Vaatimaton peruna voi olla yllättävän terveellinen ruoka, ja sillä on lukuisia terveysvaikutuksia.

Perunat tarjoavat elimistölle tärkeää polttoainetta ja energiaa, jota tarvitsee, vaikka olisi laihdutuskuurilla. Perunalla hiilihydraattisena voimalähteenä onkin keskeinen rooli elimistön eri toimintojen, kuten liikkumisen, ajattelun, ruoansulatuksen ja solujen uusiutumisen mahdollistajana.

Näistä syistä sinun tulisi syödä enemmän perunaa:

1. Vitamiinit

Perunoissa on paljon C-vitamiinia, joka on tärkeää elimistön immuniteetille. Perunoista löytyy myös paljon B-vitamiinia, folaattia ja mineraaleja, kuten potassiumia, magnesiumia ja rautaa. Perunat säilövät sisäänsä kaikki vitamiinit ja mineraalit maan alla.

2. Verenpaine

Tutkijat Institute for Food Research:issä ovat löytäneet perunasta verenpainetta alentavia molekyylejä.

3. Sydän- ja verisuonitaudit

Amerikkalaisessa tutkimuksessa löydettiin 60 erilaista phytokemikaalia ja vitamiinia perunan kuoresta. Monet näistä olivat flavonoideja, jotka auttavat torjumaan sydän- ja verisuonitauteja alentamalla huonon LDL-kolesterolin arvoja ja pitämällä suonet vapaina rasvoista. Perunan B-vitamiinit myös auttavat suojelemaan valtimoita.

4. Suoliston terveys

Yksi keitetty peruna tarjoaa liki 12 prosenttia päivittäisestä kuitusuosituksesta. Kuitu on puolestaan tärkeä tekijä terveellisen ruoansulatuksen ja suolitoiminnan kannalta, sillä se auttaa torjumaan paksusuolen syöpää.

5. Stressi

Perunoissa on paljon B-vitamiinia, jota tarvitaan solujen uusiutumiseen, terveelliseen hermojärjestelmään ja tasapainoiseen mieleen. Vain 100 grammassa keitettyä perunaa on 21 prosenttia päivittäisestä vitamiinin tarpeesta. B-vitamiinilla on tärkeä rooli adrenaliinin sekä stressiä lievittävien hormonien tuotannossa.

Lähde: DailyMail