Monen kesälomasuunnitelmiin kuuluu reissut autolla eri puolille maata.

Kesälomien lähestyessä on hyvä tarkistaa, että auto sekä renkaat ovat kunnossa, jotta tien päälle voi lähteä rennoin mielin. Kun varmistaa perusasiat, sujuvat kesän automatkat turvallisesti ja välttyy ikäviltä yllätyksiltä.

”Aivan ensimmäisenä on hyvä tarkistaa, että auton ja mahdollisen jarrullisen perävaunun katsastus on voimassa. Varmista myös, että valot toimivat, tuulilasinpesunestettä on riittävästi ja lasit ovat puhtaat sekä sisä- että ulkopuolelta”, Vianorin autohuollon päällikkö Pekka Alanko vinkkaa.

Alangon mukaan seuraavan muistilistan avulla kesän ajomatkat sujuvat huolettomasti. Tarkista autostasi siis ainakin nämä:

 • Renkaiden urasyvyys ja poista irtokivet urista. Kesärenkaissa tulee lain mukaan olla urasyvyyttä vähintään 1,6 mm, mutta käytännössä renkaiden turvallisuus märillä teillä ja sadekelillä heikkenee selkeästi jo urasyvyyden ollessa alle 4 mm.
 • Ilmastoinnin toiminta ja vaihda raitisilmasuodatin, jos se on edellisen kerran vaihdettu ennen talvea tai autolla on ajettu paljon edellisen vaihdon jälkeen.
 • Renkaiden ilmanpaine. Lomareissulla auto on usein täynnä ihmisiä ja tavaraa, ja on siksi normaalia painavampi. Renkaisiin kannattaakin laittaa täyden kuorman ilmanpaine. Muista tarkastaa myös vararenkaan kunto ja ilmanpaine.
 • Käynnistysakun kunto, varsinkin jos se on vanha. Kuuma sää rasittaa vanhaa akkua siinä, missä kovat pakkasetkin.
 • Öljyt ja nesteet. Tärkeimmät ovat jäähdytys- ja jarrunesteet sekä moottoriöljy.
 • Perävaunun kunto. Jos vaunu on vanhempi, kiinnitä huomiota erityisesti renkaisiin. Varmista myös perävaunun valojen toiminta.
 • Auton ja perävaunun oikea kuormaus. Kiinnitä erityistä huomiota aisapainoon ja muista kunnollinen kuorman kiinnitys.

Kesälomareissuja suunnittelevia voi mietityttää tai jopa kismittää polttoaineiden poikkeuksellisen korkeat hinnat. Vianorin mukaan menoveden kulutukseen voi vaikuttaa itse yllättävänkin pienillä asioilla.

Automatkoilla kannattaa kiinnittää huomiota niin taloudelliseen ajotapaan, renkaisiin kuin turhan tavaran kuljettamiseen.

”Rengasvalinnan lisäksi olennainen keino vaikuttaa polttoaineenkulutukseen on taloudellinen ajotapa, jota noudattamalla voi päästä 10-20 prosentin säästöihin. Taloudellisempi ajotapa auttaa myös renkaita kestämään käytössä pidempään”, Alanko summaa.

Alla viisi vinkkiä, miten voit itse vaikuttaa polttoaineenkulutukseen:

 • Taloudellinen ajotapa: Ajamisesta voi tehdä taloudellisempaa välttämällä tyhjäkäyntiä, ennakoimalla, suosimalla moottorijarrutuksia ja esilämmittämällä ajoneuvoa kylmällä ilmalla. Myös matalampi nopeus ja tasainen ajo ovat hyviä tapoja pienentää kulutusta. Esimerkiksi ero moottoritienopeudella 120 km/h vs. 90 km/h on varsin suuri.
 • Oikea rengasvalinta: Renkaan vierintävastuksella on merkittävä vaikutus kulutukseen. A-luokan rengas oikeilla rengaspaineilla voi säästää jopa puoli litraa polttoainetta 100 kilometrillä verrattuna heikoimman vierintävastusluokan renkaaseen.
 • Sopivat rengaspaineet: Oikea rengaspaine pienentää polttoaineenkulutusta ja pidentää renkaiden käyttöikää. On hyvä tarkistaa kerran kuukaudessa, että rengaspaineet vastaavat suosituksia.
 • Ilmastoinnin huolto ja tarkistus: Ilmastointijärjestelmän kylmäaineesta haihtuu noin 10-15 prosenttia vuodessa, mikä lisää järjestelmän kompressorin työtä ja siten polttoaineenkulutusta. Ilmastointijärjestelmä kannattaa huollattaa ajoneuvovalmistajien suosituksen mukaan kahden vuoden välein ja tarkastuttaa vuosittain.
 • Tarpeellisen tavaran kuljetus: Jos takaluukku on täynnä tavaraa, mootto­ri kuormittuu enemmän, mikä nostaa kulutusta. Tästä syystä autossa ei kan­nata kuljettaa mitään ylimääräistä.

Jos kesällä autoon lähtee mukaan lemmikkejä, älä jätä eläintä kuumaan autoon! Lämpötila autossa nousee nopeasti ja lemmikille voi käydä huonosti – lue lisää tästä sekä vinkkejä onnistuneeseen lomailuun ja reissuihin lemmikin kanssa täältä.