Eikö olisi hienoa saada pettävä poikaystävä rysän päältä kiinni tai käräyttää joku, joka yrittää valehdella sinulle? Nämä kikat ovat niin tehokkaat, että saatat vaikuttaa melkein ajatustenlukijalta!

Onko poikaystäväsi ollut yhtäkkiä yllättävän usein myöhään töissä tai onko ystäväsi perunut yhteisen menon arveluttavalla selityksellä? Näillä FBI-agentin neuvoilla onnistut käräyttämään valehtelijan!

  1. Rakenna luottamusta
    Vaikka epäilisitkin, että sinulle valehdellaan, älä näytä toiselle epäilyksiäsi. Ole sen sijaan empaattinen ja ystävällinen, sillä niin saat toisen avautumaan enemmän.

  2. Yllätä hänet
    Jos toinen on valmistautunut huijaamaan sinua, hän on varautunut kuulostamaan luonnolliselta ja spontaanilta. Hän on ehkä jopa treenannut vastaamista joihinkin ennalta odottamiinsa kysymyksiin. Yllätä siis hänet, ja kysy jotain, mitä hän ei todellakaan ole odottanut sinun kysyvän! Valehtelija usein kompastuu tällaisiin yllättäviin kysymyksiin.

  3. Kuuntele enemmän kuin puhut
    Valehtelijoilla on tapana puhua enemmän, kuin rehellisillä ihmisillä, sillä he pyrkivät kuulostamaan uskottavilta. He käyttävät myös monimutkaisempia lauseita piilotellakseen totuutta. Kun kuuntelet toista, kiinnitä huomiosi seuraaviin asioihin:

    • Stressi saa ihmisen usein nopeammin
    • Stressaantunut ihminen puhuu usein kovempaa
    • Äänen murtuminen on usein merkki valehtelusta
    • Jatkuva yskiminen ja kurkun selvittäminen ovat merkkejä jännityksestä

Nämä merkit eivät tarkoita, että joku automaattisesti valehtelisi, mutta jos huomaat kyseisiä merkkejä keskustelukumppanissasi, suhtaudu häneen tietyllä varauksella.

  1. Kiinnitä huomiota sanaan ”ei”
    Sana ”ei” on erittäin huomionarvoinen asia, kun yrität tunnistaa valehtelijan. Henkilöllä voi olla huijaus käynnissä, jos hän

    • sanoo ”ei” ja katsoo eri suuntaan
    • sanoo ”ei” ja sulkee silmänsä
    • sanoo ”ei” pienen epäröinnin jälkeen
    • sanoo pitkään ”eeeeeiiii”
    • sanoo ”ei” siten, että ääni nousee ja laskee arvaamattomasti

  2. Tarkkaile, muuttuko hänen käytöksensä
    Pienet muutokset henkilön käytöksessä voivat olla merkki siitä, ettei hän kerro totuutta. Ole varovainen, jos toinen henkilö

    • ei yllättäen muista jotain kriittisellä hetkellä, vaikka oli aiemmin keskustelussa hyvinkin tarkkaavainen ja tarkkamuistinen
    • vastaa kysymyksiin hyvin lyhyesti, eikä halua kertoa yksityiskohtia
    • alkaa puhua hyvin muodollisesti, mikä on merkki stressistä
    • käyttää paljon superlatiiveja ja liioittelee kaikkea (kaikki on ”mahtavaa” tai ”upeaa”, eikä vain hyvää)

  3. Pyydä kertomaan tarina takaperin
    Rehelliset ihmiset lisäävät tarinaan yleensä yksityiskohtia sitä mukaa kuin muistavat niitä. Valehtelijat taas opettelevat tarinansa ulkoa ja yrittävät pitää sen jatkuvasti samanlaisena. Jos he lisäävät yksityiskohtia, eivät ne yleensä täsmää. Jos epäilet, että joku yrittää pettää sinua, pyydä henkilöä kertomaan tarinan tapahtumat päinvastaisessa järjestyksessä. Aloita esimerkiksi tarinan lopusta ja pyydä häntä kertomaan, mitä juuri ennen sitä tapahtui, ja niin edelleen. Valehtelija ei yleensä pysty tarinaa takaperin niin, että yksityiskohdat täsmäisivät.

  4. Varo kohteliaisuuksia
    Älä käsitä väärin, kohteliaisuudet voivat olla aitoja, eikä niissä ole silloin mitään outoa. Mutta kiinnitä huomiota siihen, jos joku yrittää mielestäsi liian paljon mielistellä sinua ja saada itsensä näyttämään hyvältä silmissäsi. Jos toinen on jatkuvasti samaa mieltä kaikesta kanssasi, kehuu sinua koko ajan ja nauraa kaikille vitseillesi, on hänellä todennäköisesti jotain piiloteltavaa, joka ei saa päästä päivänvaloon.

Toivottavasti et ole pian joutumassa tilanteeseen, jossa epäilet, että sinulle valehdellaan. Jos näin ikävä tilanne kuitenkin tulee vastaan, tiedät nyt, mitä tehdä!

Jaa artikkeli myös ystävillesi, jotka haluavat oppia tunnistamaan valehtelijan!

Lähde: Inc.