Tutkimus on yksi muistutus siitä, että representaatiolla on merkitystä.

Naisten näkeminen supersankareiden rooleissa tai muissa science fiction -rooleissa elokuvissa ja televisiosarjoissa voi auttaa tyttöjä uskomaan, että he voivat saavuttaa mitä tahansa, kun päättäväisesti yrittävät tavoitella haluamaansa, kertoo Huffington Post. Tämä ilmenee tuoreessa tutkimuksessa, jonka mukaan naissupersankarit toimivat myös vaikuttavana inspiraation lähteenä tytöille – enemmän kuin mieshahmot pojille.

Women’s Media Centerin julkaiseman tutkimuksen mukaan tytöt voivat todennäköisemmin nähdä itsensä johtavissa rooleissa ja saada enemmän itsevarmuutta, kun näkevät itsensä heijastuneena supersankarielokuvissa ja -televisiosarjoissa. Tutkimus korostaa, kuinka suuri merkitys representaatiolla on.

Huffington Postin mukaan lähes kaksi kolmasosaa tutkimukseen osallistuneista 10-19-vuotiaista tytöistä totesi, että he eivät näe tarpeeksi ”naisroolimalleja”, ”vahvoja naishahmoja” tai ”samaistuttavia naishahmoja” elokuvissa tai televisiossa.

Nuoriin miehiin verrattuna nuoret naiset (15-19-vuotiaat) jonkin verran epätodennäköisemmin kuvailevat itseään ”itsevarmaksi” ja ”rohkeaksi”. 57 prosenttia tutkimukseen osallistuneista tytöistä sanoi, että heidän mielestään heitä ei kuunnella verrattuna vain 38 prosenttiin pojista.

Tutkimus väittää, että tyttöjä ja nuoria naisia voi auttaa, kun he näkevät itsensä heijastuneena supersankareina ja muissa johtavissa rooleissa. Huffington Postin mukaan ylivoimainen enemmistö tytöistä sanoi, että sellaiset naishahmot auttavat heitä samaistumaan positiivisiin kuvauksiin, kuten ”vahva”, ”rohkea”, ”itsevarma” ja ”motivoitunut”.

Tutkimuksessa ilmeni, että sekä tytöt että pojat kuin heidän vanhempansakin haluavat nähdä enemmän naishahmoja johtavissa rooleissa valkokankaalla ja tv-ruuduilla. Määrä oli vielä suurempi muiden kuin valkoihoisten tyttöjen kohdalla.

Tutkimuksessa mainittiin myös, miten tärkeitä muiden kuin valkoihoisten naisten ja tyttöjen scifi-roolit ovat. Tästä esimerkkinä on Ava DuVernayn tuore Disney-sovitus, Hyppy ajassa -elokuva, jonka pääroolissa on nuori, tummaihoinen näyttelijä Storm Reid.

Vasta muutamia naisia on nähty merkittävissä supersankarirooleissa. Yksi heistä on Gal Gadot, joka näytteli Wonder Womanin roolin DC Comicsin elokuvauniversumin samannimisessä supersankarielokuvassa ja lisää on tulossa ensi vuonna, kun elokuvateattereihin saadaan Marvelin elokuvauniversumiin lukeutuva Captain Marvel, jonka nimikkoroolin sankaria näyttelee Brie Larson.

Superpowering Girls -niminen tutkimus teetettiin yhdessä BBC American kanssa. BBC America on mainostanut naiskeskeisiä ohjelmiaan, kuten Killing Eve -sarjaa, jossa Greyn anatomiasta tuttu Sandra Oh näyttelee naissalamurhaajaa jahtaavaa MI5:n viranomaista, sekä kulttiklassikko Doctor Whota, jonka sunnuntaina alkaneella uudella kaudella nimikkohahmon roolissa nähdään ensimmäisen kerran nainen, Jodie Whittaker.

Tutkimuksen tekijät esittävät, että nämä elokuvat ja tv-ohjelmat voivat auttaa inspiroimaan enemmän nuoria tyttöjä tiede- ja teknologia-aloille, missä naiset ovat aliedustettuina ja se osoittaa edelleen, miten valkokankailla ja tv-ruuduilla nähdyllä representaatiolla on väliä.

”Jos et näe häntä, et voi olla hän”, BBC American johtaja Sarah Barnett kommentoi.

”On aika laajenta sitä, mikä tulee nähdyksi”, hän sanoi.

Voit tutustua tutkimukseen lisää täällä ja tutustua näihin inspiroiviin naishahmoihin esimerkiksi katsomalla Yle Areenasta Doctor Whon uuden kauden ensimmäisen jakson – sarjaan on helppo hypätä nyt mukaan, kun Doctor on uudistunut ja mukana ovat uudet sarjan tekijät, hahmot sekä tarinat.

Lähde: Huffington Post