Sekä uusien että vanhojen deodoranttitahrojen poistoon on omat vinkkinsä.

Deodorantti on kainaloiden paras kaveri, mutta sen käyttö voi tahrata tympeällä tavalla vaatteita. Onneksi näistä deodoranttitahroista voi päästä eroon ja saada vaatteet näyttämään yhtä hyvältä kuin ennenkin, lohduttaa Pure Wow -sivusto.

Alta löydät neuvot sekä tuoreiden dödötahrojen että vanhempien tahrojen poistoon.

Näin poistat tuoreet deodoranttitahrat

Aamulla pukiessa laitat deodoranttia ja vedät mustan paidan päällesi vain huomataksesi hetkeä myöhemmin, että paitaa ”koristaa” uudet valkoiset rannut. Kuulostaako tutulta? Pure Wow’n mukaan tilanne on kuitenkin helppo korjata noudattamalla Georgian yliopiston College of Family and Consumer Sciencesin (CFSC) esittelemää neuvoa, joka on simppeli: ota avuksesi tiskiaine.

Vaihe 1: Kastele astiapyyhe/pesulappu. Tahranpoisto-operaatio aloitetaan upottamalla astiapyyhe kylmään veteen ja sitten vääntämällä osa ylimääräisestä vedestä pois. Pyyhkeen pitää olla märkä, mutta ei niin märkä, että paitasi kastuu läpimäräksi tahranpoiston aikana.

Vaihe 2: Laita tiskiainetta muutama tippa astiapyyhkeelle. Jos aiot laittaa paidan päällesi mahdollisimman pian, älä liioittele tiskiaineen määrän kanssa, koska muuten voit vain korvata dödötahrat saippuan jäämillä. Hiero saippuaa astiapyyhkeeseen, että se saippuoituu.

Vaihde 3: Poista tahra. Astiapyyhkeen saippuaista kohtaa hierotaan hellästi tahrakohtii, kunnes dödötahroja ei enää näy. Kun tahrat ovat poissa, huuhtele ja väännä astiapyyhkeestä vedet pois. Tämän jälkeen taputtele kostealla astiapyyhkeellä vielä tahrakohdat, jotta saat saippuan jäämät pois kankaasta.

Vaihe 4: Anna kuivua itsestään. Jos haluat laittaa paidan mahdollisimman pian päälle, voi esimerkiksi hiustenkuivaajan apu houkuttaa, mutta on parempi jättää se väliin ja antaa vaatteen kuivua itsestään.

”Älä koskaan silitä tai anna lämpöä materiaalille, jossa on deodoranttitahra. Kemikaalin ja lämmön vaikutus pilaa monet kankaat”, CFSC neuvoo.

Näin poistat vanhat deodoranttitahrat

Pure Wow’n mukaan uudet tahrat on helppo poistaa, mutta vanhat voivat olla haastavampia. Deodorantti siirtyy kainalosta vaatteisiin ja sen jäämät eivät aina lähde kunnolla pois tavallisessa pesussa, joten sitä kertyy ajan mittaan. CFSC:n mukaan deodoranteissa on myös happamia ainesosia, jotka voivat vaikuttaa tiettyjen materiaalien väriin.

CFSC:n mukaan tiskiaineella voi tehokkaasti hoitaa myös vanhoja, pinttyneitä deodoranttitahroja, mutta tiskiainetta täytyy laittaa suoraan kuivan tahran päälle ja hellästi hieroa sitä kankaaseen kostealla hammasharjalla ennen kuin vaatteen laittaa pesukoneeseen. Pure Wow huomauttaa, että tämän tavan voi joutua toistamaan useamman kerran eikä silloinkaan ole varmaa, että tahra lähtee pois.

Tiskiainetta parempi vaihtoehto pinttyneille dödötahroille ovatkin tahranpoistoon tarkoitetut tuotteet. Kun olet hankkinut tarpeeksi tehokkaan tahranpoistoaineen, noudata näitä ohjeita:

Vaihe 1: Lue pesuohjeet. Ennen kuin laitat minkäänlaista tahranpoistoainetta vaatteelle, on tärkeä tietää, minkälaisen materiaalin kanssa olet tekemisissä ja miten sitä pitäisi pestä ja käsitellä. Jos pesuohjeessa mainitaan kuivapesu/kemiallinen pesu (dry clean), ei tämä tapa Pure Wow’n mukaan silloin ole käyttökelpoinen.

Vaihe 2: Käsittele tahra tahranpoistoaineella ja anna vaikuttaa. Noudata tahranpoistoaineen ohjeita ja käsittele vaate. Kun ainetta on laitettu tahralle, sen pitää antaa vaikuttaa jonkin aikaa. Pure Wow’n mukaan vaikutusaika on yleensä sitä pidempi, mitä vanhempi tahra on.

Vaihe 3: Pese vaate. Kun tahrakohta on käsitelty tahranpoistoaineella, laitetaan vaate pesuu käyttäen korkeinta mahdollista lämpötilaa, jonka vaate kestää.

Vaihe 4: Anna kuivua tavalliseen tapaan. Jos tahra ei ole kadonnut kokonaan, älä vaivu epätoivoon. Jos tahra on edes hieman mennyt parempaan suuntaan, on prosessi toiminut ja se voi olla vain tarpeen toistaa.

Marttojen neuvo

Martoilla on myös omat neuvonsa deodorantti- ja hikitahrojen poistoon. Ne menevät näin:

  1. Esikäsittele nestemäisellä pyykinpesuaineella.
  2. Pese entsyymipitoisella pyykinpesuaineella korkeimmassa hoito-ohjeen sallimassa lämpötilassa. Hienhaju vaatii usein 60 asteen pesun.
  3. Liota 1/2 tuntia etikkaliuoksessa (2 dl etikkaa, 10 l haaleaa vettä). Huuhtele. Pese koneessa hoito-ohjeen mukaan. Kokeile ensin, että tuote kestää käsittelyn.
  4. Esikäsittele oksaalihappoliuoksella (1tl oksaalihappoa, 1 dl haaleaa vettä). Huuhtele. Pese koneessa hoito-ohjeen mukaan. Kokeile ensin johonkin huomaamattomaan kohtaan, että tuote kestää käsittelyn.

Lähde: Pure Wow, Martat