On olemassa vaatteita, joihin ei saisi pukeutua töihin.

Vaikka työpaikkakulttuureja löytyy lukemattomia erilaisia, ja vaikka niissä onkin hyvin erilaiset säännöt pukeutumisen suhteen, on olemassa joitakin asuja ja vaatteita, joita töihin ei kannattaisi pukea päälleen.

Osalla työpaikoista saattaa olla hyvinkin tiukka pukukoodi, ja osassa saattaa olla yllättävänkin rentoa. Joissakin töissä sinua saatetaan katsoa pitkään, ellet ilmesty työpaikallesi jakkupuku päällä, ja joissakin paikoissa olisit totaalisen ylipukeutunut jo simppelissä ja rennossa bleiserissä.

Vaikka työpaikalla onkin olemassa jonkinlainen koodi pukeutumiselle, on jokaiselle toki tärkeää, että voi pukeutua töissä siten, että itsellä on mukava ja luonteva olo. Jos aloitat uudessa työpaikassa, kannattaa alkuun olla mieluummin hieman yli- kuin alipukeutunut.

Vaikka eri työpaikoilla onkin hyvin erilaiset pukukoodit, seuraavat asut ja tyylit ovat sellaiset, joita kenenkään ei suositeltaisi töissä käyttävän. Mutta oletko samaa mieltä?

 1. Treenivaatteet
  Ohjeen mukaan treenitrikoot, lenkkarit ja muut urheiluun tarkoitetut vaatteet eivät sovi työpaikalla käytettäväksi, ellet satu olemaan joogaohjaaja. Pakko kylläkin sanoa, että olen itse tästä neuvosta aivan eri mieltä. Toki on olemassa työpaikkoja, jossa pukukoodi ei treenivaatteita salli, mutta viime vuosien aikana treenivaatteet ovat tulleet selkeästi salonkikelpoisemmaksi, ja moni nainen on vaihtanut farkut mustiin trikoisiin ja korkkarit citylenkkareihin. On monia työpaikkoja, jossa tällainen pukeutuminen on täysin hyväksyttyä.

 2. Liian paljastavat vaatteet
  Jos vaatteesi ovat todella paljastavat, kannattaa ne kenties jättää vapaa-ajalle tai yöelämään. Et ainakaan nosta ammattilaispisteitäsi muiden silmissä, jos tissit ovat tiskissä tai hame peittää juuri ja juuri vesirajan.

 3. Varvassandaalit
  Tämäkin toki riippuu hieman työpaikasta. Jos työpaikalla vaaditaan, että pukeudut jakkupukuun, eivät flipflopit tietenkään sovi kuvaan. On myös paljon työpaikkoja, joissa ei turvallisuus- tai hygieniasyistä saa pitää minkäänlaisia sandaaleja. Jos työpaikan ilmapiiri kuitenkin on rento ja lämpötilat ovat kesällä korkeat, en näe mitään syytä, miksei siistejä ja tyylikkäitä varvassandaaleja voisi käyttää työpaikalla.

 4. Liikaa koruja
  Korut sinänsä voivat tehdä asustasi todella tyylikkään. Kannattaa kuitenkin valita yksi tai kaksi simppeliä ja tyylikästä korua, kuten vaikkapa tyylikkäät korvakorut ja rannekello tai -koru. Jos päätät käyttää samalla kertaa koko koruvarastoasi, annat itsestäsi todennäköisesti melko epäammattimaisen kuvan.

 5. Liian rento asu
  On erittäin suhteellista sanoa, mikä on ”liian rento” asu, sillä työpaikkojen pukukoodit ovat niin erilaisia. Jos on asiasta epävarma, kannattaa aina mieluummin ylipukeutua, kuin alipukeutua. Nyrkkisääntönä kuitenkin voisi sanoa, että ala tule koskaan työpaikalle likaisissa, tunkkaisissa, rikkinäisissä tai ryppyisissä vaatteissa.

 6. Liian trendikkäät vaatteet
  Vaikka jokin asusi olisi kuuminta hottia ja todella trendikäs, kannattaa töihin kenties valita jotain klassisempaa päälle. Varsinkin, jos olet tekemisissä asiakkaiden kanssa, on tärkeämpää näyttää pukeutumisellaan olevansa alansa ammattilainen, pikemminkin kuin olevansa huippumuodikas.

Oletko samaa mieltä näiden ohjeiden kanssa? Kerro kommenteissa!

Jaa artikkeli myös ystävillesi!

Lähde: All Women’s Talk / Kuva: Azat Satlykov, Unsplash