Suunnitteilla oleva laki mahdollistaisi naistyöntekijöille muutaman päivän vapaan kivuliaiden kuukautisten aikana.

Italiasta voi tulla ensimmäinen länsimaa, joka tarjoaa virallisen kuukautisvapaan työelämässä oleville naisille. Italian parlamentin alahuone on alkanut keskustella lakiluonnoksesta, joka hyväksyttäessä valtuuttaisi työnantajat tarjoamaan kolmen päivän palkallisen vapaan naisille, jotka kärsivät kivuliaista kuukautisista, kertoo Washington Post.

Washington Postin mukaan osa italialaisista julkaisuista on ylistänyt lakiehdotusta positiivisena askeleena kuukautiskrampeista kärsivien naistyöntekijöiden auttamiseksi. Italialainen versio Marie Claire -lehdestä esimerkiksi kuvaili lakia edistyksen ja sosiaalisen kestävyyden lipunkantajaksi.

Lakia on kuitenkin myös kritisoitu jopa naisten keskuudessa ja jotkut pelkäävät, että laki voi kostautua ja rangaista naisia maassa, jossa naisilla on jo valmiiksi vaikeaa osallistua työelämään. Vaikka laki voisi tuoda helpotusta kivuliaista kuukautista kärsiville naisille, voi se myös olla työnantajille yksi tekosyy olla palkkaamatta naisia.

”Naiset ottavat jo vapaata kuukautiskipujen takia, mutta uusi laki mahdollistaisi sen ilman sairauspäivien käyttöä tai muita lupia”, ekonomisti Daniela Piazzalunga kertoi Washington Postille.

”Toisaalta kuitenkin en jättäisi pois laskuista sitä, että lain hyväksymisen jälkeen siitä ei tulisi negatiivisia seurauksia: kysyntä naistyöntekijöille yritysten keskuudessa saattaisi laskea tai naisia saatettaisiin rangaista lisää palkan ja uralla etenmisen muodossa”, hän jatkoi.

Samoilla linjoilla on naistenlehti Donna Modernaan kirjoittanut Lorenza Pleuteri, jonka mukaan jos naisille myönnetään kolme palkallista vapaapäivää, voivat työnantajat orientoitua vielä enemmän palkkaamaan miehiä naisten sijaan.

Vice Italyyn kirjoittavan Miriam Goin mukaan on myös vaarana, että kuukautistabujen rikkomisen sijaan keskustelu ehdotetusta palkallisesta kuukautisvapaasta voi vain vahvistaa stereotypioita siitä, että naiset ovat kuukautisten aikaan emotionaalisempia.

Washington Postin mukaan Italiassa on paperilla naisystävälliset työlait ja esimerkiksi työnantajien on tarjottava palkallinen viiden kuukauden äitiysloma, jonka aikana nainen saa 80 prosenttia palkastaan, ja naiset (muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta) eivät voi kieltäytyä siitä. Tämän jälkeen kumpaakin sukupuolta olevilla vanhemmilla on oikeus halutessaan ottaa kuusi kuukautta lisää vanhempainvapaata, jonka aikana heille maksetaan 30 prosenttia palkasta.

Käytännössä italialaisnaisilla on kuitenkin vaikeaa työmarkkinoilla ja vain 61 prosenttia italialaisista naisista tekee töitä, mikä on selvästi alle eurooppalaisen keskiarvon (72%) ja yksi alhaisimmista lukemista Euroopassa työelämässä olevien naisten suhteen.

Washington Postin mukaan tämä johtuu osittain työnantajien haluttomuudesta palkata naisia ja jatkaa työsuhdetta naisten saatua lapsia. Italian tilastovirasto ISTAT:n raportin mukaan lähes yksi neljästä raskaana olevasta työntekijästä saa potkut raskauden aikana tai juuri sen jälkeen, vaikka se on laitonta – kolmen päivän palkallinen vapaa kuukautisten takia ei siis välttämättä parantaisi tilannetta.

Neljä naislainsäätäjää hallitsevasta Demokraattisesta puolueesta esittelivät lain 13. maaliskuuta ja roomalaisen Il Messaggero -lehden mukaan laki voidaan hyväksyä tulevina kuukausina. Vastaavia lakeja on olemassa jo Japanissa ja Etelä-Koreassa sekä kuten aiemmin kerroimme, vastaavaa tarjoaa ainakin yksi yritys Englannissa ja muutama maakunta Kiinassa.

Olemme aiemmin kertoneet, että moni nainen kärsii kuukautiskivuista työpaikalla ja se vaikuttaa kykyyn tehdä töitä. Voit lukea lisää aiheesta täällä.

Mitä mieltä olet Italiassa suunniteilla olevasta laista? Kerro se kommenteissa!

Lähde: Washington Post