Kun nainen ikääntyy, ei keho tietysti näytä ja tunnu samalta kuin nuorempana.

Ehkä olet jo huomannut, että olet kokenut kehossasi ikääntyessäsi monia muutoksia. Mutta ehkä et vielä ole tietoinen näistä kaikista viidestätoista muutoksesta. Murrosikä muuttaa naisen kehoa jo monella tavalla, mutta niin käy vähitellen, kun aikaa kuluu vielä lisää. Ne ovat normaaleja muutoksia, joita kenenkään ei pitäisi hävetä tai kärsiä niistä millään tavalla.

1. Kehon muodot voivat muuttua

On täysin normaalia, että kehon muodot muuttuvat. Siksi pitää osata pukeutua sen mukaan, millaisia nämä muutokset ovat. Rinnat voivat suurentua ja keho voi olla muutenkin kurvikkaampi. Lempifarkut eivät välttämättä tunnu enää sopivilta, vaikka ne ovat olleet viisi edellistä vuotta täydellisesti istuvat.

2. Hiukset ja kulmakarvat voivat ohentua

Sekin on ihan normaalia, että ikääntyessä hiukset ja kulmakarvat ohentuvat. Tästä voi syyttää hormoneja. Tätä voi yrittää estää käyttämällä tuotteita, jotka vähentävät karvojen ohentumista. Mutta tämä liittyy normaaliin ikääntymiseen eikä sille tarvitse tehdä välttämättä mitään.

3. Iho ja lihakset käsivarsien alla voivat alkaa roikkua

Paikat löystyvät iän myötä, joka voi näkyä esimerkiksi siinä, että käsivarsien alla olevat osat alkavat roikkua. Niiden ei tarvitse näyttää kenelläkään ikääntyneellä samalta kuin 22-vuotiailla. Sama voi käydä esimerkiksi selälle.

4. Vatsassa oleva iho voi muuttua paljon

Iho voi menettää vatsan kohdalta ikääntyessä väriä ja muuttua paakkuuntuneeksi tai epätasaiseksi. Rintojen alla voi tapahtua samaa.

5. Vatsa voi taittua eri tavalla kuin ennen

Vatsan kohdalla tapahtuu muutakin kuin vain se, että siihen tulee ryppyjä ja se kasvaa. Se voi näyttää siltä, että se taittuu eri kohdasta kuin ennen.

6. Rinnat saattavat roikkua

Rinnat voivat alkaa roikkumaan enemmän kuin ennen. Sen voi korjata plastiikkakirurgilla, mutta kannattaa miettiä onko sellaiselle oikeasti tarvetta. Rintojen terveys on se, josta on syytä huolehtia.

7. Lihakset surkastuvat

Lihakset vähenevät ja ihon kimmoisuus vähenee, mutta sekin on ihan normaalia.

8. Ihoon voi ilmestyä ns. ikäpisteitä ja ihon sävyerot voivat lisääntyä

Ihon värimuutokset johtuvat siitä, että on altistuttu vuosien aikana UV-säteilylle. Tämä säteily voi näkyä iholla vasta vuosien päästä altistumisesta. Kannattaa tarkistuttaa iho välillä ihosyövän varalta.

9. Laihdutus voi olla vaikeampaa kuin ennen

Samassa painossa pysyminen voi olla vaikeaa. Ja laihduttaminenkin voi olla vaikeampaa kuin ennen. Tässäkin on jälleen kyse hormoneista.

10. Saatat vihata rintaimplantteja, jos sinulla on sellaiset

Monet rintaimplantit asentaneista haluaa poistaa ne ikääntyessään. Se voidaan haluta tehdä esimerkiksi niiden aiheuttamien ikävien sivuvaikutusten takia.

11. Tulee ryppyjä

Ryppyjä tulee kaikille, vaikka tekisi mitä. On tietysti keinoja, joilla niitä saa esiintymään vähemmän ja hitaammin, mutta kukaan ei vanhetessaan selviä siitä, että ei saisi yhtäkään ryppyä ihoonsa.

12. Huulet voivat ohentua

Jotkut naiset voivat huomata, että heidän huulensa alkavat näyttää vähemmän täyteläisiltä, kun he ikääntyvät. Se voi olla totta, koska menetetään kollageenia ja luumassaa.

13. Libido voi heikentyä

Seksiä ei tee ehkä mieli enää yhtä usein kuin ennen tai ei lainkaan. Silloin voi saada apua, kun käy juttelemassa tästä ongelmasta, jos se on ongelma, lääkärin kanssa.

14. Karvoja saattaa tulla uusiin kehonosiin

Karvoja voi alkaa kasvamaan paikoissa, joissa ne eivät ennen ole kasvaneet esimerkiksi huulen päällä ja leuassa.

15. Ihanien (mutta epämiellyttävien) kenkien käyttäminen voi olla vaikeampaa

Ennen saattoi kulkea tuntikausia kengissä, joissa oli korkeat korot. Nyt vanhetessa se voi tuntua liian vaivalloiselta ja rumat terveyskengät kuulostavat paljon paremmalta vaihtoehdolta.

Lähde: Yourtango