Nämä merkit paljastavat, että äitisuhteesi on ollut myrkyllinen lapsesta asti.

Toksiset eli myrkylliset suhteet satuttavat meitä missä tahansa elämänvaiheissa, mutta kaikkein herkimpiä satutetuksi tulemiselle olemme lapsina.

Jos äitisuhteemme on ollut lapsesta asti pielessä, vaikuttaa se meihin myös aikuisena, ellemme osaa käsitellä asiaa terveellä tavalla, kuten vaikkapa ammattilaisen avulla. Kaikkein ensimmäinen askel on tiedostaa, että sinulla on myrkyllinen suhde äitiisi.

Seuraavista merkeistä pystyt tunnistamaan, onko sinulla ja äidilläsi toksinen suhde.

 1. Sinulla on paljon negatiivisia tunteita
  Kun ajattelet äitiäsi, tunnet paljon erilaisia negatiivisia tunteita. Nämä tunteet voivat olla sekoitus pelkoa, ahdistusta, torjumista, tukehtumisen tunnetta ja yleistä henkistä kipua. Sinun on vaikea ymmärtää ystäviäsi, joilla on hyvät välit äiteihinsä, ja saatat joskus kuvitella, miltä tuntuisi, jos oma äitisi herättäisi sinussa positiivisia ja lämpimiä tunteita.

  Jos yrität puolustella äitisi käytöstä, yrität edelleen tukahduttaa negatiiviset tunteesi ja ajattelet, että olet itse ainakin osittain syyllinen tilanteeseen. Saatat esimerkiksi puolustella äitisi huonoa kohtelua sanomalla että:

  • En ollut kovin helppo lapsi
  • Olisin voinut auttaa häntä enemmän
  • Hänellä oli paljon omia ongelmia
  • Sellainen äiti nyt vain on
  • Hän teki parhaansa

 2. Olet huono konfliktitilanteissa
  Toksinen äiti on tehnyt erilaisista konfliktitilanteista todella vaikeita. Reagoit niihin kahdella tavalla: joko alistut tilanteeseen täysin, etkä uskalla puolustaa itseäsi, tai sitten reagoit paljon tavallista aggressiivisemmin, vaikka sinua ei kunnolla edes provosoitaisi.

 3. Et osaa näyttää hellyyttä
  Toksinen äiti on rangaissut sinua olemalla näyttämättä sinulle rakkauttaan tai välittämistään, ja sinulle on aina osoitettu, että rakkaus sinuun ei ole ehdotonta, vaan sinun pitää jatkuvasti pyrkiä miellyttämään häntä. Sen vuoksi et aikuisenakaan osaa suhtautua luonnollisesti rakkauden näyttämiseen, ja saatat jatkuvasti pelätä, että sinua ei enää rakasteta. Saatat myös itse käyttää itsepuolustuksena samaa taktiikkaa, ja vaikkapa olla osoittamatta kumppanillesi hellyyttä, jos haluat rangaista häntä jostain virheestä.

 4. Läheisriippuvuus
  Jos sinulla on ollut toksinen äiti, on sinun vaikeaa olla aikuisena tasapainoisessa parisuhteessa. Suhteesi ovat helposti läheisriippuvaisia, sillä lapsena sinut on kasvatettu hyvin rikkinäiseen tapaan olla suhteessa muihin ihmisiin.

 5. Kritiikki itseä ja muita kohtaan
  Toksinen äiti on ollut sinua kohtaan aina kriittinen, muistuttanut sinua tekemistäsi virheistä ja puuttunut kaikkeen, mikä ei täytä hänen standardejaan. Ikävä kyllä se on tehnyt sinusta yhtä kriittisen itseäsi kohtaan, ja syytät itseäsi aina kaikkein pienimmistäkin virheistä. Samalla tavalla kritisoit myös muita ympärilläsi, sillä siihen sinut on opetettu lapsena.

 6. Tarvitset jatkuvaa validointia
  Toksisen äidin lapsilla on yleensä aikuisina heikko itsetunto, eikä mikään ihme. Lapsena koettu kritiikki, rakkauden puute, dominointi ja konfliktit ovat vaikuttaneet siten, että itsetunto ei ole kehittynyt normaalisti. Heillä on jatkuvasti arvottomuuden tunne, ja he etsivät jatkuvaa validointia läheisimmiltään.

  Jos edellä mainitut merkit kuulostivat tutuilta, sinulla on luultavasti ollut toksinen äiti. Asia on sellainen, johon voi olla hyvä hankkia keskusteluapua, jotta voisit aloittaa paranemisprosessin.

  Jaa artikkeli myös ystävillesi!

  Lähde: Your Tango