Jos työ vie suuren osan kumppanisi ajasta, voi se rasittaa parisuhdetta.

Työn ja muun elämän pitäminen tasapainossa voi olla välillä haastavaa. Uraan panostaessa myös parisuhde voi kärsiä – varsinkin jos työ vie suuren osan ajasta ja on aina etusijalla.

Jos on suhteessa työnarkomaanin kanssa, voi parisuhde joutua melkoiselle koetukselle. Asiantuntija Katharine Agostinolla on tästä paljon kokemusta, sillä työnsä ohessa Silicon Valleyssa hän auttaa asiakkaita työstämään vaikeita yksityiselämän ongelmia.

Teknologian startup-yritysten maailmassa työn ja muun elämän tasapainon saavuttaminen voi olla toiveuni.

”Asiakkaani haluavat sitä, mutta se vaikuttaa kuvitellulta”, Agotino sanoi HuffPostille.

”Erään naistoimitusjohtajan aviomies ilmaisi sen näin: ’Hän ei ole koskaan läsnä. Vaikka kun hän on paikalla, hän on oikeasti töissä.'”, hän lisäsi.

Yrittäjän kanssa naimisissa oleva Agostino on oppinut olemaan realistininen, mutta todella tietoinen parisuhteensa laittamisesta etusijalle. Hän suosittelee samaa muille asiakkailleen.

”Usein ihmiset sanovat olevansa esimerkiksi sitoutuneita työelämän ja muun elämän tasapainoon, mutta kun saat heidät olemaan äärimmäisen rehellisiä siitä, mitä he tekevät, he ovat itse asiassa sitoutuneita olemaan stressaantuneita ja jatkuvasti kokemaan häiriötekijöitä”, Agostino kertoi.

Jos sinun suhteessasi työelämä on kolmas pyörä ja kumppanisi on työnarkomaani, antoivat Agostino ja muut asiantuntijat vinkkejään, miten parantaa parisuhdetta ja välttyä siltä, ettei suhde pääty eroon.

Painota enemmän yhdessä vietetyn ajan laatua, ei määrää

On ymmärrettävää, että pitkän työpäivän jälkeen omalle kumppanille ei anna parasta itsestään eikä jokainen ilta voi olla mahdollisuus syventää ja hoitaa suhdetta ja parin välistä kytköstä. Sen sijaan, että olisit ankara itseäsi kohtaan tämän takia, pyri saamaan eniten irti ajan laadusta, jota pystytte viettämään yhdessä. Agostinon mukaan tavoite on suojella enemmän energiaanne kuin aikaanne.

”Yksi asiakas LinkedIniltä päätti hoitaa työlukemisiaan perheen kanssa iltaisin. 10 minuutin ajan koko perhe lukee yhdessä, hiljaa, ja se auttaa häntä saamaan asiat luettua töitä varten ja samalla viettää laatuaikaa perheen kanssa”, Agostino kertoi.

Toinen Agostinon asiakas ottaa jokaisen perjantain vapaaksi ja viettää sen miehensä ja pienen lapsensa kanssa tai lähtee lenkille. Tämä ei tietysti ole mahdollista kaikille, mutta kenties pari tuntia pois töistä aamulla ja sen ajan viettäminen rakkaansa kanssa olisi toisinaan mahdollista?

Tunnista, mikä hyöty on kumppanissa, joka suhtautuu intohimoisesti työhönsä

Jos olet suhteessa uraansa erittäin keskittyneen henkilön kanssa eikä hän miellä työtään ”työksi”, koeta nähdä tässä innossa oleva hyöty. Hyvinvointivalmentaja ja konsultantti Naz Beheshti, joka aloitti uransa Steve Jobsin assistenttina, suosittele katsomaan asiaa tältä kantilta: työelämäsi ja yksityiselämäsi ovat vastavuoroisia, eivät kaksi kilpailevaa elämäsi osa-aluetta.

”Kun asiakkaani rakastaa sitä, mitä hän tekee, se ilo ja täyttymys valuu läpi parisuhteeseenkin ja johtaa positiivisiin asioihin”, Beheshti sanoi.

