelli McClintock, Unsplash