Uudella lailla pyritään poistamaan palkkaerot täysin viiden vuoden kuluessa.

Islannista on tulossa ensimmäinen maa, joka lain avulla pakottaa yritykset todistamaan, että työntekijät saavat yhtäläistä palkkaa, kertoo Metro. Islannin hallitus on kertonut uudesta laista, joka vaatii yrityksiä hankkimaan todistuksen, joka osoittaa työntekijöiden saavan samasta työstä samanlaista palkkaa.

Metron mukaan uusi laki tekee lähes mahdottomaksi sen, että yritykset voisivat syrjiä työntekijöitään sukupuolen, etnisyyden, kansallisuuden tai seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Laki koskee yrityksiä, joilla on vähintään 25 työntekijää.

Uudesta laista kerrottiin kansainvälisenä naistenpäivänä, 8. maaliskuuta. Metron mukaan laista kertoessaan Islannin sosiaali- ja tasa-arvoministeri Thorsteinn Viglundsson sanoi maan pyrkivän poistamaan sukupuolten väliset palkkaerot vuoteen 2022 mennessä.

”Nyt on oikea aika tehdä jotain radikaalia tälle asialle. Tasa-arvoiset oikeudet ovat ihmisoikeus. Meidän täytyy varmistaa, että miehet ja naiset nauttivat yhtäläisista mahdollisuuksista työpaikalla. On meidän vastuu tehdä kaikkemme sen saavuttamiseksi”, ministeri kertoi.

Metron mukaan uuden lain odotetaan saavan hyväksyntä Islannin parlamentilta, koska sekä hallitus että oppositio tukevat sitä. Sen jälkeen toiveissa on, että laki tulee kokonaan täytäntöön vuoteen 2020 mennessä.

Vastaavia järjestelyjä on kokeiltu Sveitsissä ja Minnesotan osavaltiossa Yhdysvalloissa, mutta Metron mukaan Islannin uskotaan olevan ensimmäinen maa, joka tekee tästä pakollisen vaatimuksen sekä julkisille että yksityisille yrityksille.

Vaikka tulevalla lailla yhtäläisen palkan hyväksi on laaja tuki maan poliittisella kentällä, Metron mukaan Viglundsson sanoi joidenkin väittäneen, että uusi laki asettaisi tarpeetonta byrokratiaa yrityksille.

”Se on yrityksille laitettu taakka noudattaa tällaista lakia”, ministeri totesi.

”Mutta me laitamme sellaisia taakkoja yrityksillemme koko ajan, kun on kyse vuosittaisesta tilintarkastuksesta tai veroraporttien palauttamisella”, hän jatkoi.

”Täytyy uskaltaa ottaa uusia askelia, olla rohkea taistelussa epäoikeudenmukaisuutta vastaan”, Viglundsson muistutti.

Islannissa naiset tienaavat keskimäärin 14-18 prosenttia vähemmän kuin mieskollegansa. Lokakuussa tuhannet naiset osoittiavat mieltä parlamentin edustalla ja lähtivät töistä kello 14:38 – se on aika, jonka jälkeen he tekevät töitä ilmaiseksi.

Sukupuolten välisen tasa-arvon eteen on tehty Islannissa muitakin ratkaisuja, kuten kiinitöt naisten osallistumiselle hallituksen valiokunnissa ja yritysten hallituksissa.

Mitä mieltä olet Islannin päätöksestä vaatia todistus yhtäläisestä palkasta? Kerro se kommenteissa!

Lähde: Metro