”Näissä tapauksissa jos pyytää häntä vähentämään työn merkitystä ja siihen omistettua aikaa, on se sama kuin pyytäisi pientä lasta rajoittamaan leikkiaikaansa sen sijaan, että hyväksyisi ja antaisi hänen tehdä sitä, mitä hän rakastaa”, hän jatkoi.

Laittakaa puhelimet sivuun edes pariksi tunniksi

Ei ole liian paljon pyydetty, että puhelin jäisi vaille huomiota välillä. Terapeutti Elisabeth LaMotte vinkkasi sitoutumaan siihen, että on tietty määrä minuutteja, tunteja tai päiviä, jotka vietetään yhdessä ilman puhelinta häiritsemässä. Esimerkiksi tämä voisi tarkoittaa sitä, että puoli tuntia joka ilta pari keskittyy juttelemaan keskenään tai on 1-2 iltaa viikossa, jolloin puhelimet, läppärit sun muut laitteet on suljettu eivätkä ole häiriötekijänä.

Muuta tapaa, miten puhut parisuhdeongelmista

Koettakaa yhdessä olla ottamatta itseänne tai ongelmianne liian vakavasti, vähentäkää syyttely sekä kritiikkiä. HuffPostin mukaan tavoite on reagoida turhautumiseen ei-triggeröivällä, ei reagoivalla tavalla. Kun reagoit avoimesti ja haluat kuulla kumppanisi mietteet, saa se hänet toimimaan samoin.

”Jos mieheni ja minun laukaiseva tekijä on jokin hassu asia – hän kävelee lattialla, jonka juuri moppasin tai toinen on työn takia myöhässä päivälliseltä – teemme siitä puhumisesta pelin”, Agostino sanoi.

”Annamme toisemme todella päästää tunteet ulos tai meidän täytyy tehdä turhautumisestamme niin suurta, että se on hauskaa, että nauramme lopulta itsellemme”, hän jatkoi.

Suunnitelkaa yhteisiä aktiviteetteja

Sen sijaan, että pyytäisit kumppaniasi rajoittamaan työhön käyttämäänsä aikaa, joka voidaan tulkita jopa niin, ettet tue häntä, suunnitelkaa enemmän laatuaikaa yhdessä, Beheshti neuvoi. Työelämän ja yksityiselämän pitäminen tasapainossa on enemmänkin tekoa kuin vain termi: sinun täytyy todella sitoutua yksityiselämään, jotta siitä tulee osa todellisuutta.

”Laatuaika yhdessä on aina hyvä muistutus siitä, mitä on kaivattu ja mikä on tärkeintä ja usein johtaa siihen, että siitä tulee normi sen sijaan, että on poikkeus”, Beheshti sanoi.

”Tämä on enemmän ratkaisukeskeinen, tehokas ja nautinnollinen lähestymistapa kuin vakavat keskustelut, jotka voivat mennä sivuraiteille”, hän lisäsi.

Ota osa tätä työnarkomaaninen energiaa suhteesta huolehtimiseen

HuffPostin mukaan parisuhdeongelmia voi lähestyä samanlaisella voimalla kuin työongelmiakin. Agostino vinkkasi kokeilemaan sääntöjä kumppanin kanssa nähdäkseen, mikä toimii ja kommunikoimaan hullun lailla.

”Minun ja mieheni kohdalla, meillä on viikottainen tapaaminen sunnuntai-iltaisin, jolloin käymme läpi tärkeitä asioita, odotuksia ja selvitämme, mikä on erilain alkavalla viikolla”, Agostino kommentoi.

”Kenties minä sanon ’Olen vasta myöhemmin kotona keskiviikkona. Haetaan noutoruokaa, jotta voimme silti nauttia perheillallisen'”, hän antoi esimerkkinä.

Päivän päätteeksi yksityiselämän hienosäätäminen ja aikatauluttaminen auttaa kumppanisi ja sinun tuottavaisuuttasi töissä seuraavana aamuna.

”Kun asiakkaani arvostavat omia työelämän ja yksityiselämän tasapainoon liittyviä unelmiaan, heidän työnantajansa ovat onnellisempia ja heidän työpaikkansa pärjäävät paremmin”, Agostino kertoi.

Lähde: HuffPost